De meeste Chinezen wonen in Amsterdam, Rotterdam-Rijnmond (ongeveer 16.000), Den Haag (ongeveer 10.000), Zoetermeer, Eindhoven, Tilburg, Maastricht en Venlo. De steden Delft en Deventer hebben relatief de grootste Chinese gemeenschappen van Nederland.
De meeste mensen wonen in het Oosten van het land, waar de grote steden te vinden zijn. Veel Chinese steden hebben meer dan tien miljoen inwoners en zijn dichtbevolkt. In de grootste stad ter wereld – Chongqing – wonen maar liefst 30 miljoen mensen. De hoofdstad van China – Peking – heeft 21,5 miljoen inwoners.
Han-Chinezen vormen 92% van de bevolking van China, 98% van de bevolking van Taiwan, 74% van de bevolking van Singapore, 24,5% van de bevolking van Maleisië en 18% van de wereldbevolking, waardoor het de grootste etnische groep in de wereld is.
Sinds 1995 is het aantal Chinese inwoners in Nederland sterk toegenomen: in 1995 telde ons land 7,7 duizend inwoners met de Chinese nationaliteit, terwijl dit er in 2019 al 36,5 duizend waren.
Er werken inderdaad veel Chinezen in de horeca, ook veel in snackbars en Japanse restaurants trouwens. Maar ze komen ook om heel andere redenen naar Nederland. Voor de handel, om te studeren, voor een leven als adoptiekind.
Ze drinken minder suikerrijke dranken. Vloeibare calorieën staan bekend als ware dikmakers. Ze eten veel soep. Een soep werkt heel verzadigend, omdat het voornamelijk uit water bestaat.
In de jaren 60, 70 en 80 komen steeds meer Chinezen naar Nederland. Deels gaat dat om gezinshereniging en deels om nieuwe groepen Chinezen die uit China naar Nederland komen. Vaak zijn dat (economische) vluchtelingen. Voor een deel komen die terecht in de horeca, maar zeker niet allemaal.
De Chinezen eindigden prompt bovenaan, en drie jaar later weer. Ze overtroffen het beste Europese land, Finland, in elke categorie. Bij wiskunde presteerde Shanghai zelfs 20 procent beter dan het OESO-gemiddelde. Nederland zit al jaren in de middenmoot.
China: 中国 (fonetisch: 'Zhongguo')
De Chinezen hebben een totaal andere naam voor hun land dan wij het land hebben gegeven. Zij noemen hun land niet 'China', maar: 'het land van het midden'. Eeuwen geleden dachten de Chinezen dat ze het middelpunt van de wereld waren.
Zes procent van de Chinezen in Nederland komt uit Suriname, twintig procent uit Indonesië, drieëntwintig procent uit Hongkong, vijfendertig procent uit de Volksrepubliek China en zestien procent uit overige landen zoals Maleisië, Singapore en het Verenigd Koninkrijk.
In de afgelopen vijf jaar is de gemiddelde levensverwachting in China gestegen tot 71,8 jaar.
De gemiddelde levensverwachting van de Chinezen is gestegen tot 77,93 jaar.
In tien jaar tijd is het aantal Chinees-Indische restaurants in Nederland met ruim 22 procent gedaald, zo blijkt uit een inventarisatie van een horeca-adviesbureau. Nederland telt nu nog circa 1.600 Chinees-Indische restaurants. En de negatieve trend zet door, is de verwachting. In 2025 ligt het aantal onder de 1400.
“Nu vinden Chinezen vaak dat Nederlanders niet te vertrouwen zijn, omdat ze in een conflict zomaar de partij kunnen kiezen van iemand waarmee ze geen relatie hebben. Nederlanders wantrouwen Chinezen omdat zij in een conflict vaak de partij kiezen van een familielid of vriend boven iemand met goede argumenten.”
Is China een duur of goedkoop? China is niet langer het spotgoedkope land wat het ooit was. Het grootste deel van het land is nog altijd goedkoper dan Nederland, maar grote, moderne steden als Beijing, Shanghai en Hong Kong zijn zeer prijzig.
'Hoi' in het Chinees is 'Ni Hao'.
“In de zuidelijke helft van China kunnen ze die r-klank moeilijk uitspreken en wordt dat l – dat komt doordat de palatale klanken in die streken allemaal wat meer naar voor in de mond worden uitgesproken en tussen l en de Engelse r ligt maar een paar millimeter verschil.
Chinese namen bestaan uit een familienaam (姓, xing, of 氏 shi, naam van de clan), die altijd als eerste wordt vermeld en een daarop volgende persoonlijke naam (名, ming).
Het avondeten is voor veel Chinezen de belangrijkste maaltijd geworden. De gerechten bevatten meestal soep, een verscheidenheid aan vlees, groenten en rijst. Omdat het diner een maaltijd is om van te genieten met de familie, is het eten doorgaans erg hartig.
De bilaterale relatie tussen Nederland en China is breed en intensief. China biedt Nederland aanzienlijke kansen. Het is de grootste handelspartner van Nederland in Azië, goed voor 11 miljard euro aan export. Vele Nederlandse bedrijven zijn in China actief.
Koks met een Indische achtergrond werden aangenomen om de 'nieuwe' gerechten zoals Saté, Gado Gado en Nasi Rames te bereiden en te leren aan koks van de Chinese restaurants. Op deze manier ontstond de vermenging van de Chinese en Indische keuken en was de Chinees-Indische eetcultuur in Nederland een feit.
De eerste keer dat zich een aanzienlijk aantal Chinezen in Nederland vestigde was in 1911. Het betrof destijds zeelieden die door rederijen als stakingsbreker werden ingezet. Zij vestigden zich overwegend in Amsterdam Rotterdam. Tegen het einde van de Tweede Wereldoorlog woonden er ongeveer 1500 Chinezen in Nederland.