Op basis van de bestaande wettelijke minimummaten, moet snoekbaars kleiner dan 42 cm ook terug. Je mag dus nu per dag niet meer dan 2 snoekbaarzen van 42 tot 70 cm in je bezit hebben. Deze regels gelden ook voor het Lauwersmeer.
Snoekbaars brengt op de zwarte markt tien, twaalf euro per kilo op. "In de winter vangen stropers soms negenhonderd kilo per week", weet De Bruin. "Tel uit je winst. Het gaat om jongens die beroepsmatig bezig zijn. 's Winters vissen ze illegaal op snoekbaars, 's zomers zitten ze lekker in Spanje."
In de kustwateren en het zeegebied geldt de beperking van maximaal twee hengels voorzien van maximaal 3 haken. Voor het vissen met hengels in de kustwateren en het zeegebied heb je geen vergunning nodig.
Vis of visproducten mogen ook, maar maximaal 20 kilo. Van kaviaar van de steur mag u maximaal 125 gram meenemen.
Je mag voor maximaal € 430,- aan spullen van buiten de EU invoeren. Over alles wat daarboven komt, betaal je belasting. Ook over een teveel aan sigaretten, tabak of drank betaal je belasting. Hoeveel sigaretten of (sterke) drank je mag invoeren, hangt af of je Nederland binnenkomt vanuit de EU of daarbuiten.
Snoekbaars is een witvis met stevig vlees, weinig graten en een verfijnde smaak. Kenmerkend is de zoetige neutrale smaak. Hij staat ook wel bekend als Nederlandse delicatesse vanwege zijn unieke smaak.
Het Voedingscentrum adviseert om twee keer per week vis te eten. ,,Dat is een goed advies, maar overschrijdt de grens van twee keer per week niet, anders kom je snel over de maximale hoeveelheid dioxines heen”, aldus Murk. Het slikken van visoliecapsules raadt zij af. Zeker wanneer vis al onderdeel is van het menu.
Er is een meeneembeperking van maximaal vijf stuks vissen, deze beperking geldt evengoed voor paling, dus men mag maximaal 5 palingen meenemen.
Daarbij mogen ze met koudere omstandigheden maar wat graag dieptes op zoeken, tot wel 25 meter, puur om de elementen te vermijden. Natuurlijk gaan wij daar naar niet vissen, aangezien snoekbaars het loodje legt als je ze van grote diepte vangt. Raadzaam is om een maximale visdiepte van 10 meter te hanteren.
Snoekbaars is goed te vangen in de ochtend en in de avond.
Het verschil tussen de snoekbaars en de snoek is dat de snoekbaars meestal stekels heeft en de snoekbaars is een beetje grijs en heeft geen stippen. De snoek kan 10 jaar oud worden, maar ze worden meestal maar een paar jaar oud. Er zijn verschillende methodes om de snoek te vangen.
Een Buitengewoon Opsporingsambtenaar (BOA) van Sportvisserij Zuidwest Nederland die dit gadesloeg, heeft de persoon hiervoor direct een proces-verbaal aangezegd. Het verkopen van gevangen vis door sportvissers is namelijk niet toegestaan.
Bedreiging en bescherming
Door het toenemen van het doorzicht als gevolg van waterkwaliteitsmaatregelen lijkt het snoekbaarsbestand af te nemen. Doordat de soort een geliefde consumptievis is, vormen stroperij en overbevissing een bedreiging voor een natuurlijke leeftijdsopbouw.
Op 30 maart 2021 ving Duitser Andre Gießing op het Hollands Diep een snoekbaars van maar liefst 106 cm. De recordclaim die onlangs binnenkwam bij de recordcommissie van de BNRZ, werd goedgekeurd.
Het vlees van de snoek is heel stevig van structuur maar heel zacht van smaak, ontzettend lekker! Het bevat wel vrij veel kleine graten, sommigen zelfs gevorkt. Maar dat is het helemaal waard.
U mag maximaal 2 zeebaarzen per dag meenemen. De zeebaars die u meeneemt is minimaal 42 cm. Zeebaars die gevangen is in een recreatief staand want mag u niet meenemen. In februari en maart 2023 is het verboden om zeebaars te houden, te verplaatsen, over te laden of aan te landen.
Je kan vanaf het strand vissen vanaf 150 tot 225 gram lood.
Goede keuzes zijn bijvoorbeeld zalm, garnalen, ansjovis, krab, forel en haring. Deze bevatten weinig zware metalen. Eet vis zoals tonijn, zwaardvis en haai maximaal 1 keer per week anders krijg je snel te veel kwik binnen en dat is schadelijk voor je gezondheid.
Maximale wekelijkse dosis kwik
Lage kwikgehaltes (minder dan 50 microgram per kilogram) werden aangetroffen in haring, zalm, forel en inktvis. Hogere kwikgehaltes zaten in brasem, kreeft, makreel, snoek en tonijn. De kwik-kampioen was zwaardvis, met 1.212 microgram kwik per kilogram.
Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Net als de mens, kunnen vissen zelf geen omega-3 aanmaken.
Op rivieren vind je de snoekbaars vooral op plekken die uit de stroming liggen, zoals havens en de uitgangen hiervan, in de buurt van sluizen, langs diepe kribben of op plekken waar warmer water in de rivier stroomt. Op stilstaand water dien je de diepste plekken te bevissen.
Hangt er een beetje vanaf waar je het koopt en welke kwaliteit, maar het wordt geregeld voor tussen de € 10,- en de € 20,- p/kg.
De ogen zijn groot en glazig. De snoekbaars kan 120 centimeter lang en 10 tot 12 jaar oud worden. De mannetjes kunnen worden onderscheiden aan hun donkere buik.