In art. 3.111 lid 8 Wet IB 2001 is bepaald dat een belastingplichtige en zijn partner niet meer dan één hoofdverblijf in aanmerking mogen nemen. De wetgever beoogt hiermee te verhinderen dat partners tegelijkertijd voor twee eigen woningen hypotheekrenteaftrek krijgen.
U kunt maar 1 eigen woning als hoofdverblijf hebben, maar u kunt meerdere woningen hebben die onder de eigenwoningregeling vallen. Het gaat dan altijd om woningen die uw vroegere hoofdverblijf zijn geweest of uw toekomstige hoofdverblijf zullen worden.
Een hoofdverblijf is de plaats waar het persoonlijke leven van iemand zich in hoofdzaak afspeelt. Simpel gezegd: waar iemand leeft of woont. De wet geeft geen definitie. In de meeste gevallen is sprake van een eigen of gehuurde woning.
Uw woning geldt als eigen woning als u voldoet aan de volgende 2 voorwaarden: U, uw fiscale partner, of u beiden bent eigenaar van de woning. De woning is uw hoofdverblijf. Een huurwoning of een verhuurd pand is geen eigen woning.
Bijvoorbeeld een vakantiehuis. Uw 2e woning hoort bij uw box 3-vermogen. U betaalt belasting over uw vermogen volgens de regels die daarvoor gelden. Als u uw 2e woning verhuurt, hoeft u de inkomsten uit de verhuur niet op te geven.
Ja, je mag 2 huizen op je naam hebben. Dit is bijvoorbeeld handig bij verhuizen. Er is verder geen limiet aan hoeveel huizen je op jouw naam mag hebben.
Heb je een koopwoning en beschik je over veel eigen vermogen, dan kan investeren in een tweede huis voor verhuur een interessante investering zijn. Hiermee behaal je namelijk een hoger rendement dan wanneer je je geld op een spaarrekening zet. De verhuur levert vaak meer op dan het bedrag dat je aan lasten kwijt bent.
Is er geen verblijfsco-ouderschap, dan wordt gekeken naar de plek waar het kind hoofdzakelijk verblijft. En in essentie is dat ook waar het domicilie staat en ontvangt die ouder de volledige sociale toeslag.
Er geldt geen strikte minimumperiode voor het gebruik als hoofdverblijf. Als vuistregel kan worden aangehouden dat de woning minimaal een half jaar als hoofdverblijf moet worden gebruikt. In situaties van oneigenlijk gebruik kan dit anders zijn.
Het woord "Anders dan tijdelijk" heeft extra uitleg nodig. De belastingdienst houdt hier een periode aan van minimaal een half jaar. Anders gezegd: als de woning dus minimaal een half jaar dient als hoofdverblijf, dan is in beginsel het verlaagde tarief van 2% of de startersvrijstelling van toepassing.
Je bent bevoegd om zolang je wilt iemand onder jouw dak te laten verblijven. Met wie en hoe lang je samenwoont betreft jouw persoonlijke leven en daar heeft de verhuurder niets mee te maken. Uiteraard mag de situatie niet leiden tot overlast voor omwonenden of tot overbewoning van het huis.
Een kind heeft hoofdverblijf (gewone verblijfplaats) bij de ouder bij wie hij/zij het grootste gedeelte van de tijd verblijft (tenzij die ouder niet het ouderlijk gezag heeft). Bij die ouder heeft het minderjarige kind volgende de wet ook zijn/haar woonplaats.
De Belastingdienst kijkt bij de bepaling van iemands woonplaats alleen naar de Nederlandse omstandigheden. Het beperkte hieraan is dat ieder land zijn eigen regels kent. In dit artikel lees je meer over de fiscale woonplaats en het voorkomen van dubbele belasting.
Een kadastrale splitsing is alleen mogelijk als beide woningen een badkamer, toilet, keuken, voordeur en huisnummer hebben. De voordeur hoeft niet op straat uit te komen. Een voordeur in een trappenhuis of gedeelde gang kan ook. Voor een kadastrale splitsing moet u bij de gemeente een splitsingsvergunning aanvragen.
Bijvoorbeeld een bovenwoning en een benedenwoning of 2 naast elkaar gelegen woningen? Dan wordt de woningvoorraad in uw gemeente kleiner. U hebt dan een onttrekkingsvergunning of 'samenvoegingsvergunning' nodig. Vaak heeft u ook een omgevingsvergunning nodig als u gaat verbouwen of slopen.
In principe mag er 1 huishouden ingeschreven staan per adres. Dit betekent: 1 of 2 volwassenen, al dan niet met kinderen. Wanneer voor het adres een omzettingsvergunning is afgegeven, dan mogen er meerdere huishoudens ingeschreven staan op het adres.
Wordt aan de eigendomseis voldaan, dan kan een recreatiewoning als eigen woning worden aangemerkt als de eigenaar de woning als hoofdverblijf gebruikt. Deze situatie zal in de praktijk meer uitzondering dan regel zijn, omdat de meeste recreatiewoningen als tweede woning in gebruik zijn.
Wanneer u uit elkaar gaat, moet u in het ouderschapsplan opnemen waar uw kind het hoofdverblijf zal hebben. De hoofdverblijfplaats van uw kind, kunt u wijzigen bij de gemeente. U moet samen met uw gezaghebbende (ex-)partner toestemming geven voor het wijzigen van de hoofdverblijfplaats.
De rechter stopt uw huurcontract vaak bij een huurachterstand van 3 maanden of meer. Of als u regelmatig te laat betaalt. Als de rechter uw huurcontract stopt, moet u uw huis uit.
Het is dus afhankelijk van in welke gemeente u woont om te kunnen beoordelen welke regels op de woning van toepassing zijn. Het zal in veel in gemeenten in beginsel niet toegestaan zijn om met twee gezinnen een woning te bewonen.
Je riskeert dat je: geschrapt wordt op het adres waar je gedomicilieerd bent; ambtshalve ingeschreven wordt op het adres waar je effectief woont. Je moet je domiciliëren op het adres waar je je hoofdverblijfplaats hebt. Als je verhuist, dan moet je dat aangeven bij de gemeente.
Ja. Je kan tijdelijk je domicilieadres verlaten op voorwaarde dat: de situatie tijdelijk is: je moet van plan zijn om terug te keren; je een band met je domicilieadres behoudt: je moet op elk moment kunnen terugkeren.
Rendement en de hogere belastingdruk in 2023
De maatregelen zoals omschreven in het Belastingplan 2023, heeft vooral impact op het rendement uit de verhuur van woningen. De hogere fiscale druk in box 3 zorgt ervoor dat het vanaf 2023 lastiger wordt om als particulier de woningverhuur voort te zetten.
U betaalt vanaf 2023 (of in 2022, indien de nieuwe methode gunstiger uitpakt) dus 6,17% over de WOZ-waarde van de tweede woning. Heeft u schulden? Dan wordt de Box 3 belasting verlaagt met 2,57% van de schuld. Hoewel uw vermogen per saldo nul is, betaalt u over deze tweede woning alsnog € 7.200.
Op lange termijn zijn er nog meer voordelen bij het kopen van een huis om te verhuren. Door de jaren heen worden al het vastgoed meer waard. Een huis krijgt meer waarde in hoog conjunctuur. Hierom kunt u het huis verkopen voor meer dan voor hoeveel u het gekocht heeft.