Dit komt omdat er vocht in uw longen zit. Uw voeten en enkels worden dikker. U wordt zwaarder. Dit komt omdat er vocht uit de bloedvaten in de benen lekt.
Als uw aderkleppen, aderwanden of kuitspieren achteruitgaan, stroomt het bloed moeizamer omhoog. Er blijft bloed achter, waardoor de druk in uw aderen hoger wordt. Daardoor lekt vocht door de aderwanden en hoopt er zich vocht op. Dat wordt uiteindelijk merkbaar als gezwollen benen of enkels.
Bij hartfalen is de pompfunctie minder goed: uw hart kan het bloed niet goed meer rondpompen. Organen krijgen hierdoor minder bloed, bijvoorbeeld de nieren. De nieren gaan als reactie zout en vocht vasthouden. U kunt hierdoor bijvoorbeeld dikkere buik of enkels krijgen.
De meest gehoorde klachten zijn onder andere vermoeidheid, kortademigheid en vocht vasthouden. Doordat vocht in het lichaam ophoopt. Het verzwakte hart kan de bloedsomloop minder in beweging houden, waardoor vocht niet goed wordt afgevoerd. Op verschillende plaatsen in het lichaam ontstaat vochtophoping.
Roken en alcohol drinken bij hartfalen
Drink dan niet meer dan 1 glas alcohol op een dag en niet iedere dag. Stop met roken als u rookt. Roken zorgt ervoor dat uw hartspier minder bloed krijgt. De gezondheid van uw hart wordt dan snel minder.
Hartfalen is een ernstige chronische aandoening die in de loop der tijd vaak verergert. Uiteindelijk kan het uw levensduur verkorten. De progressie van hartfalen is onvoorspelbaar en varieert van persoon tot persoon. In veel gevallen blijven de symptomen vrij lang (maanden of jaren) stabiel voordat deze verergeren.
Veel medicijnen kunnen zwelling in de voeten en enkels veroorzaken als mogelijke bijwerking. Dit zijn onder andere de volgende medicijnen: Hormonen zoals oestrogeen (gevonden in orale anticonceptiemiddelen en hormoonvervangingstherapie) en testosteron.
Veel vocht in je lichaam
Bij hartfalen heeft het hart minder kracht hiervoor. Dan raken de bloedvaten sneller overvol, waardoor vocht uit de vaten lekt. Zo kan zich vocht ophopen in bijvoorbeeld de longen, buik, benen en voeten.
Hartfalen in de laatste levensfase; en nu? Als je in de laatste levensfase zit, heb je waarschijnlijk klachten zoals benauwdheid, vermoeidheid en vocht vasthouden. De medicatie en behandeling die je krijgt, is niet meer gericht op genezen. Het doel is de klachten te verminderen en minder om je leven te verlengen.
Indien de linker harthelft onvoldoende pompt, raken de bloedvaten van de longen overvol waardoor stuwing en vochtophoping ontstaan en kortademigheid en kriebelhoest kunnen optreden.
Is lymfoedeem gevaarlijk? Oedeem kan serieuze complicaties geven, zoals ontstekingen, gewrichtsklachten en huidklachten. Het is dus belangrijk om het teveel aan vocht zo goed mogelijk af te voeren. Uw huisarts of specialist kan u een verwijzing geven waarmee u bij Huidkliniek Linskens terecht kunt.
Welke groenten is vochtafdrijvend? Fruit, zoals: ananas, perzik, citroen, peer, meloen, aardbeien, druiven, vijgen, papaja, cranberry's, kiwi. Groente, zoals: peterselie, asperges, tomaat, wortel, venkel, bleekselderij, selderij en komkommer of paardenbloem en brandnetel.
Bij ontstekingsprocessen zullen weefselontstekingsmediatoren (histamine) de capillairen meer doorlaatbaar maken, waardoor vocht zal uittreden uit de bloedbaan. Bij een verhoogde veneuze druk zal de capillaire druk toenemen, waardoor de capillaire doorlaatbaarheid toeneemt en oedeem in de benen ontstaat.
Het is normaal dat de enkel de eerste 10 dagen vocht blijft vasthouden. Meestal wordt vocht als een storend verschijnsel ervaren na een trauma. Echter is het te beschouwen als een functionele aanpassing. Het zorgt voor pijn op het moment dat je gewicht zet op je onlangs verzwikte enkel.
Oorzaken vocht in enkels
De oorzaak van vocht in de enkel is veelal een verminderde doorbloeding. Doordat het bloed niet goed doorstroomt, kunnen er vochtophopingen in het onderlichaam ontstaan. Deze zorgen voor een dikke (pijnlijke) enkel.
Bleekselderij, komkommer, venkel, artisjok, andijvie, gedroogde abrikozen zijn allemaal groente die een licht vochtafdrijvende werking hebben. Ze zijn allemaal rijk aan kalium en dat is een belangrijk mineraal onder meer voor een goede bloeddruk en vochthuishouding.
Een nadeel van plaspillen is dat u te veel kalium kunt verliezen. Spiercellen hebben juist kalium nodig voor de geleiding van elektrische prikkels. Er zijn speciale plaspillen die ervoor zorgen dat u niet te veel kalium verliest. Vaak krijgt u plaspillen in combinatie met andere medicijnen, zoals bloeddrukverlagers.
Gelukkig is er een oplossing: water drinken. En dat niet alleen. Voldoende water drinken op warme dagen zorgt er voor dat je minder snel vocht vast houdt. Wanneer je te weinig drinkt en er dus een tekort aan vocht dreigt te ontstaan, gaat je lichaam vocht vasthouden (een soort spaarstand dus).
Nee, je lichaam verliest niet meer vocht als je koffie drinkt. Koffie voorziet je lichaam net als andere dranken van vocht. De cafeïne in de koffie zorgt er voor dat vocht je lichaam sneller verlaat, doordat het de nieren stimuleert. Je droogt dus niet uit van koffie.
De oorzaak van overlijden was bij 23,1% progressief hartfalen en bij 27,8% plotse hartdood (inclusief longembolie). In de overige 49,1% van de gevallen werd een niet-cardiale doodsoorzaak vastgesteld.
De cardioloog maakt een echo van je hart. De echo (echocardiogram) van het hart bepaalt met zekerheid of je hartfalen hebt. Een echo meet ook de knijpkracht (ejectiefractie) van het hart. De knijpkracht geeft aan hoeveel bloed er bij het samentrekken van het hart wordt uitgepompt.
Deze, meestal door hartritmestoornissen veroorzaakte, plotselinge dood komt bij ongeveer de helft van de patiënten voor. Patiënten overlijden dan aan snelle kamerritmen, kamerfibrilleren en trage hartritmen, die overgaan in asystolie (onvoldoende samentrekking van de hartspier).