Likken, of hoe wij het graag noemen kusjes geven, is een teken van vriendschap. Je konijn wil je verzorgen en vind je lief. Likken of wassen konijnen elkaar, dan kan dit te maken hebben met de hiërarchie. Meestal is het konijn dat gewassen wordt het dominante konijn.
Konijnen kunnen je volgen en rondjes om je voeten rennen. Dit kan samengaan met sproeien en keutelen. Je konijn is dan haast verliefd op je, dit gaat samen met een hele hoop hormonen. Dit gedrag zie je vaak bij mannen die nog niet gecastreerd zijn.
konijnen zich kunnen voelen bij te veel liefde. goede, dat willen ze niet. bieden hebben. Niet direct, maar gaandeweg.
Konijnen springen rond als ze blij en opgetogen zijn. U zult uw konijnen zo nu en dan een speelse sprong zien maken in hun ren. Ze springen in de lucht, draaien hun lichaam een beetje om vervolgens weer te landen, alert en speels. Een konijn dat dit soort gedrag vertoont, is een gelukkig konijn.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Geef je de aandacht, dan uit dit zich vaak in een aai sessie. Likken, of hoe wij het graag noemen kusjes geven, is een teken van vriendschap. Je konijn wil je verzorgen en vind je lief. Likken of wassen konijnen elkaar, dan kan dit te maken hebben met de hiërarchie.
Konijnen welke heel veel aandacht krijgen van het baasje maar ook konijnen welke alleen gehouden worden kunnen 'heel verliefd' worden op het baasje. Dit laten ze merken door je te achtervolgen in huis of in de tuin maar ook het draaien van rondjes om de benen is een hiervan een teken.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust - symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden.
Het gedrag van een konijn
Maak daarom nooit te veel lawaai, praat er zachtjes tegen en loop er nooit achter om ze te vangen. Maar ga bijvoorbeeld op ooghoogte communiceren met je konijn of op de grond zitten. Wacht tot ze naar je toekomen en laat ze aan je hand snuffelen voor je ze aait.
Konijnen kunnen je veel vertellen met hun lichaamstaal, maar laten dat subtieler zien dan bijvoorbeeld een hond. Ze kunnen boos zijn, gespannen, bang, gestresst, vrolijk, verdrietig: net als wij!
Waarschuwen of aandacht trekken
Soms duwt hij eerst met zijn kop, soms gebruikt hij meteen z'n tanden. Hij bijt niet hard, maar doet dit als waarschuwing: 'Weg die voet, ik moet er langs! ' Een konijn kan ook (zacht) bijten om aandacht te trekken, bijvoorbeeld als je ophoudt met aaien.
Als een konijn de mens likt, is dat een teken dat het konijn hem/haar aardig vindt. Als het konijn zijn kop onder de hand legt wil het konijn daar geaaid worden zoals konijnen dat bij elkaar doen. Met één vinger over het kopje en vooral de oren voldoet uitstekend.
Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Het best zet je het hok in de huiskamer zodat er altijd wat rumoer is. De meeste konijnen slapen 's nachts en overdag, 's ochtends en 's avonds zijn ze het meest actief.
Konijnen gebruiken lichaamstaal - en een paar geluiden- om met elkaar en met mensen te communiceren. Om konijnen te leren begrijpen is het voor ons mensen nodig om ze geduldig te observeren. Als je dat niet doet leer je de taal niet, en kun je onmogelijk “verstaan” wat je konijn je probeert te vertellen.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
Een konijn pakt zo'n tien uur slaap per dag. Sommige konijnen slapen met hun ogen open. Wees niet bang!
Konijnen zijn dol op spelen. Je kunt ze al gauw blij maken met een balletje, wipwap, bruggetje, hoepel of kleine hindernisbaan. Konijnen houden er ook van om dingen om te gooien.
Grommen en aanvallen ontstaat door hormonen en territoriaal gedrag. Belangrijke oorzaken zijn eenzaamheid, verveling, angst, opwinding (bijv als er word gevoerd) en zoals eerder genoemd de hormonen. Bij plotselinge gedragsveranderingen kan het ook zijn dat er medisch gezien iets mis is met het konijn.
Een konijn uit zijn angst door in de aanval te gaan. Een konijn dat de mens vertrouwt zal nooit grommen, aanvallen of bijten. Konijnen zijn zeer intelligent, sociaal en hartelijk. Ze kunnen ook heel ondeugend, gewillig, vernielzuchtig en wraakgierig zijn.
Konijnen hebben een heel goed geheugen. Ze onthouden waar ze zijn geweest, wat er is gebeurd en je kunt ze daarom ook makkelijk kunstjes leren. Konijnen onthouden waar ze al eerder zijn geweest en nare ervaringen of emoties vergeten ze niet snel.
Een konijn dat zich verveelt kan vereenzamen en zal minder lang leven. Gelukkig kun jij hier iets aan doen! Klimmen, springen, graven en knagen zijn allemaal bezigheden die een konijn graag doet en nodig heeft. Konijnen graven graag tunnels.
Konijnen zijn gezelschapsdieren en doodongelukkig in zo'n eenzaam hok, blijkt uit onderzoek van de Dierenbescherming. Eenzame konijnen vertonen afwijkend en tegennatuurlijk gedrag. Ze gaan likken aan ijzer en lopen rondjes door hun hok. Ze zoeken als het ware naar een uitweg.