Ontslag met wederzijds goedvinden: u maakt samen afspraken over een eventuele ontslagvergoeding en legt die vast in een beëindigingsovereenkomst. U krijgt geen transitievergoeding. Opzegging met instemming: dit is een eenzijdige opzegging door uw werkgever.
Je hebt recht op een ontslagvergoeding of transitievergoeding als je 18 jaar of ouder bent en te maken krijgt met ontslag. Hoe lang je in dienst bent, maakt daarbij niet uit. Zelfs bij ontslag in de proeftijd of bij het verlopen van een tijdelijk contract krijg je een vergoeding.
Transitievergoeding verplicht
U bent als werkgever verplicht om een transitievergoeding te betalen indien u besluit de arbeidsovereenkomst te beëindigen of niet voort te zetten, ongeacht de duur van het dienstverband en ongeacht of sprake is van een arbeidsovereenkomst voor bepaalde of onbepaalde tijd.
Bij een beëindiging in onderling akkoord zijn er echter geen verplichte formaliteiten. De overeenkomst kan zelfs mondeling gebeuren. Toch speel je het best op veilig door de beëindiging in onderling akkoord schriftelijk vast te leggen, samen met enkele voorwaarden voor de beëindiging. >>
Het officiële antwoord is: nee. Volgens de wet heb je geen recht op een transitievergoeding bij het aangaan van een vaststellingsovereenkomst.
Uitgedrukt in bruto maandsalarissen ontvangen werknemers na ontslag met wederzijds goedvinden gemiddeld 0,57 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Dit ligt dus hoger dan de 1/3 tot een half maandsalaris dat een werknemer op basis van de transitievergoeding meekrijgt.
Er zijn situaties waarin uw werkgever u geen transitievergoeding hoeft te betalen: Het contract wordt met wederzijds goedvinden beëindigd. U en uw werkgever maken dan zelf afspraken over een eventuele ontslagvergoeding en de hoogte daarvan. U wordt ontslagen omdat u ernstig verwijtbaar handelt.
De hoogte van de transitievergoeding die uw werkgever betaalt bij ontslag wordt bepaald op basis van 2 onderdelen: uw maandsalaris en de duur van het dienstverband. De vergoeding is per 1 januari 2023 maximaal € 89.000 bruto. Of, als uw jaarsalaris hoger is dan € 89.000, maximaal 1 bruto jaarsalaris.
Deze dienst wordt betaald en georganiseerd door je (ex-)werkgever. Als je aan de voorwaarden voldoet, is je werkgever verplicht om je outplacementbegeleiding aan te bieden, ook als hij of zij ervoor kiest om je een ontslagvergoeding te betalen.
Een vaststellingsovereenkomst kan ook voor de werkgever nadelen hebben. Zo beschikt de werknemer altijd over een herroepingsrecht. Daardoor kan deze altijd binnen het gestelde termijn (14 of soms zelfs wel 21 dagen) op de afspraken terugkomen. Hierdoor neemt het proces soms meer tijd in beslag dan gewenst.
Je kan als werkgever een arbeidsrelatie onmiddellijk beëindigen zonder opzegtermijn of ontslagvergoeding wanneer er sprake is van een dringende reden. Dit heet ook wel ontslag op staande voet. Een medewerker kan overigens ook zelf ontslag nemen om dringende redenen.
Bij ontslag via UWV of kantonrechter heeft u recht op een transitievergoeding. Bij ontslag met wederzijds goedvinden (als werkgever niet naar UWV of kantonrechter stapt) KUNT u recht hebben op een ontslagvergoeding. Deze is vaak hoger dan de transitievergoeding.
Als de werkgever de transitievergoeding niet (op tijd) betaalt, heeft de werknemer na de beëindigingsdatum drie maanden de tijd om de rechter in te schakelen. Die termijn van drie maanden is een zogenaamde 'vervaltermijn'. Als zo'n vervaltermijn verstreken is, vervallen alle rechten.
Een oprotpremie is een minder charmante term voor een ontslagvergoeding of gouden handdruk. De oprotpremie wordt vaak verstrekt door een werkgever aan een ontslagen werknemer om het toekomstig te derven loon te vervangen.
De billijke vergoeding is een extra vergoeding waarop een werknemer recht kan hebben bij een onterecht ontslag. Misdraagt de werkgever zich of worden de regels van het arbeidsrecht niet gevolgd dan heeft een werknemer bij einde dienstverband mogelijk recht op deze schadevergoeding.
Een van de andere tips bij het onderhandelen over je ontslagvergoeding is om niet te snel te gaan. Laat je werkgever gerust even wachten voordat je op zijn voorstel reageert. Vraagt je werkgever waar je reactie blijft? Dan is de kans groot dat hij er veel waarde aan hecht om overeenstemming te bereiken.
Ontslag met wederzijds goedvinden of instemming
U en uw werkgever zijn het met elkaar eens over uw ontslag. U wilt dus allebei dat uw dienstverband eindigt. U bent het samen eens over de financiële afhandeling van het ontslag. Let op dat u bij ontslag met wederzijds goedvinden geen transitievergoeding krijgt.
Als je ontslagen wordt door je werkgever, kan deze ervoor kiezen jou een verbrekingsvergoeding of ontslagvergoeding uit te betalen. In dat geval hoef je niet meer te presteren en ontvang je een bedrag dat afhankelijk is van je anciënniteit, statuut en loonpakket binnen de organisatie.
Over de eerste 10 dienstjaren is de vergoeding 1/3 maandsalaris per jaar. Daarna 1/2 maandsalaris per gewerkt dienstjaar. Voor werknemers van 50 jaar en ouder, met minimaal 10 jaar dienstverband, is de vergoeding van 1 maand per gewerkt dienstjaar (voor de jaren boven de 50 jaar).
Je kan met jouw netto ontslagvergoeding onder andere sparen, je hypotheek aflossen of beleggen. Sparen is met de huidige spaarrentes niet erg aantrekkelijk, na aftrek van inflatie blijft er weinig tot geen rendement over. Daarnaast moet er zoals beschreven direct belasting betaald worden over de vergoeding.
Werknemers kunnen sinds 1 januari 2020 direct een transitievergoeding krijgen als het dienstverband op initiatief van de werkgever wordt beëindigd. Dit geldt ook voor ambtenaren met een arbeidsovereenkomst. Voor iedereen geldt een opbouw van een derde maandsalaris per dienstjaar.
WWZ en transitievergoeding
De reden van het ontslag is in principe niet relevant voor de verplichting tot betaling van de transitievergoeding. Alleen bij zogenaamd ernstig verwijtbaar handelen of nalaten door de werknemer kan de werkgever onder zijn verplichting uitkomen.
In geval van een transitievergoeding en recht op een WW uitkering, wordt deze vergoeding niet gekort op uw uitkring. U kunt deze dus gebruiken om uw maandinkomen aan te vullen of u kunt het geld bewaren voor later.
Korter dan 5 jaar in dienst: 1 maand. Tussen de 5 en 10 jaar in dienst: 2 maanden. Tussen de 10 en 15 jaar in dienst: 3 maanden. 15 jaar of langer in dienst: 4 maanden.