Gebruik voor een PIR plaat met de standaard afmeting 1200 x 600mm tenminste 4 schroeven per plaat. De schroeven moeten altijd tenminste 20mm langer zijn dan de dikte van de isolatieplaat.
Je kunt er voor kiezen om de PIR platen vast te maken met schroeven of met isolatielijm. Wanneer je er voor kiest om met isolatielijm de PIR platen te monteren, moet je ervoor zorgen dat de randen en het midden van de plaat goed voorzien zijn van lijm. Zo zorg je ervoor dat de platen goed zullen hechten.
Het minimale aantal bevestigers dient 5 stuks per m² te zijn.
De gipsschroeven zijn ideaal om uw PIR platen, verlijmd met Gips isolatieplaten, eenvoudig te monteren op de door u gewenste plaats.
Eigenlijk kunt u PIR platen vrij eenvoudig op maat maken. U kunt hiervoor gebruik maken van een handzaag, cirkelzaag, decoupeerzaag enzovoorts. U kunt de platen zelfs snijden, gebruik hiervoor een scherp breekmes (Stanleymes). Het is namelijk een eenvoudig verwerkbare plaat.
PIR platen zijn van zichzelf al vochtwerend, maar bij PIR met aluminium cachering krijgt de vochtbestendigheid nog een extra boost. De aluminium toplaag zorgt er tevens voor dat zonlicht wordt weerkaatst zodat warmte als het ware terug wordt gereflecteerd.
Het aanbrengen van een dampremmende folie om condensatie tegen te gaan is dus niet nodig. Door de hoge isolatiewaarde van dit materiaal kunt u daarnaast relatief dun isoleren. Wilt u hoogwaardig isoleren én afwerken in één handeling, kies dan voor PIR + Gips platen.
PIR is beloopbaar en drukvast
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.
PIR isolatie aanbrengen op hellend dak
Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat. Hierdoor vermindert u de kans op het ontstaan van koudebruggen.
Nok: 4 schroefjes per meter. Windveer: 8 schroefjes per meter. U-profiel: 4 schroefjes per meter. L-profiel: 2 schroefjes per meter.
Minstens 1 schroef per meter is voldoende. Dit is met zekerheid nooit meer dan het aantal m² panelen.
PIR is drukvast en heeft een diffusieweerstand van 60 – 80. Licht in gewicht en daardoor snel en makkelijk te verwerken. Het grootste verschil tussen XPS en PIR isolatie ligt vooral in het feit dat PIR het hoogste rendement per m2 oplevert.
Het antwoord hierop is: Ja, PIR platen zijn vochtbestendig. Omdat PIR is opgebouwd uit een gesloten cellenstructuur, kan het materiaal geen vocht opnemen.
Met een High Tack lijm of met gipsschroeven kunt u PIR met gipsplaten bevestigen tegen het rachelwerk. Gebruik een flexibele purschuim om de platen onderling lucht- en dampducht te verbinden.
Op de meeste particuliere daken wordt er PIR/PUR isolatie geplaatst. Dit zijn harde platen die het gewicht van de zonnepanelen makkelijk kunnen dragen. Indien er een zachte isolatie geplaatst is zoals rotswol, kunnen de zonnepanelen de isolatie bijeen duwen.
Vergeleken met andere materialen gaat EPS dus verreweg het langst mee. PIR isolatiemateriaal gaat bijvoorbeeld maar 50 jaar mee, terwijl glaswol, steenwol en purschuim een levensduur van 75 jaar hebben.
Hoe dik moet het isolatiemateriaal worden aangebracht? In de regel geldt: hoe dikker de isolatielaag, hoe beter het isolatieresultaat. Dikker isoleren zal dus altijd lonen. Hoe dik je isoleert, is dus een persoonlijke en financiële afweging.
Gebruik daarom altijd een lijm die het te verlijmen van EPS, PUR of PIR isolatieplaten niet aantast en de ondergrond uitvult. De PU010 PANEL ADHESIVE werkt snel, tast het materiaal niet aan en hecht op vrijwel alle ondergronden. Hierdoor ontstaat er altijd een optimale hechting tussen de te verlijmen materialen.
PIR is sterk, drukbestendig en krimpt niet
Bovendien krimpen PIR platen niet, in tegenstelling tot sommige andere isolatiematerialen. Daarbij zijn PIR-platen weersbestendig. Dat betekent dat regen, vorst en tropische hitte geen invloed hebben op PIR.
PIR is een materiaal dat moeilijk brandbaar is. Het wordt ingedeeld in brandklasse B. Dit betekent dat PIR een hoge brandveiligheid heeft en vaak het label 'brandwerend' meekrijgt. Bovendien is PIR brandvertragend dankzij de chemische structuur van het materiaal.
Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo'n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is. Dan kan het aanbrengen van dampremmende folie averechts werken.
Hoe PIR platen bevestigen vloer? Als u uw betonvloer van onderaf isoleert, dus in de kruipruimte, dan heeft het de voorkeur deze tegen de onderkant van uw vloer te lijmen met een high tack kit of met een goede isolatielijm zoals Isolatielijm Seal Advice PUG 190.