Ademende kleding: Je kunt tijdens de bevalling behoorlijk gaan zweten. Ademende stoffen zijn dan wel zo fijn, zoals katoen of linnen. Synthetische stoffen zullen minder fijn zijn. Dikke sokken: Je zult er misschien niet gelijk aan denken, maar wist je dat je tijdens de bevalling last kunt krijgen van koude voeten?
Nachthemd of lang T-shirt
Neem een lang bovenstuk mee dat de billen bedekt, maar dat ook wijd genoeg is zodat de arts je makkelijk kan onderzoeken. Denk ook aan een nachthemd of T-shirt waar je niet te gehecht aan bent. Tijdens de bevalling kunnen er namelijk bloed- of andere vlekjes op komen.
Bijna alle vrouwen ervaren een bevalling als pijnlijk. Toch is pijn bij de bevalling een normaal iets. De pijn tijdens de bevalling neemt meestal toe als de ontsluiting vordering laat zien. Het is in deze fase vaak te voelen in de onderbuik, de onderrug of soms richting de bovenbenen.
Kraamtijd: Wat draag je als je net bent bevallen? Als je net bent bevallen, vraagt (lees: schreeuwt) je lijf om comfortabele kleding. Kies daarom voor leggings, joggingbroeken, T-shirts, sweaters en vestjes – het liefst van natuurlijke materialen.
Overigens is het de baby die bepaalt wanneer de bevalling begint. Hij of zij scheidt het stresshormoon cortisol af. Dit hormoon komt via de placenta bij jou terecht. Onder invloed van cortisol treedt bij jou ook de hele hormonenfabriek in werking, waardoor de weeën op gang komen en de bevalling gaat beginnen.
Voorweeën kunnen in de weken voor je bevalling voorkomen, met name als je al een keer eerder bent bevallen. Ze komen vooral 's nachts omdat de baarmoeder dan het meest actief is. Voorweeën kunnen enkele uren aanhouden maar worden niet krachtiger. Het kan heel goed na een aantal uren weer afzakken.
De meeste baby's worden geboren tussen de 37 en 42 weken, dit is een normaal termijn. Vaak zien we dat de meeste baby's net na de 40 weken besluiten te komen, 20% gaat voorbij de 41 weken en slechts 5% voorbij de 42 weken.
Dag 1-10 na de bevalling (het kraambed)
kom alleen uit bed om jezelf en je kindje te verzorgen. let er bij dagelijks activiteiten zoals draaien in bed, overeind komen en lopen goed op dat je rustig naar de buik ademt, zet de adem niet vast. beperk het traplopen tot een minimum.
Naweeën kunnen als een erg stekende, nare, intense pijn worden ervaren, vooral bij een tweede of volgende bevalling. Sommige vrouwen vinden het erger dan de bevalling zelf! De intensiteit neemt meestal na 3 tot 4 dagen af.
Vooral in de midden- en laatste fase is de pijn goed te voelen. In de uitdrijvingsfase (tijdens het persen) is de pijn vaak het hevigst. Meestal is de pijn het meest in de buik te voelen, maar ook in de rug en de benen kan pijn gevoeld worden. Na de geboorte van de baby neemt de pijn zeer sterk af.
Sommige vrouwen die een kind hebben gehad vergelijken de weeën met de krampen die bij een flinke diarree horen, maar dan nog een graadje erger. Deze ontsluitingsweeën volgen elkaar in een steeds hoger tempo op en als je baby bijna wordt geboren krijg je uitdrijvingsweeën of persweeën.
Lang, wijd t-shirt of nachthemd: Een wijd t-shirt of hemd zit lekker, en je billen zijn zo nog bedekt, maar je verloskundige of gynaecoloog kunnen nog wel gemakkelijk je ontsluiting controleren. Joggingbroek/pyjamabroek: Als het persen nog niet is begonnen, wil je wellicht nog wat rond bewegen en het niet koud krijgen.
Veel aanstaande moeders vragen zich af wanneer zij over moeten gaan op positiekleding. Het antwoord is eigenlijk heel simpel: wanneer je kleding niet meer comfortabel zit. Bij de één zit haar kleding met 8 weken al niet meer lekker en de ander draagt met 20 weken nog haar gewone kleding.
Drinken tijdens de bevalling
Drink ook zeker als je bevalling wat langer duurt. Drinken met een rietje kan handig zijn, zodat je kunt blijven liggen als dat tijdens de bevalling je favoriete houding is. Neem gewoon waar jij zin in hebt, bijvoorbeeld water, sap, water met limonadesiroop, bouillon, thee of (karne)melk.
Je kan 6 weken na de bevalling weer (rustig) gaan sporten
Daarna kunnen de meeste vrouwen rustig hun activiteiten gaan opbouwen. Vanaf zes weken na de bevalling kun je het sporten weer opbouwen, als je toestemming hebt gekregen van de gynaecoloog of verloskundige.
Als zich geen bijzonderheden voordoen, mag u enkele uren na de geboorte van uw baby in overleg met de dienstdoende arts naar huis. Na een keizersnede kunt u na minimaal 48 uur naar huis.
Na de bevalling ben je direct zo'n vijf kilo kwijt. Naast je baby ben je ook het vruchtwater en de placenta kwijt. Tijdens de kraamweek verlies je nog eens vier kilo. De kilo's die dan overblijven, is een laagje extra vet.
Doorslapen voor een baby is 5 à 6 uur slaap achter elkaar. Bij borstvoeding zijn nachtvoedingen goed voor het op gang komen en blijven van de melkproductie. Na de eerste weken wordt een kind wakkerder en soms onrustiger. Probeer je leven aan te passen aan het tempo van je kind.
Deze week telt 'officieel' eigenlijk tien dagen. Vroeger lag de kraamvrouw, de vrouw die net was bevallen, tien dagen in bed en mocht daar absoluut niet uit. Zo is het tegenwoordig niet meer, maar je kraambed of -tijd is er wel nog steeds om bij te komen en je lichaam te laten herstellen van de bevalling.
In de beginfase kan je baby gewoon nog lekker doorslapen. Als je bevalling begint met het breken van de vliezen, dan dringen er ineens allerlei geluiden van buitenaf tot je kindje door. Als de weeën elkaar sneller gaan opvolgen, krijgt de baby minder vrijheid en wordt hij wakker.
Tekenen van vroegtijdige bevalling
Vroegtijdige weeën kunnen op elk moment tussen de 20e en 37e week van de zwangerschap optreden. Ze stoppen niet en kunnen na verloop van tijd frequenter, regelmatiger en ongemakkelijker worden. Zo weet je dat het echte weeën en geen oefenweeën zijn.
Zwangerschap is voor alle vrouwen een bijzondere periode, die normaal 37 tot 42 weken duurt. In ongeveer zeven procent van alle zwangerschappen kondigt de geboorte zich echter ruim vóór de uitgerekende datum aan.