Stamppot boerenkool is verkozen tot nationaal gerecht van Nederland. Nederland heeft vanaf nu een heus nationaal gerecht: stamppot boerenkool. Deze kost is verkozen tot nationale dis in een peiling van Quest. De 'boerenkoolstamp' versloeg daarmee andere typisch Nederlandse gerechten zoals snert en kapsalon.
Nederlanders eten gemiddeld per dag 191 gram brood, granen, rijst en pasta. Hiervan is 60% brood en 27% pasta, rijst en andere graanproducten. Jongens/mannen eten meer brood, granen, rijst en pasta (218 g/dag) dan meisjes/vrouwen (165 g/dag).
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
De Nederlandse keuken is uniek in zijn soort. In Nederland eet u verse en regionale producten van zeer hoge, internationaal erkende, kwaliteit. Daarnaast kent Nederland vele goede restaurants én top chefs.
Een typisch Nederlands ontbijt bestaat uit brood, al dan niet geroosterd, met kaas, vlees, boter en zoet beleg, zoals chocoladepasta, hagelslag en vlokken. Naast een belegde boterham eten Hollanders ook dikwijls beschuit, ontbijtkoek, krentenbrood of een bordje pap.
Feesten en symbolen. Ook Koningsdag, de Elfstedentocht, oliebollen en de Nederlandse vlag zijn voor veel mensen belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Net als het landschap: de polders, de wolkenluchten en de strijd tegen het water zijn volgens het onderzoek onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse eigenheid.
Kaas en de Kaasschaaf
We hebben het hier dan ook over Hollandse kaas. In het buitenland hebben ze vaak geen idee wat een kaasschaaf is! Typisch Hollandse kazen zijn bijvoorbeeld Goudse en Edammer kaas. Ook Maasdammer en Friese nagelkaas is echt Nederlands.
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een gemiddeld huishouden in Nederland is er altijd wel een pak van deze Nederlandse koekjes in de voorraadkast te vinden.
Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen! Op zoek naar een mooie kant en klare snoeppot, gevuld met het lekkerste Oudhollands snoep?!
Nederlanders drinken het liefst warme dranken, zoals thee en koffie, gevolgd door water en frisdrank.
Typisch Nederlands eten
Denk aan bitterballen, drop, haring, pindakaas, oesters, worstenbroodjes en natuurlijk poffertjes. Je merkt het al: naast typisch Nederlandse (hoofd)gerechten als stamppot en erwtensoep kennen we als Nederlanders ook veel typische Nederlandse lekkernijen en snacks.
Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken. Deze verbeteringen zijn bij zowel kinderen als volwassenen te zien.
Nederlanders eten in vergelijking met mensen uit andere (Europese) landen vrij vroeg. We kiezen vaak voor een combinatie van aardappels, groente en vlees, maar natuurlijk staat ook de Hollandse pot regelmatig op tafel. Het doorkoken, stampen en prakken van avondmaaltijden is typeren voor ons eetgedrag.
Deze variëren van Nederlandse kaas, tot Goudse stroopwafels en Delfts blauwe relatiegeschenken tot Hollandse klompen en bloembollen. Alle Nederlandse producten kunnen via onze webwinkel online besteld worden. Binnen een mum van tijd is dat lekkere stukje kaas, of een van onze andere typisch Hollandse producten, van u.
Maar als we echt een lekkernij moeten kiezen tussen al die Nederlandse snacks, gaan we voor Weespermoppen. Een superzoet koekje (bijna een cakeje) gemaakt met amandelspijs, amandelen en suiker. Er is trouwens ook een Goudse mop, deze zijn veel platter en ronder, en bevatten vaak citroenrasp.
Nederlanders in het buitenland vertellen wat ze het meeste missen aan Nederland. "De frikandel speciaal, een politie die niet corrupt is, en reizen met het openbaar vervoer zonder dat er een geit op je schoot komt zitten."
Thaise curries, Indiase nan, Mexicaanse torilla's, Japanse sushi, Marokkaanse tajine's en Italiaanse pasta's. CNN deed eens onderzoek naar wat nou wel beschouwd het lekkerste eten ter wereld is. Daar kwam de volgende top-5 van gerechten uit.
Zuid-Amerikaans rundvlees staat bekend als het beste vlees ter wereld. Het staat bekend als mals en rijk van smaak.
Onze prehistorische voorouders aten vroeger veel groenten en fruit, noten en zaden en vlees en vis. Dit 'oervoer' was rijk aan eiwitten en vezels en bevatte amper koolhydraten en verzadigde vetten. Het voedsel was puur en onbewerkt en volgens wetenschappers aten onze voorouders erg gezond.
Het zijn met name culturele kenmerken die mensen benoemen als typerend voor Nederland: eerst en vooral de Nederlandse taal, maar ook nationale feestdagen, tradities en gewoonten, symbolen en iconen. Behalve deze elementen worden ook landschappelijke of omgevingskenmerken (zoals water) als karakteristiek gezien.