Simpel gezegd betekent het dat een groep zonnepanelen aan dezelfde kabel worden aangesloten en aan 1 omvormer wordt gekoppeld. Dit heet een string. In 1 string passen zo'n 20 tot 25 panelen. Bij grotere zonnestroominstallaties, zoals je die graag op jouw dak wilt hebben, zijn er dus meerdere strings nodig.
Wanneer je meer energie wilt opwekken (en er is nog plek op het dak) is het mogelijk om je zonnepanelensysteem uit te breiden. Dit kan door een aantal zonnepanelen bij te plaatsen of door een tweede zonnepanelensysteem neer te leggen.
Kan ik zelf zonnepanelen plaatsen? Ja, doe het zelf zonnepanelen pakketten bestaan en winnen aan populariteit. De enige vereiste om zelf zonnepanelen te plaatsen is dat u kennis heeft van hoe u een systeem veilig en efficiënt plaatst.
Wettelijk mag de netspanning maximaal 253 volt zijn (230 volt + 10%). Als de spanning hoger dreigt uit te komen, raakt het elektriciteitsnet overbelast. Door deze overbelasting schakelt de omvormer zichzelf uit. De omvormers zijn namelijk afgestemd op een maximale spanning van 253 volt.
Wat het meeste voorkomt willen we optimaal benutten. Vandaar dat we meestal kiezen voor ongeveer 20% overdimensionering. Oftewel: de omvormer kan 80% van de maximum capaciteit van de zonnepanelen aan.
Overdimensioneren betekent dat de omvormer op het toppunt van opwekken van de zonnepanelen begint af te toppen (zie afbeelding) op een bepaald niveau. Dit komt omdat de omvormer minder vermogen kan verwerken dan het maximale opwekkingsvermogen van de zonnepanelen samen.
Wij installeren standaard twee strings als we een plat en schuin dak combinatie aansluiten en ook bij een Oost-West opstelling. String-omvormers kunnen meerdere strings (inputs) combineren. Elke string werkt onafhankelijk en optimaal.
Het plaatsen van zonnepanelen op jouw dak is een rendabele investering die zijn waarde behoudt, zelfs wanneer de salderingsregeling wordt afgebouwd. Het afbouwen van de salderingsregeling heeft echter invloed op de terugverdientijd van de zonnepanelen, die momenteel gemiddeld rond de 7 jaar ligt.
De uitspraak van het Grondwettelijk Hof in verband met de terugdraaiende teller heeft geen impact op wie zonnepanelen laat plaatsen na 1 januari 2021. Wie beslist nu zonnepanelen te plaatsen, heeft sowieso geen recht meer op een terugdraaiende teller.
Hoeveel zonnepanelen vergunningsvrij? Hoeveel zonnepanelen mag je plaatsen? Er staat geen maximum aantal zonnepanelen beschreven voor het vergunningvrij plaatsen van zonnepanelen. Zolang je je houdt aan de regels voor het vergunningvrij plaatsen mag je zoveel zonnepanelen plaatsen als je zelf wilt.
Hoeveel zonnepanelen kan ik op een bestaande groep installeren? Op een bestaande groep mag u een omvormergroep tot maximaal 500 Watt AC vermogen installeren. Dit wordt normaal bereikt door bv 3 panelen van 190 Wattpiek op een 500W omvormer aan te sluiten zoals een Steca 500 of een Soladin 600.
De kosten voor het bijplaatsen van zonnepanelen liggen gemiddeld rond de €600,- tot €700,- per paneel. Let op: de prijs hangt enorm af van het vermogen van de panelen: hoe hoger het vermogen, des te hoger de prijs per paneel.
SolarEdge heeft een minimum van 8 panelen nodig om optimaal te kunnen werken met de P300 optimizer en 6 voor de P405 (voor dunne film zonnepanelen). Dit komt omdat de omvormer 350 Volt nodig heeft om te werken. Vier panelen op het oosten en vier op het westen zal ook niet optimaal werken.
Latere woningen hebben meestal een driefase 3x25A hoofdaansluiting. Een 1 fase omvormer is meestal goedkoper en wordt daarom meestal aanbevolen bij onze zonnepaneel installaties. Een 1 fase omvormer kan zonder problemen op een driefasige aansluiting worden aangesloten.
Hoeveel panelen op SolarEdge 3000 omvormer? 4650 Watt / 300 Watt = 15 zonnepanelen.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Zonnepanelen zijn in de herfst en winter absoluut rendabel. Wel is er in de winter minder licht en staat de zon in een lagere hoek op de panelen. Daarom zal de totale opwek in de wintermaanden altijd lager zijn dan in de lente en zomer.
De zonnepanelen brengen elk jaar 0,5% minder stroom op. Stroomprijs in 2023: 40 cent per kWh (voor de eerste 2.900 kWh, prijsplafond), 70 cent voor alles daarboven; in 2024: 50 cent per kWh; in 2025: 30 cent per kWh; in 2030: 25 cent per kWh. Stroomprijs voor stroom die je niet kunt salderen: 9 cent per kWh.
Ja, je kan verschillende merken omvormers koppelen in een huis. Je krijgt dan ook een grafiek met alle opwek bij elkaar opgeteld.
Je kunt een bestaand zonnepanelen-systeem gemakkelijk uitbreiden met een ander type zonnepaneel met een hoger vermogen. Het is mogelijk om de zonnepanelen op twee verschillende dakvlakken te installeren. Dit is een van de goedkopere opties om je bestaande zonnesysteem uit te breiden.
Het mixen van verschillende typen zonnepanelen is af te raden. Wanneer een ander type zonnepaneel aan een bestaande string gekoppeld wordt vermindert de prestatie van de zonnepanelen. Alleen zonnepanelen met een gelijk amperage mogen in serie worden gekoppeld.
Bij een overgedimensioneerde omvormer gaat er op piekdagen wat energie verloren, maar omdat zonnepanelen in Nederland bijna nooit hun topvermogen halen, levert overdimensioneren je uiteindelijk meer op. Daarnaast is een kleinere omvormer natuurlijk goedkoper in aanschaf dan een grotere omvormer.
Voor een optimaal resultaat moeten de kabels van de zonnepanelen tot de omvormer niet langer zijn dan 15 tot 20 meter. Wanneer hier rekening mee wordt gehouden blijft het kabelverlies ruim onder de 1%. De kabel van de omvormer naar de meterkast moet bij voorkeur ook niet langer zijn dan 20 meter.
“De beste kwaliteit omvormers wordt gemaakt door bedrijven als Fronius, SMA, SolarEdge en Solarmax (NB: het gaat hier om het Solarmax van vóór de doorstart, toen de productie nog in Zwitserland plaatsvond onder het inmiddels failliete Sputnik Energy -red).