Magnesium is een voedingsstof die een conifeer nodig heeft. Wanneer er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat, kunnen er bruine plekken in de haag ontstaan. Je herkent het magnesiumgebrek doordat de bruine plekken zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden.
Als een conifeer/boom te weinig zonlicht krijgt kan hij doodgaan. Dit komt omdat hij dan geen voedingsstoffen meer om kan zetten(fotosynthese) om zichzelf te voeden. Gelukkig heeft een conifeer hier niet snel last van.
Er kan wel maanden overheen gaan voordat de schade hiervan zichtbaar wordt. Wat u dan ziet gebeuren, is dat de takken van de conifeer eerst wat lichtgroen/geel worden en gaan hangen. Daarna zullen de takken van de coniferen bruin worden en dood gaan.
Als je ervoor zorgt dat de coniferen in jouw tuin op de juiste manier verzorgd worden, kun je dus nog heel lang van hun stijlvolle voorkomen en de beschutting die ze bieden blijven genieten. Sommige coniferen kunnen namelijk wel meer dan duizend jaar oud worden.
De bruine plekken in conifeer herstellen niet na snoeien
Is de coniferenhaag nog deels groen, dan raden we u aan om de bruine takken te verwijderen en de groene delen met enkele centimeters te snoeien. Daarnaast raden we u in alle gevallen aan om de coniferen te bemesten.
Het liefst staan coniferen in een goed doorlatende grond die niet te nat, maar ook zeker niet te droog is. Echter is de Thuja bijvoorbeeld vrij gevoelig voor droogte. Ook de taxus is een haagconifeer die niet goed tegen aanhoudende droogte kan.
Alle conifeerachtigen zijn sterke planten die over het algemeen erg goed kunnen omgaan met droge- en/of natte periodes. Het weer wordt steeds extremer. Er kan in een korte tijd veel regen vallen, maar we hebben ook te maken met extreme droogte. Er gebeurt veel met onze coniferen in een extreem droge periode.
Magnesium is een voedingsstof die een conifeer nodig heeft. Wanneer er een tekort aan magnesium is ontstaan in de grond waarin de coniferenhaag staat, kunnen er bruine plekken in de haag ontstaan. Je herkent het magnesiumgebrek doordat de bruine plekken zich vooral onderin en in het midden van de plant bevinden.
Coniferen water geven
De plant kunnen een klein deel van de voedingsstoffen uit regenwater halen, maar zeker bij droge periodes moet u de plant 2 of 3 keer per week water geven. Doe dit vooral in de eerst jaren, want wanneer ze zijn volgroeid hebben ze minder water nodig.
De beste snoeitijd is mei/juni, en in september een tweede maal. Niet later snoeien dan september anders krijgt de haag te weinig tijd om zich te herstellen voordat hij de winter ingaat. Houdt u van strakke hagen of heeft u een snelgroeiende conifeer? Dan kunt u gerust vaker snoeien.
Hoogte erfafscheiding
Een schutting, muur of hek naast en achter een huis mag maximaal 2 meter hoog zijn. Vóór het huis is de maximale hoogte 1 meter. Voor bomen en heggen geldt geen maximale hoogte.
Coniferen houden van de zon; het liefst staan ze op een plek in de volle zon of in halfschaduw. Volledig in de schaduw kan de groei van uw conifeer belemmeren. Houd dus in de gaten waar in uw tuin de zon het meest schijnt en neem dat mee in uw overweging.
De wortels van een conifeer kunnen diep in de grond vastzitten, waardoor het lastig is om deze goed uit te graven en los te trekken. Als u dat zelf niet ziet zitten, dan kunt u er ook voor kiezen om het werk uit te besteden aan bijvoorbeeld een hovenier of boomverzorger.
Door azijn op buitenoppervlakten te gebruiken verontreinig je de bodem dusdanig dat er eigenlijk niets meer kan leven. Je doodt niet alleen het onkruid, maar schaadt ook de leefomgeving van nuttige insecten en van planten, hagen en bomen.
Zo maken we wel eens mee dat bomen het loodje leggen omdat een gekapte boom in de nabijheid is behandeld met Roundup en via de wortels andere bomen aantast. Soms lijkt een boom vergiftigd, maar is hij afgestorven door toedoen van een gas- lek.
De Thuja occidentalis Brabant ( westerse levensboom ) is een van de makelijkste en sterkste coniferen, deze thuja wordt veel als haagplant gebruikt omdat hij snelgroeiend is en zeer goed te snoeien .
Coniferen worden één of twee keer per jaar gesnoeid: na de IJsheiligen, en eventueel nog een tweede keer in augustus of september. Als er later gesnoeid wordt herstelt de conifeer zich onvoldoende voordat de winter invalt. Wordt pas eind juni gesnoeid dan is één snoeibeurt voldoende.
Vaak wordt gedacht dat coniferen graag in zure grond groeien, maar dat is meestal niet zo. Coniferen doen het in iedere normale tuingrond, maar hebben het liefst iets zwaardere lichte leem- of kleigrond.
Dus, hoe kunt u een Conifeer water geven: • Tweemaal per week in een droge periode. Direct op de kluit water geven. Zorgen dat het water niet zijwaarts afstroomt, maak eventueel een klein kuiltje om de kluit.
Coniferen bemesten kunt u het beste doen met een speciale coniferen mest. Deze mest bevat de juiste voedingsstoffen voor uw coniferen, waaronder magnesium en bitterzout. Deze voedingsstoffen zorgen voor de mooie, groene kleur van de planten.
Geef geen kalk of beendermeel. Coniferen houden namelijk van een grond die licht zuur is. In het voorjaar kan je speciale coniferenmest gebruiken. Daarin zit alles wat ze nodig hebben (inclusief sporenelementen).
Coniferen kunnen nog veel slechter tegen natte grond dan de gemiddelde loofplant. Hierdoor wordt een strakke coniferenhaag in een tuin met een bodem waar veel water in blijft staan een lastig karwei. Populaire haagconiferen, zoals de taxus, de thuja en de leylandii, vallen dan stuk voor stuk af.
Ook een coniferenhaag kan prima in de schaduw worden aangeplant. In het wild groeien coniferen immers ook vaak in verschillende omstandigheden. Zelfs op droge, voedingsarme bodem houden coniferen zich in de vrije natuur prima staande.