De Stinger is een (draagbare) infraroodgeleide luchtdoelraket. Dit luchtverdedigingswapen beschermt grondobjecten en –troepen tegen vliegtuigen en helikopters op de korte afstand van 0,5 tot 5 kilometer. Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.
Kosten zo'n $ 6.000 per stuk. Helikopters en drones schiet je uit de lucht met Stinger luchtdoelraketten: vanaf $ 40.000 per raket. Dit zijn de zogenaamde lichtere wapens. De prijskaartjes van het zwaardere materieel liggen dan ook nog een slag hoger.
2021-heden | 5-deurs, hatchback | automaat
Deze versie van de Kia Stinger is in Nederland op de markt sinds februari 2021 en kost rijklaar € 99.990.
Met enorme snelheid, zo'n 5000 kilometer per uur, worden vijandelijke raketten uitgeschakeld”, vertelt de Kruif. Eén zo'n Patriot-raket kost omgerekend 3,7 miljoen euro, de lanceerinstallaties kosten 9,5 miljoen euro per stuk.
De zescilinder moet in ongeveer 5,1 seconden van 0 naar 100 km/u schieten. De topsnelheid is voorlopig vastgesteld op 268 km/u. Dat is sneller dan een BMW M4.
Vanaf 2021 ondergaan 325 van de oorspronkelijke 365 exemplaren een midlife update. 18 voertuigen (de Stinger-uitvoering) worden niet meegenomen in de MLU, maar blijven wel in dienst. Na de MLU zijn er dus nog 345 in gebruik.
Defensie beschikt over 2 versies: Stinger Manpads (man portable air defense system): militair vuurt de raket vanaf de schouder af. Stinger Weapon Platform Fennek: de luchtverdedigingsversie van het Fennek-pantserwielvoertuig heeft op het dak een Stinger-lanceersysteem met 4 raketten.
Deze raket wordt de ruimte in gelanceerd en vanuit daar komen die kernkopraketten weer terug de aarde op. Er bestaan geen systemen op aarde die dat kunnen onderscheppen."
Nederland heeft 4 Patriot-systemen, met elk een eigen radar, vuurleidingscentrale en meerdere lanceerinrichtingen. Er zijn op dit moment 3 systemen operationeel, het vierde exemplaar dient als reserve. Een van de maatregelen uit de Defensienota van 2022 is ook dit vierde systeem in bedrijf te stellen.
Terwijl de standaard artilleriegranaat van de VS ongeveer 800 dollar per stuk kost, hangt aan de Excalibur een prijskaartje van naar schatting 110 duizend dollar.
Het wapensysteem kan helikopters, bemande en onbemande vliegtuigen, ballistische raketten en kruisraketten uitschakelen. Het kan meerdere doelen tegelijk volgen en meerdere onderscheppingen tegelijk uitvoeren. Het kan dat actuele informatie nog niet is toegevoegd op deze pagina.
Er zijn enkele honderden gemaakt. De PAC-3 interceptors kosten zo'n 4 miljoen euro per stuk. „Maar de Kinzjals zijn ook schaars”, zegt Van Hooft. Volgens schattingen had Rusland aan het begin van de invasie zo'n zestig Kinzjals, die omgerekend zo'n 14 miljoen euro per stuk kosten en niet snel bijgemaakt kunnen worden.
Ook de veelgebruikte Hellfire anti-tank-raket kost al snel gemiddeld zo'n 70 duizend dollar. Maar de kosten van wapens zijn ook verbazingwekkend onvoorspelbaar.
Amerika heeft de beschikking over zo'n 60 Patriots.
Bij de Nederlandse Koninklijke Landmacht en andere Europese legers is de PzH 2000 de vervanger van de M109-houwitser. De houwitser kost 7,8 miljoen euro per stuk.
Zo'n bom doodt alle mensen binnen een straal van vier kilometer met een grote vuurbal, verwoest alles binnen een straal van 35 kilometer met een gigantische schokgolf, en geeft mensen tot op honderd kilometer afstand derdegraads brandwonden door de hitte die vrijkomt.
Een bom van 1 megaton (circa 80 keer zo groot als Little Boy, maar naar moderne maatstaven nog steeds klein) kan je op een heldere dag tot op 20 kilometer afstand verblinden.
'Een militair deskundige zei dat Rusland in totaal nog 1500 raketten overheeft, de helft daarvan zou moeten worden achtergehouden voor het geval er een oorlog met de NAVO komt. Als er zo'n 70 raketten per dag worden afgevuurd, dan kan je nog je nog even doorgaan.
Het gevaarlijkste wapen ter wereld: de nunchaku.
Wapenfabrikant Krupp maakte het zwaarste kanon uit de geschiedenis: Schwerer Gustav (Zware Gustav) woog 1350 ton en kon met zijn 32,5 m lange loop doelwitten op 47 km afstand raken.
Dat is 2,2 miljard dollar voor het bouwen van een enkele raket, 568 miljoen dollar voor de grondsystemen, 1 miljard dollar voor Orion en 300 miljoen dollar voor de Europese servicemodule.
Om grote afstanden af te leggen, worden ballistische raketten normaal gesproken in een hoge sub-orbitale ruimtevlucht; voor intercontinentale raketten is de grootste hoogte (apogeum) die bereikt wordt tijdens vrije vlucht zo'n 1200 km.
Het Nederlandse leger heeft niet genoeg personeel, er is niet geoefend er zijn onvoldoende voorraden en maar de helft van het materieel is inzetbaar. Hierdoor is defensie niet in staat om de belangrijkste hoofdtaak, de bescherming van het eigen grondgebied, uit te voeren.
De Tomahawks kosten zo'n 2 miljoen dollar per stuk. En dat was dan ook een van de belangrijkste struikelblokken in de afgelopen 19 jaar.