Slaap op je zij
Op je buik slapen is belastend voor je nek. Slaap daarom bij voorkeur op je zij. Mensen snurken eerder op hun rug omdat de spieren van het zachte gehemelte, de huig en de tong verslappen en daardoor de luchtweg blokkeren.
De oorzaak van snurken is vrij eenvoudig. Als je gaat slapen verslappen al je spieren, waaronder de tong. De tong zakt weg en verkleint zo de luchtweg. Deze vernauwing veroorzaakt trillingen bij het ademhalen: het snurkgeluid.
Wat is snurken? Snurken wil zeggen dat men bij het ademhalen tijdens het slapen een zagend, ruisend-brommend geluid maakt. Dit geluid is soms zo sterk dat een partner, huisgenoot of buur er last van kan hebben.
Als u een grote tong of amandelen hebt, of overtollig gewicht rond de nek heeft, dan heeft u een hoger risico op snurken. Andere factoren die zorgen dat u snurkt, of harder snurkt, zijn vermoeidheid, overgewicht, zwangerschap, op de rug slapen, en het drinken van alcohol voor het slapen gaan.
Snurken verstoort de nachtrust en leidt tot moe wakker worden. Vanzelfsprekend geldt dat voor de partner, maar ook voor de snurker die zichzelf wakker snurkt.
Een antisnurk kussen zorgt ervoor dat je nek- en wervelkolom in een natuurlijke rechte lijn komen te liggen waardoor je luchtweg vrij is. In het geval je op je zij slaapt ligt je hoofd vaak iets te ver naar achteren. Het kussen voorkomt dit en zorgt ervoor dat je hoofd in de juiste houding ligt.
Als iemand snurkt, kan dat meerdere redenen hebben. Het kan aan een verkoudheid liggen, dan lost het probleem zich vaak snel weer op. Maar een allergie of afwijking in het tussenschotje van de neus kan ook een oorzaak zijn. Ook de manier hoe iemand in bed ligt kan zorgen dat degene gaat snurken.
Slaap op je zij om snurken te voorkomen
Je snurkt namelijk eerder wanneer je op je rug slaapt. Dit komt omdat spieren zoals de huig en de tong verslappen. Wanneer je op je rug ligt wordt hierdoor je luchtweg geblokkeerd.
Het is namelijk zo dat het geluid van gesnurk leidt tot het stijgen van je bloeddruk in je slaap, wat een belangrijke risicofactor is voor beroertes, hart- en vaatziekten, nieraandoeningen en dementie. Je hebt er dus alle baat bij om niet gestoord te worden tijdens je slaap.
Snurken is vaak een onschuldige kwaal, die vooral voor de partner hinderlijk kan zijn. Maar snurken kan ook een symptoom zijn van een slaapprobleem zoals slaapapneu, een aandoening waarbij de ademhaling hapert of zelfs af en toe stopt.
Een anti-snurk neusspreider werkt door de neuspassages te openen en de luchtstroom te vergroten. Het wordt in de neus geplaatst en oefent lichte druk uit op de binnenkant van de neusgaten, waardoor ze wijder worden. Hierdoor kan lucht gemakkelijker door de neus stromen en wordt de kans op snurken verminderd.
De eer om tot de grootste snurker te worden verkozen, valt dit jaar te beurt aan Jan Jongejans uit Weesp. Uit metingen blijkt de 61-jarige internationale truckchauffeur soms zo'n 85 decibel (dB) te halen, ruwweg het geluidsniveau van zijn eigen vrachtwagen. Overigens is Jongejans daarmee geen recordhouder.
Merkt uw partner dat u erg hard snurkt met daarop volgend een ademstilstand? Dan is de kans groot dat u slaapapneu heeft. Snurken is vaak voor de partner een groot probleem, omdat dit de nachtrust ernstig verstoord. Zelf heeft u dit 's nachts vaak niet eens in de gaten.
Als u alleen snurkt met open mond, dan bent u een mondsnurker. U kunt ook proberen een snurkgeluid te maken met uw mond open. Als dat klinkt als het snurkgeluid dat u 's nachts maakt, dan bent u waarschijnlijk een mondsnurker. Voor deze “test” heeft u echter wel een partner nodig om te luisteren.
Snurkgeluiden variëren in intensiteit van 40 tot meer dan 80 decibel. De maximale toelaatbare grens voor nachtelijk geluid in de woning bedraagt 45 decibel. Luid snurken kan de oorzaak zijn van een gestoord slaappatroon bij de bedpartner of bij de patiënt zelf.
De kosten voor een MRA snurkbeugel variëren van € 500,- tot € 900,-.
Ja, zeker. Naast een breed spectrum aan oorzaken, zijn er ook veel verschillende type snurkers. Zo zijn er mensen die snurkers die snurken met hun mond dicht. Ook zijn er mensen die snurken met hun mond open.
Ongeveer 45% van mannen snurkt. Ongeveer 25% van de vrouwen snurkt.
Bij een klein deel van de snurkende mensen is de keelholte zo nauw, dat het zachte gehemelte met de huig en de keelwand af en toe helemaal tegen elkaar aan worden gezogen. Hierdoor ontstaat een totale afsluiting van de luchtweg. Er is een ademstilstand die wel dertig seconden of langer kan duren.
Ons brein filtert lichaamsgeluiden. “Het brein filtert de geluiden die we zelf maken”, vertelt Olivier Tielemans van de Kliniek voor Snurken en Apneu. “Heel simpel eigenlijk en het verklaart waarom je wel wakker wordt van een brandalarm en niet van je eigen gesnurk.
Omdat op de rug liggen het snurken versterkt, helpt het om op de buik of op de zij te slapen. Slapen op de buik is ideaal voor snurkers, want dan belemmert de tong de keelholte niet. Toch is dit niet aan te raden, omdat de nekwervels extra onder druk komen te staan.