Het kan ontstaan als: U te lang achter elkaar en te ingespannen uw ogen gebruikt. Dat kan achter een beeldscherm zijn of als u een boek leest. Is de ruimte waarin u zit slecht verlicht, dan werkt dat vermoeide ogen nog verder in de hand.
Een ongezonde leefstijl kan ervoor zorgen dat je ogen achteruit gaan. Hieronder valt onder andere een eenzijdig dieet, roken en bovenmatig alcohol gebruik. Een gezonde leefstijl draagt niet alleen bij aan je algemene gezondheid, maar kan ook bijdragen aan het gezond houden van je ogen.
UV-licht kan zeer belastend zijn voor uw ogen – niet alleen op zonnige dagen, ook wanneer het buiten bewolkt is. UV-straling is niet te vermijden. Daarom bevatten zonnebrandmiddelen en veel moisturizers UV-bescherming.
Het lijkt niet schadelijk te zijn om langdurig in het donker naar een telefoonscherm te kijken. Wel vermoeiend omdat de ogen continu voor dichtbij aan het scherpstellen zijn. Voorkom kramp van de oogspieren door het scherm niet te dichtbij te houden of af en toe veraf scherp te stellen.
We kunnen ons zicht niet corrigeren zonder professionele hulp, en er is geen snelle oplossing voor problemen met het gezichtsvermogen. Maar met zaken zoals goede voeding kunt u uw gezichtsvermogen nog steeds op natuurlijke wijze zelf helpen. Bespreek dat, zoals altijd, met uw oogarts.
Verlies van gezichtsvermogen - Als je in hevige mate last hebt van stress kan dit leiden tot centrale sereuze chorioretinopathie. Hierbij is er sprake van een vochtophoping onder het netvlies, meestal in de macula (gele vlek). Dit resulteert in een wazig of vervormd zicht en verlies van gezichtsscherpte.
Je ogen 'bepalen zelf' hoe snel ze achteruit gaan en een bril of lenzen hebben daar geen invloed op. Ook niet als je voor een te hoge sterkte kiest: je zult slechter of waziger zien en zou zelfs hoofdpijn kunnen krijgen, maar het zal je ogen zelf niet schaden.
Het risico op bijziendheid neemt dan toe. Een kind dat acht uur lang aan één stuk naar de smartphone kijkt, kan dus een probleem zijn. Maar de televisie? Dat valt nog best mee, volgens de arts.
Het is nog nooit bewezen dat straling van mobiele telefoons schadelijk is voor de hersenen. Je mobiele telefoon mag 's nachts dus gewoon naast het bed blijven liggen.
Volgens de oogarts is eens per uur wegkijken van je scherm voor mensen onder de 20 jaar niet voldoende om de kans op bijziendheid te beperken. 'Probeer je aan de 20-20-2 regel te houden: voor iedere 20 minuten schermtijd, kijk je 20 seconden in de verte.
Als u bijziend bent ziet u dichtbij goed, terwijl u veraf juist wazig ziet. Dit wazige zicht komt omdat uw oog in de (as)lengte zo sterk groeit dat de afbeelding waar u naar kijkt niet meer óp het netvlies afgebeeld wordt, maar ervóór.
Je oog is een ronde bol die stevig in je oogkas ligt. Kleine spiertjes houden hem op zijn plaats en zorgen ervoor dat je je ogen kunt bewegen. De oogbol is gevuld met doorzichtig glasvocht, zo blijft hij mooi rond en je kunt er goed doorheen kijken. Traanvocht houdt de buitenkant van je ogen schoon en vochtig.
Dankzij hun hoog gehalte aan vitamine A in de vorm van bèta-caroteen (provitamine A) zijn wortelen goed voor de ogen. Vitamine A draagt bij aan de aanpassing van ons zicht aan de duisternis. Een langdurig tekort aan vitamine A kan leiden tot nachtblindheid en in extreme gevallen zelfs tot blindheid.
Stephan Degle, professor optometrie en oogheelkundige optica, en kregen te horen dat een oogafwijking niet afhankelijk is van de oogspier en dat het trainen van de oogspier daarom geen aantoonbaar effect heeft. Het goede nieuws voor alle brildragers is: door het dragen van een bril gaan de ogen niet verder achteruit.
Asthenope klachten zijn symptomen die kunnen ontstaan als de ogen overbelast worden. Vaak wegens lang werken achter een beeldscherm. De ogen kunnen vermoeid aanvoelen, pijn doen, droog zijn en er kan (voor)hoofdpijn ontstaan. U kunt ook last hebben van een slechte gezichtsscherpte of dubbel zicht.
Het zicht kan hierbij wisselend wazig zijn (en soms weer tijdelijk verbeteren na knipperen). Dit wisselend wazig zien bij droge ogen wordt bijvoorbeeld vrij veel gezien bij langer lezen, beeldschermwerk, TV kijken, of autorijden.
Het laten liggen van de smartphone op het nachtkastje kan schadelijk zijn voor de gezondheid. Het uren gebruiken van smartphones voor het slapengaan kan leiden tot nachtmerries en slaapproblemen. Het gevoel van niet kunnen slapen maakt zich dagelijks meester over de gebruiker.
Blauwe tinten op het scherm
Het blauwe licht breekt namelijk het slaaphormoon melatonine af. Maar dat hebben we juist hard nodig om goed te kunnen slapen. Voeg daar de straling aan toe, en de conclusie mag duidelijk zijn: beter geen smartphone op je nachtkastje.
Het is een heel slecht idee om je telefoon 's nachts op te laden. Niet per se voor je batterij, zoals vroeger het geval was, maar voor je eigen veiligheid.
Het kan zijn dat een bloedpropje (embolie) een bloedvat in uw oog afsluit. Een andere bekende oorzaak van wazig zien met één oog is een vernauwing van de halsslagader. In beide gevallen krijgt uw netvlies te weinig zuurstof. Daardoor ontstaan problemen met het zicht.
Onderzoek van het Erasmus Medisch Centrum wijst uit dat op jonge leeftijd langdurig naar schermpjes kijken zorgt voor een ovalere oogbol met een langere lengte dan gebruikelijk. Dat veroorzaakt de bijziendheid en is onomkeerbaar.
En omdat de letters en beelden op een smartphone vaak een stuk kleiner zijn dan op de computer, hebben we de neiging om onze telefoon op slechts 20 centimeter afstand van onze ogen te houden. Te veel kijken naar het blauwe licht dat uit je scherm komt, kan volgens de onderzoekers ook schade aan je netvlies veroorzaken.
Je bril niet dragen wanneer je hem eigenlijk wel nodig hebt, zal je ogen dus niet verbeteren of ervoor zorgen dat je afwijking opgelost wordt. Eigenlijk doe je ogen extra afzien en bezorg je ze alleen maar last. Ze moeten harder werken met vermoeidheid, hoofdpijn en pijnlijke ogen als gevolg.
Aan je sterkte verandert het niets
Wel of niet door glazen of lenzen loeren, verandert niets aan die anatomie van je ogen. Voor je oogafwijking maakt het ook geen verschil of je lenzen of een bril draagt, of dat je bril te sterk of niet sterk genoeg is. Een bril verandert alleen de lichtstralen die het oog krijgt.
Ogen kunnen in de loop van tijd veranderen. Dat kan komen door vervorming van de ooglens of van het oog. Verandering van ogen is vrij normaal, eens in de 2-3 jaar. Vaak veranderen de ogen in de leeftijd rond 40 - 45 jaar naar meer + sterkte (minder min of meer plus).