Net als bij mensen kunnen ook bij paarden kruiden zoals passiebloem, hop, rode klaver, valeriaan, kamille en sint janskruid in stress-situaties en bij rusteloos, prikkelbaar gedrag helpen. Deze kruiden helpen bij een zenuwachtig gevoel en een betere concentratie.
Uw dierenarts kan uw paard dan een kalmerende injectie (hoefsmid) of kalmerende medicatie voorschrijven. Er zijn ook natuurlijke supplementen die uw paard een wat meer relaxed gevoel kunnen geven. U vindt hier een aantal veterinair verantwoorde producten voor uw paard.
Je paard let op de manier waarop je beweegt.
Paarden houden niet van schichtige en bruuske bewegingen. Blijf in de buurt van paarden altijd kalm en beweeg op dezelfde manier. Rustige en ritmische bewegingen maken een paard rustig. Druk heen en weer lopen maken een paard nerveus.
Oorzaken van stress bij paarden
Als een paard alleen is gehuisvest, in een te kleine stal leeft of als het paard te lang op stal moet staan, kan hij hier ook gestresst door raken. Daarnaast wordt een paard gestrest van te weinig beweging of als hij niet genoeg ruwvoer tot zijn beschikking heeft.
Paarden die chronisch stress ervaren, zijn vaak mager en hebben meer kans op maagzweren. Daarnaast kan langdurige stress zich ook uiten in stalondeugden, zoals weven, luchtzuigen en kribbebijten. Het uitvoeren van deze stalondeugden produceert endorfine, wat een rustgevend en verdovend effect geeft.
Hij laat zich niet goed door de rug heen rijden, heeft een hoge ademhaling en hartslag, zweet veel, schrikt snel en trilt of rilt. Andere signalen van stress zijn dunne mest, slaan met hun staart of achterbenen of willen vluchten of vechten (bokken, steigeren, staken).
Zo hoort het paard eruit te zien. Een gezond paard is attent en toch ontspannen. De ogen zijn glanzend en de binnenkant van het ooglid heeft een zalmroze kleur. Het paard heeft een zachte, rustige en vriendelijke oogopslag en je ziet geen afscheiding uit het oog komen.
Kalmerende, ontkrampende en ontspannende eigenschappen heeft Kamille. Traditioneel wordt deze gedroogde gesneden kamille bloemen bij paarden gebruikt voor zijn opschonende en verzachtende eigenschappen op het maag- darmkanaal. Kamille stimuleert en ondersteunt de spijsvertering en stofwisseling.
Als ruiter belemmer je toch z'n bewegingsvrijheid, maar door regelmatig te stretchen krijg je zijn spieren weer in balans. Zo verbeteren z'n coördinatie, bloedcirculatie én vermindert het spierspanning en stijfheid. Hij kan hierdoor optimaal en vrij bewegen, daar heb je ook voordeel van tijdens het rijden!
Paarden zijn sociale dieren en kunnen de aanwezigheid van andere paarden en mensen waarderen. Er is bewijs dat paarden emoties kunnen ervaren en herinneringen kunnen maken, daarom is het mogelijk dat een paard iemand of iets kan missen met wie of waarmee het een hechte band heeft.
Magnesium is een mineraal, dat jouw paard hard nodig heeft. Magnesium zorgt niet alleen voor signaaloverdracht van en naar de spieren, het zorgt ook voor de ontspanning van de spieren. Je zou kunnen zeggen dat calcium zorgt voor het aanspannen van de spieren en magnesium geeft de benodigde energie voor de ontspanning.
Mediteren, yoga en mindfulness zijn allemaal bewezen manieren om stress te verminderen. Dit hoeft helemaal niet 'zweverig' te zijn. Het zijn manieren die u overal en op elk moment kunt toepassen. In 2 minuten kunt u uw hoofd al tot rust brengen.
Maar waarom dan die traan in Sprundel? Valk is ervan overtuigd dat het door het trauma komt, maar wat we weten is dat paarden zelf tranen kunnen produceren uit de traanklieren bij hun ogen. Tranen zijn voor paarden nodig om het hoornvlies vochtig te houden.
Het paard likt en bijt zachtjes in je handen
Misschien wil het paard gewoon een snoepje van je. Maar het kan soms ook duiden op iets wat speelt bij jou, bijvoorbeeld als je vingers gevouwen zijn en het paard iets harder gaat bijten in je vingers.
Olie is een goede bron van energie. Plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie, olijfolie en lijnzaadolie, zijn ook geschikt voor het paard. Een dopje olie per dag helptde vacht mooi glanzend te houden.
Dierenartsen wisten het al langer, honing heeft een helende werking. Een nieuw onderzoek bevestigt nu ook dat het natuurlijk middel het herstel van wonden kan bespoedigen.
Kurkuma ondersteunt bij problemen met het bewegingsapparaat. Het is goed voor het behoud van soepele gewrichten en ondersteunt bij artrose. Dat komt ook door de ontstekingsremmende werking van Kurkuma. Kurkuma geeft een extra boost aan het gehele immuunsysteem van je paard.
Deze hinnik hoor je bijvoorbeeld wanneer alle paarden uit een kudde vertrekken, maar één paard achterblijft. Het paard laat dan via de waarschuwingsroep weten dat hij vergeten is.
Wat betekent het briesen bij paarden? Als je paard briest, is dat in de paardentaal een teken van ontspanning. Dit kan bijvoorbeeld na een lekkere maaltijd het geval zijn: het paard briest en geeft aan dat hij vol zit en tevreden is. Sommige dieren briesen als ze na een rit of training weer naar de wei kunnen.
Wil je echt iets doen aan de angst gerelateerde klachten van je paard? Schakel dan hulp in van een ervaren en gediplomeerde paardengedragstherapeut om dit aan te pakken. Met diegene kom je er namelijk samen achter wat de mogelijke oorzaak is geweest en wat er voor zorgt dat de angst verergert of in stand blijft.
Uiteraard staat een ongelukkig paard er niet alleen stijfjes bij, vertoont het soms ook specifiek gedrag. Ongelukkige paarden zijn vaak lusteloos en ongeïnteresseerd. Ze vertonen dikwijls stereotiep gedrag – zoals weven, kribbebijten, luchtzuigen, schrapen, schudden met hun hoofd – en kunnen agressief zijn.
Een paard heeft, net als wij, gedachten, gevoelens en emoties. Bepaalde zaken zijn soortgebonden maar verder heeft ieder mens én ieder ander dier een eigen karakter. Als wij ons wat beter verdiepen in de gevoelens, gedachten en emoties van paarden wordt het ook makkelijker het gedrag van paarden te begrijpen.