Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm van trainen wordt negatieve bekrachtiging genoemd. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij de gedraging.
Ben je aan het spelen met je kat en doet hij iets wat niet mag? Dan kan eenvoudig stoppen met spelen en weglopen al voldoende zijn. Je kat wil vaak blijven spelen en het feit dat zijn beste maatje hiervoor wegloopt is al een straf op zich.
Krabt of bijt je kitten je tijdens een spelletje, stop dan meteen zodat je kitten leert begrijpen dat dit niet mag. Dit is vooral belangrijk als er kinderen in huis zijn. Sta jij je kitten of kat toe om jou te bijten of te krabben in het spel, dan zal je kat denken dat het bij de kinderen ook mag.
Geef hem aandacht, een voertje of aai hem. Doe dit consequent iedere keer als hij iets goed doet en de kat zal snel leren dat dit gedrag hem iets leuks oplevert. Straffen voor slecht gedrag is meestal niet zo effectief.
Verras je lieve huisgenootje af en toe met iets nieuws om mee te spelen en kies ook bewust voor speeltjes waar jullie samen plezier aan beleven. Je kat gaat het enorm waarderen als jullie samen die momenten delen! Berg speeltjes ook af en toe op en wissel af om ze extra spannend te houden.
Een gelukkige kat herkennen aan lichaamstaal
Oren naar voren gericht, ze staan mooi rechtop. Snorharen naar voren. Staart in een ontspannen vraagteken in de lucht. Ontspannen liggen én echt/diep slapen.
De kus, een teken van respect voor de kat
Zijn instinct is dus sterker dan zijn liefde voor u! De kus is bij een kat een teken van respect. En met kus bedoelen we een likje, een soort mini-wasbeurt. Als katten dit likje aan een ander dier geven, laten ze weten dat ze de positie van het andere dier te respecteren.
Probeer het gedrag te negeren en corrigeren waar nodig. Straf jouw kat niet tijdens ongewenst gedrag, maar laat op andere manieren merken dat je het niet fijn vindt. Deze vorm van trainen wordt negatieve bekrachtiging genoemd. De kern van negatieve bekrachtiging is dat je iets leuks weghaalt bij de gedraging.
We weten niet precies hoe lang een kat nou iets kan onthouden. Er is wel onderzoek naar gedaan, maar dat is redelijk beperkt gebleven. Afgezien van het feit dat het opzetten van een dergelijk onderzoek erg lastig is, zal het ook afhangen van de kat en de soort ervaring.
Het geheugen
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Als je een kat bij haar nekvel pakt, hangt haar hele lichaamsgewicht aan het beetgegrepen vel. Dit is waar de pijn vandaan komt en zeker als volwassen kat is dit bijna niet te verdragen. Een kat verstijft als je druk uitoefent op haar nek of beetpakt in het nekvel.
Je lieve kat knipoogt met beide ogen naar je. Dat is kussen met de ogen en betekent "ik hou van je". Als je in kattentaal op je kat wilt reageren, knijp dan beide ogen langzaam dicht in haar richting. Jouw kat zal dit begrijpen.
Als je lieve woordjes zegt tegen je kat, dan doe je dat normaal gesproken niet op een schreeuwende manier. Vaak praat je op een zachte toon en daar reageren ze snel op." Volgens Spijkerman wordt dit verschijnsel verklaard doordat de meeste van hun prooidieren ook die zachte klanken maken.
Katten staan bekend om hun onafhankelijke karakter, maar dat betekent niet dat ze hun baasje snel vergeten. Uit wetenschappelijke studies is gebleken dat katten een behoorlijk goed geheugen hebben en in staat zijn om hun baasje lang te herinneren.
Kortom, niets wees op enig teken van verlatingsangst. Katten 'missen' ons dus niet. Wij hen misschien wel als we op vakantie zijn, maar wij zijn dan ook sociale dieren en lijken eigenlijk meer op honden.
Een kitten opvoeden doe je vanaf dag één dat hij in huis is. Een kitten leert iets als er iets positiefs volgt op zijn actie, bijvoorbeeld als je hem een snoepje geeft als hij aan de krabpaal krabt. Belonen is daarom heel belangrijk element bij het opvoeden van een kitten, veel belangrijker en effectiever dan staffen!
Uw kat vindt het leuk als u iedere dag even met hem speelt, hem knuffelt en zijn vacht verzorgt. Reken erop dat gemiddeld 2 tot 3 uur per dag aan uw kat wordt besteed moet worden.
Je kat kan zich zonder jou en zijn normale routine behoorlijk alleen voelen. Dus: als je op vakantie gaat, vraag dan aan je persoonlijke kattenoppas om de kat niet alleen vers water, eten en kattenkorrels te geven, maar ook voldoende tijd en aandacht.
In de studie was te zien dat katten een vergelijkbaar vermogen hebben om zich aan hun baasjes te hechten, zoals kinderen dat bij hun ouders doen. Daarnaast zouden kittens volgens dit onderzoek nog net iets gehechter zijn aan hun baasje, dan honden.
Katten begrijpen straf niet en het is beter om ongewenst gedrag te negeren. Laat je kat goed gedrag zien of maakt zij duidelijk vorderingen, dan is het tijd voor een beloning. Straffen maakt een kat angstig en gestrest en zo kan nog meer ongewenst gedrag ontstaan, zoals sproeien, uithalen en krabben aan meubels.
Genegenheid tonen
Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn. Als je kat je hand nooit likt, is dit echter geen reden om verdrietig te zijn. Katten doen dit namelijk veel minder vaak dan honden.
Aandacht vragen
Katten die zeuren of bedelen hebben een heel specifiek doel: ze willen aandacht, eten of er is iets anders aan de hand. Onbedoeld geven wij ze ook snel wat ze willen. Een kat die op je toetsenbord gaat zitten halen we weg, geven we misschien wel even een aai of we praten tegen de kat.
Maak alleen contact met je kat wanneer zij het initiatief neemt. Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat.
Bij dieren geldt eigenlijk hetzelfde als bij mensen. Verliefdheid komt door het stofje oxytocine. Oxytocine is een hormoon dat ervoor zorgt dat een band versterkt wordt. In het dierenrijk is dit stofje ook aanwezig, ook bij je hond of kat.
Merk je aan de lichaamshouding van je kat dat hij of zij ontspannen is terwijl ze je van dichtbij intens aanstaart, dan tonen zij op deze wijze hun liefde. Het is een vorm van genegenheid. Doet je kat dit rond etenstijd, dan kan dit ook een subtiele hint vanuit je kat zijn om eten te maken.