Het aardbeienseizoen uit de volle grond loopt van juni tot september, maar telers kunnen het hele jaar lang heerlijke aardbeien aanbieden. Zij telen namelijk van oktober tot mei aardbeien in de kas.
De aardbeientijd
Aardbeien vindt men immers het hele jaar door. Het volle seizoen blijft evenwel de lente, en van eind april tot augustus kan men er zich te goed aan doen tegen redelijke prijs. De aardbeien die men in onze winkels ziet tussen januari en april komen met name uit Nederland, Spanje, Marokko en Italië.
Aardbeien kunnen vrij goed tegen kou. Maar als het 's winters langdurig vriest krijgen ze toch een flinke klap en doen ze er lang over om weer bij te komen. Dat merk je aan de opbrengst: die zal dan minder zijn. Om dat te voorkomen kan je ze in de winter afdekken.
Het normale seizoen voor aardbeien loopt van maart tot juni. De aardbeien die in januari in de winkels liggen komen uit Afrika. Alarçon wil wachten tot half februari als de aardbeienoogst uit Spanje beschikbaar komt. Vrijwel alle aardbeien die in de Nederlandse supermarkten liggen zijn van het ras Elsanta.
Bij Albert Heijn zijn de aardbeien momenteel 50 cent goedkoper dan vorig jaar, bij Plus is dat 70 cent. Volgens Van der Tuin kunnen de prijzen nog wel verder zakken: ,,Aardbeien zijn altijd het duurst in maart en april, en het goedkoopst in juni.
Over de nummer 1 is iedereen het eens: de biologische Elianny van telers Erik Smeenk en Wilma Kraaij uit Wehl. Peter van de Ven: 'bijzonder lekkere aardbei, erg prettig in de mond, een volle smaak waarin je de complexiteit van de bodem proeft.
Tip. Een schaaltje aardbeien is 100 gram en telt mee voor 1 keer fruit.
Zo smul je van asperges in de lentemaanden of eet je aardbeien enkel van april tot augustus.
Waar zijn vader teelde op een oppervlakte van 0,1 hectare, beslaat het door Jan opgerichte bedrijf Royal Berry in het Gelderse Bemmel inmiddels een oppervlakte van zo'n 46 hectare. Zo goed als alle Hollandse aardbeien van ALDI zijn afkomstig van het bedrijf.
Aardbei is een fruitsoort. Aardbeien bevatten weinig calorieën. Er zit veel vitamine C in aardbei, en de vrucht draagt bij aan de inname van foliumzuur. Aardbei staat net als ander fruit in de Schijf van Vijf.
Wilde aardbeien: de schijnaardbei
Schijnaardbeien bloeien van mei tot oktober met gele bloempjes (in plaats van witte bij de bos- en tuinaardbeien). De vruchten zijn klein en knalrood. Niet eetbaar, wel decoratief. Bovendien zijn schijnaardbeien fanatieke bodembedekkers, die liefst in de schaduw staan.
Laat je alle bloemetjes en vruchtjes zitten dan krijg je veel aardbeien maar ze blijven vrij klein. Aan elke stengel laat je 3 vruchtjes zitten. Die groeien dan uit tot de mooiste en grootste aardbeien die je maar kan bedenken. Ook dit jaar knip je weer alle uitlopers weg.
Het belangrijkste is, of je nou voor groot of klein gaat, het seizoen. Hollandse aardbeien zijn het lekkerste in de periode van juni tot september, dus koop ze ook dan. In Nederland zijn aardbeien in principe het hele jaar door beschikbaar door teelt in kassen, maar die zijn niet per se lekkerder.
Ze zitten bomvol goede voedingsstoffen en bevatten maar weinig calorieën! Ook voor mensen met diabetes passen aardbeien in een gezond voedingspatroon. Aardbeien bevatten veel vitamine C in en foliumzuur en maar weinig koolhydraten en calorieën (5 gram koolhydraten en 29 kilocalorieën per 100 gram aardbeien).
Doe er 1 deel gewone azijn en 8 delen koud water bij. Laat de aardbeien daar enkele minuten in liggen, zodat eventuele sporen en bacteriën onschadelijk gemaakt worden. Laat ze uitlekken in een vergiet. Spoel ze onder de kraan met koud water – zo hoef je niet bang te zijn dat je aardbeien straks naar azijn gaan smaken.
In een supermarkt in Hongkong kan je de duurste aardbeien ter wereld kopen. Per stuk moet je maar liefst 168 Hongkong dollar (ongeveer 20 euro) neertellen.
In tegenstelling tot 2021 zijn er in 2022 geen verboden bestrijdingsmiddelen gevonden. De vijf bemonsterde supermarkten Albert Heijn, Aldi, Jumbo, Lidl en Coop presenteren op hun website een duurzaamheidsbeleid.
In de koelkast kun je de aardbeien ±3 dagen bewaren. Tip: laat de kroontjes aan de aardbeien zitten zodat je ze langer kunt bewaren. Laat de kroontjes ook op de aardbeien zitten als je ze wast. Dat voorkomt namelijk dat de aardbeien zich volzuigen met water waardoor ze alle smaak verliezen.
Aardbeienplanten zijn winterhard, maar strenge, aanhoudende vorst kunnen ze niet verdragen. Dek planten die in de grond staan af en verplaats planten in pot naar een vorstvrije plek. Zorg dat je planten zonder bladeren de winter in gaan. De beste tijd om te snoeien is direct na de pluk.
Vooral appel en peer. Aan te vullen met ingelegd fruit of fruit uit de diepvries (bijvoorbeeld rode vruchten). Vruchten die in zuidelijke landen worden geteeld kun je ter afwisseling eten, bij voorkeur in deze wintermaanden. Denk dan aan banaan, citroen, kiwi, mandarijn, mango, pompelmoes en sinaasappel.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
In fruit zit fructose, en als je hier te veel van binnenkrijgt kan dit soms tot diabetes leiden. Daarnaast kun je ook aankomen van de suikers in fruit. Daarom is het aangeraden om niet meer dan vier porties per dag te eten.