Het enige wat je nodig hebt om je was weer heerlijk te laten ruiken, is een beetje gedistilleerde witte azijn. Doe hier een klein beetje van in de vakje waar je normaal je wasverzachter doet. Je gebruikt het dus in plaats van je wasverzachter. Je was zal vervolgens heerlijk ruikend uit de trommel komen.
Voor het reinigen van een wasmachine met hardnekkige vetluis, draai je twee wassen op 90 graden met oude theedoeken. Gebruik hierbij een paar vaatwastabletten, of een handje soda of waspoeder voor de witte was. Je kunt ook een wasmachinereiniger gebruiken. Wasmachinereiniger vind je bij de wasmachine-accessoires.
Een stinkende wasmachine wordt vaak veroorzaakt door vetluis. Door deze zeepbacterie ruikt het wasgoed niet fris, muf en schoon als het uit de wasmachine komt. Ook ontstaan vaak grijze vlekken, omdat in de rubbers van de deur een grijze drab blijft zitten. Veel problemen met de wasmachine komen voort uit vetluis.
Ruikt je was juist heel muf? Dan kun je je kleding laten weken in koud water, gemengd met een kopje baking soda. Dit zuiveringszout helpt bij het vrijgeven van alle geurtjes die in de stof zitten. Vergeet niet om eerst even te kijken of je kleding tegen baking soda kan, door het op een stukje binnenin te testen.
Draai een was op 90 graden of hoger
Draai een was zonder wasgoed op 90 of 95 graden. Door de hoge temperaturen worden stinkende bacteriën verwijderd en komen kalkresten los. Voeg een vaatwastablet of bleekwater toe in plaats van wasmiddel voor een optimaal en fris effect.
Als wasgoed nog steeds stinkt na het wassen, komt dit meestal doordat het te lang vochtig in elkaar heeft gezeten. Of u heeft ze te vaak gebruikt of niet goed laten drogen na het gebruik Er ontstaan dan stankmoleculen.
Met een halve kop soda (niet hetzelfde als baksoda) of een fikse scheut natuurazijn in de lege trommel (dus niet in het zeeplaatje) draai je een wasprogramma op 90 graden. De hoge temperatuur en het schoonmaakmiddel lossen kalk, vet en vuil op en zorgen ervoor dat de was weer lekker ruikt.
Conclusie: gebruik azijn met mate
Te vaak azijn gebruiken is op de langere termijn dus niet goed voor de wasmachine. Het tast wasmachineonderdelen, zoals de rubbers, aan. Ook maakt azijn niet alle soorten vlekken schoon. Gebruik het dus zeker niet bij elke wasbeurt, maar liever maximaal 1 keer per maand.
Niet alleen soda helpt bij het reinigen van de wasmachine, ook een vaatwastablet doet wonderen. Leg twee vaatwastabletten in de lade voor het vloeibaar wasmiddel en zet een kookwas – dit is 90 of 95 graden – aan.
Een vloeibaar wasmiddel is bijvoorbeeld ideaal voor gekleurde was, korte wasprogramma's en om te wassen op lage temperaturen. Een waspoeder is meer geschikt voor hoge temperaturen en voor de witte was. Het kan om die reden verstandig zijn om beide soorten wasmiddel in huis te halen.
Ariel en Robijn vind ik erg lekker. En in combinatie met mijn favoriete Wasparfum versterkt het elkaar en….. beide zijn daardoor zuiniger in gebruik! Want: je hebt veel minder wasmiddel nodig om je was lekkerder te laten ruiken en door het gebruik van Wasparfum heb ik eigenlijk geen (dure) wasverzachter nodig!
Help, mijn was stinkt
Geen zorgen, dat kan de beste overkomen. Sommige nare geurtjes worden veroorzaakt door bijvoorbeeld transpiratie, huisdieren, rook en noem maar op. Voeg daarom altijd een kopje witte azijn (geen schoonmaakazijn) toe in de trommel van de wasmachine. Azijn heeft namelijk een neutraliserende werking.
Het ontkalken van je machine
Je kunt de azijn (een scheutje is voldoende) in hetzelfde vakje schenken als dat je normaal met de wasverzachter doet. Dit zorgt voor minder kalkaanslag en dus gaat je machine veel langer mee! Doordat azijn een natuurproduct is, is het ook nog eens minder schadelijk voor het milieu.
Te veel of te weinig wasmiddel tijdens het wassen, kan tijdens het drogen een onaangename geur afgeven. Door een reinigingsprogramma te draaien met een machinereiniger, kan de verontreiniging uit de wasmachine verdwijnen, waardoor er geen onaangename geur tijdens het drogen kan ontstaan.
Je laat vochtige was te lang in de machine of wasmand liggen. De vochtige kledingstukken beginnen te broeden en, je raadt het al, gaan behoorlijk muf ruiken. Je wast stinkende kleding niet snel genoeg. Dat is vooral bij sportkleding waarin overmatig gezweet wordt een belangrijke factor.
Gaat het om een écht hardnekkige geur, dan kun je je kleding van tevoren even laten weken. Azijn – je kunt azijn op dezelfde manier gebruiken. Doe het in de wasmachine met je wasmiddel of week je kleren een nachtje in een mengsel van drie delen water met één deel azijn voordat je ze wast.
*Drumroll* Om je apparaat zo lang mogelijk mee te laten gaan én om 'm lekker schoon te krijgen, is het key om je wasmachine één tot twee keer per maand op 90 graden te laten draaien. Zo wordt je hele wasmachine lekker uitgekookt waardoor vuil en restjes zo verdwijnen.
Hoeveel azijn je nodig hebt, hangt af van de hardheid van je water. Hebben jullie eerder zacht water, dan is een klein scheutje al voldoende. Bij hard water mag je rekenen op een kopje. Omdat het dienst doet als vervanger voor wasverzachter, giet je azijn in het vakje voor wasverzachter.
Als je wasmachine zuur of muf ruikt heb je waarschijnlijk last van wasluis, ook wel vetluis genoemd. Een vetluis-wasmachine herken je aan vieze zwarte aanslag in het rubber manchet van de deur en soms ook aan vlekken op het wasgoed. Vetluis is een bacterie die leeft in wasmiddelresten.
Natuurazijn of schoonmaakazijn? Het verschil tussen natuurazijn en schoonmaakazijn is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort de wasmachine te reinigen. Schoonmaakazijn is niet heel goed voor je wasmachine en je wasgoed, omdat het agressief is en chemisch samengesteld.
Heb je last van nare luchtjes in je wasmachine? Gebruik dan Tricel fijn soda om je wasmachine grondig te reinigen. Soda heeft een water onthardende eigenschap, waardoor kalkaanslag in de wasmachine wordt voorkomen.
Alternatief voor afwasmiddel
Heel simpel: mix een gram of 80 baking soda met een paar eetlepels water, tot je een mooie gladde pasta hebt. Doe rubberen handschoenen aan en gebruik de pasta dan om de voedselresten van je servies te schrobben.
Reinig de wasmachine elke maand als je deze frequent gebruikt en vaak op lage temperatuur wast. Als je niet vaak wast en af en toe handdoeken of beddengoed extra heet wast, kun je uit de voeten met eens per twee maanden de wasmachine schoonmaken.
De waterhardheid verschilt per regio. Hoe harder uw water, hoe meer kalkdeeltjes erin zitten en hoe vaker u de wasmachine moet ontkalken. Over het algemeen raden we aan om dit elke twee maanden te doen.
Als de wasmachine stinkt, los je dat op door vetluis in de deurrubbers schoon te maken en de wasmachine op 60 graden leeg te laten draaien met machinereiniger. Reinig daarnaast het zeepbakje en het pluizenfilter, en laat de deur altijd open na gebruik.