Wil je met je mobiel in- of uitchecken? Zet dan contactloos betalen op je mobiel aan. Haal altijd de pas waarmee jij wil in- of uitchecken uit je portemonnee. Zo herkent de kaartlezer de juiste pas en betaal jij het juiste bedrag voor je reis.
Hoe werkt inchecken met je smartphone? Waar je voorheen je plastic pasje voor de scanner moest houden, kun je nu je smartphone gebruiken. Dit doe je door de achterkant van je telefoon tegen de incheckpaal te houden. De poortjes op het station gaan dan gewoon open.
Mobiel inchecken kan door je telefoon voor het incheckpoortje te houden. Handig! Je kunt OVpay gebruiken in de trein, de bus, de metro en de tram.
Je kunt de OV-Chip Mobiel-app voor je smartphone gratis downloaden via de site van Translink. Daar wordt je vervolgens door het proces meegenomen, want voor correcte werking zijn verschillende apps voor verschillende providers vereist. Via de app kun je ook je actuele saldo en je laatste tien reizen bekijken.
Is OVpay duurder dan reizen met een OV-chipkaart? Nee, reizen met OVpay kost voor een traject hetzelfde als reizen op saldo zonder leeftijds- of algemene korting.
Je scant gewoon je pinpas en de paal reageert eigenlijk hetzelfde als bij de OV-chipkaart. Hetzelfde geldt voor in de trein: is er controle, dan scant de conducteur met zijn apparaat je pinpas om te zien waar je bent ingecheckt.
Om gebruik te maken van OVpay hoef je vooraf dus niets te regelen. Zorg dat je een (geldige) betaalpas of creditcard bij je hebt, of je mobiel met de betaalapp van je bank. Je hoeft je vooraf niet aan te melden, een pas aan te vragen, of een account aan te maken.
Voor het personeel van NS verandert er weinig, de controle blijft hetzelfde. De conducteur controleert de pas net als de OV-chipkaart met zijn controle-apparatuur en kan dan zien dat iemand is ingecheckt.
Je kunt een openbaarvervoerkaart toevoegen aan de Wallet-app op je iPhone of Apple Watch.
Met een e-ticket reis je met de trein zonder OV-chipkaart
Inchecken hoeft niet. Poortjes kunnen worden geopend met de barcode op het e-ticket.
Inchecken bij de NS met je iPhone
Sterker nog: het werkt met je contactloze betaalpas, creditcard en mobiel (iPhone en Android). Dat is wel zo makkelijk. Je hebt dan geen extra pasje meer nodig. Om in te checken druk je tweemaal op de zijknop (óf de thuisknop als je die hebt) en houd je de telefoon bij het paaltje.
Betaal een los kaartje in de bus met je (buitenlandse) pinpas of creditcard. Dat is makkelijker, sneller en veiliger. Je betaalt bij de buschauffeur en krijgt een papierenkaartje/bonnetje. Dit is je geldige vervoerbewijs.
Aan het begin van je reis kun je inchecken door je OV-chipkaart tegen de kaartlezer in de bus aan te houden. De kaartlezer herken je aan het logo van de OV-chipkaart. Als er voldoende saldo of een geldig reisproduct op je kaart staat, geeft de kaartlezer een toegangssignaal. Ook brandt er een groen lampje.
Om in- en uit te checken met je contactloze betaalpas, creditcard of mobiel, hoef je niets te activeren. Je kan meteen op deze manier reizen.
Dan zou er toch meer dan EUR 20 op moeten staan om in te kunnen checken? Bij het inchecken wordt 20 euro instaptarief ingehouden. NS communiceert daarom dat er minimaal 20 euro aan saldo op de kaart moet staan. Maar omdat het saldo tot vier euro negatief mag zijn, is in de praktijk minimaal 16 euro nodig.
Dat een ritje van één halte met de pin duurder is, heeft te maken met het systeem dat openbare vervoerders tegenwoordig hanteren. Waar je eerder met een strippenkaart nog per halte of zones kon reizen, wordt nu een buskaartje enkel voor een bepaald traject, afstand of tijdsduur verkocht.
Zonder OV-chipkaart in de trein en bus? Ja, dat kan! Je kunt nu bijna overal met je betaalpas of creditcard in- en uitchecken in de trein of bus. Ideaal voor als je af en toe het openbaar vervoer gebruikt.
Niet voor treinreizen
Het tarief voor niet-geregistreerde reizigers die wel met de bankpas betalen, wordt per concessie bepaald door regionale overheden en vervoerders. Voor treinreizen zal geen onderscheid bestaan en liggen de 'lokale tarieven' gelijk aan die van de OV-chipkaart.
Vergeet je uit te checken, dan betaal je dus de borgsom voor je reis. Als je twaalf keer niet uitcheckt, blokkeert het systeem je OV-chipkaart.
Inchecken in het OV met Apple Pay
Activeer je Apple Pay betaalkaart en houdt je iPhone of Apple Watch tegen de incheckzuil op het station, in de bus, metro of tram. Check na je reis op dezelfde manier uit.
Nieuwe OV-pas: veiliger, goedkoper, digitaal en fysiek
De nieuwe OV-pas verschijnt in een digitale versie en als fysieke kaart. De adviesprijs van de digitale versie voor gebruik op een mobiel is 3 euro; wie liever een fysieke kaart heeft, betaalt 6 euro. De nieuwe OV-pas is vijf jaar geldig.
Als je online incheckt voor jouw vlucht, kun je thuis zelf jouw boardingpass opslaan in een handige app (wallet bijvoorbeeld), of je boardingpass openen vanuit jouw mail als je hem nodig hebt. Reis je alleen met handbagage, dan kun je meteen doorlopen naar de securitycheck.
NS e-ticket op mobiel laden
Allereerst heeft u een smartphone met android of iOS nodig, waarop uw de NS-app kunt downloaden en installeren. Deze is gratis verkrijgbaar in de Google Play Store of App Store. In de e-mail die u ontvangt na betaling kunt u de kaartjes ophalen; “Haal mijn kaartjes op”.