Honden krijgen na castratie vaak een verhoogde eetlust, terwijl ze juist minder gaan bewegen en dus minder energie nodig hebben. Dit zorgt ervoor dat een hond na de ingreep vrij snel dikker kan worden, als u hem zijn normale eten blijft geven. Dit geldt zeker voor de eerste maanden na de ingreep.
Sterilisatie of castratie zorgt niet voor een verandering in de persoonlijkheid van je hond, maar zal meer het gedrag veranderen dat te maken heeft met zijn/haar geslachtshormonen. Een andere verandering die veel hondeneigenaren melden is dat hun hond na de sterilisatie of castratie rustiger is.
Gecastreerde en gesteriliseerde honden hebben soms de neiging om meer te eten, terwijl ze minder bewegen. Daarom hebben deze honden twee keer zoveel kans op overgewicht! Wat u kunt doen is na de castratie of sterilisatie als voorzorg alvast wat minder voer geven (circa 25%).
Een operatiewond is meestal binnen 14 dagen wel voldoende geheeld. Dit is meestal het moment dat de hechtingen verwijderd mogen worden. Sommige honden likken nooit aan een operatiewond, dan is het vaak voldoende om 2-3 dagen een shirt te gebruiken, of zelfs helemaal niet.
Rust: om de hond te laten herstellen en de wond te laten genezen is een rustperiode nodig, meestal 10-14 dagen. Uitlaten aan de riem en geen stokken of ballen gooien, maar na een paar dagen mag een wat langere wandeling wel als ze dat zelf wil. Als ze veel aan de wond likt, is een Pet-shirt bij ons verkrijgbaar.
De eerste 10 -14 dagen moet de hond rustig gehouden worden. Dit houdt in dat de hond bij het uitlaten ALTIJD aangelijnd moet zijn. Het is absoluut NIET toegestaan om de hond te laten zwemmen.
Is sterilisatie hond pijnlijk? De eerste dagen na een sterilisatie kan de hond napijn hebben, ook al laat ze dat misschien niet merken. Geef haar daarom altijd de pijnstilling die de dierenarts mee naar huis geeft. Ook helpt pijnstilling bij een goede wondgenezing.
Hoelang moet mijn hond rust houden na de sterilisatie? Is uw hond gesteriliseerd dan adviseren wij de hond zo'n 12 dagen haar rust te geven, hierdoor krijgt de wond de kans om goed te herstellen. Wij adviseren u dus ook om uw hond aangelijnd uit te laten en het springen te voorkomen.
Wat is het beste tijdstip van de sterilisatie? Het beste moment om de teef te steriliseren is 2 tot 3 maanden na de eerste loopsheid. Plan de operatie niet tijdens of rond de loopsheid; dan bestaat er een verhoogde kans op bloedingen tijdens de operatie.
De kosten sterilisatie hond kunnen hoog oplopen. Deze lopen uiteen vanaf ongeveer € 300,- tot € 650,- inclusief medicatie en nazorg.
Sterilisatie zorgt ervoor dat uw hond gezonder blijft!
De adviesleeftijd voor sterilisatie ligt tegenwoordig dan ook tussen de 6 en 9 maanden leeftijd, dus voor de eerste loopsheid of 2-3 maanden ná de eerste loopsheid.
De nadelen zijn: Sterilisatie is een operatie. Bij elke operatie is er kans op bijwerkingen, zoals een bloeding of ontsteking. Als u spijt krijgt na de sterilisatie, kunt u niet weer vruchtbaar worden.
Gesteriliseerde honden lopen minder risico op diabetes
Als je je hond laat steriliseren, dan worden haar eierstokken weggenomen. Omdat progesteron net daar gevormd wordt, valt de negatieve invloed weg en verkleint ook het risico op diabetes bij je hond.
Het is belangrijk dat de hond niet aan de wond komt, dit moet goed in de gaten gehouden worden. Indien nodig wordt een romper of een kraagje aanbevolen, die om moet blijven tot de wond geheel is genezen (meestal na 10 dagen).
Situatie na narcose
Het kan echter een tijdje duren voordat alles weer helemaal normaal is. Daarom zijn huisdieren na narcose vaak onrustig en kunnen ze piepen, rillen, jammeren of met de kop zwaaien. Het lijkt alsof uw dier dan pijn heeft. De oorzaak echter van dit gedrag is het uitwerken van de narcose, niet de pijn!
Bij de klassieke sterilisatie worden beide eierstokken verwijderd via een minimale snee in de buikwand. De baarmoeder hoeft (na inspectie) niet verwijderd te worden. Met het wegnemen van de eierstokken stopt de hormonale invloed van de eierstokken. De kans op een baarmoederontsteking is daarmee verdwenen.
Het onvruchtbaar maken van de teef wordt 'in de volksmond' meestal sterilisatie genoemd. Bij de sterilisatie van de teef worden de eileiders onderbroken. Het gevolg hiervan is dat er geen bevruchting kan plaatsvinden, maar de loopsheid blijft bestaan en ook de hieronder genoemde nadelen verdwijnen niet.
De operatiewond wordt na de ingreep gehecht. De hersteltijd is 10-14 dagen. Tijdens een laparoscopische sterilisatie maken we slechts drie kleine gaatjes van 0.5-1 cm groot. Via één van de gaatjes gaat de camera naar binnen, het beeld van de camera zien we op een scherm in de operatiekamer.
De ingreep is snel en veilig door het goede zicht in de buikholte. Spoedig herstel na operatie, uw dier mag de volgende dag gewoon weer spelen, rennen en trainen.
Als de wond klein is en goed geneest, dan kan het beschermend shirt vaak met 2 tot 3 dagen al uit, tenzij je hond aan de wond likt of krabt. In dat geval is het verstandig om de romper aan te houden tot enkele dagen na het verwijderen van de hechtingen of tot na de controle bij je dierenarts.
Likken van een wond is gevaarlijk
Een wond schoon laten likken door een hond is niet verstandig, sterker nog: laat een hond nooit aan uw wond likken. Een hond likt overal en nergens aan en dus ook aan minder frisse plekken. Daardoor komen er in het speeksel van de hond ook ziekteverwekkende bacteriën voor.
Het oplossen van het hechtmateriaal vindt plaats door hydrolyse op de plaats waar het hechtmateriaal contact maakt met het weefsel, met de hond. Deze hydrolyse is nauwelijks weefselirriterend en volledige resorptie van het materiaal treedt na 56-70 dagen op.