Als je een ei (m) in het water doet vanaf het moment dat het water kookt: Zacht ei 4 minuten. Halfzacht ei 6 minuten. Hard ei 8 minuten.
In Nederland kun je veel verschillende soorten eieren krijgen, zoals kooi-eieren, scharreleieren, vrije-uitloopeieren, maïseieren, volkoren eieren en biologische eieren. De naam kan iets zeggen over het welzijn van de legkip, of over het voer dat ze krijgt.
Een spiegelei, in Vlaanderen ook wel paardenoog genoemd, is een gebakken ei, waarvan de dooier heel blijft bij het bakken. Spiegeleieren zijn een onderdeel van een uitsmijter.
Een gepocheerd ei is eigenlijk niets meer en minder dan het koken van een ei, maar dan zonder schil.
Een ei is een door een vrouwelijk dier gemaakt product, dat na bevruchting door een zaadcel kan uitgroeien tot een nakomeling.
Een kip is eigenlijk een eierfabriek. Ze heeft altijd duizenden minuscule eicellen (dooiers) op voorraad. Als een dooier groot genoeg is (na ongeveer 1 week), valt het door een soort trechter waar het 20 minuten blijft. Dan gaat het door naar de eileider waar in drie uur het eiwit wordt gevormd.
'Weet je waarom een ei een ei heet?' , schatert hij. 'Omdat je niet weet of het een hij of een zij is. ' Ik hoor de grap voor de honderdste keer, maar lach hard mee.
Het woord spiegelei vindt zijn oorsprong in het Frans; het is een Nederlandse vertaling van oeuf (au) miroir. Waarschijnlijk heeft het ei die naam gekregen omdat de hele, meestal glimmende dooier reflecteert, net zoals een spiegel dat doet.
De eierdooier, dooier of het eigeel bij een vogelei is het binnenste gele gedeelte van het ei. De dooier vormt het voedsel van een zich ontwikkelend embryo. De dooier is verantwoordelijk voor ongeveer een derde van het gewicht van het ei.
Als een vogel te weinig calcium binnenkrijgt, legt ze eieren zonder kalkschaal. Zo'n ei wordt een windei genoemd. Omdat zulke eieren voor de verkoop waardeloos zijn, kreeg windei de overdrachtelijke betekenis 'iets waardeloos, iets onnuttigs'.
spiegelei {het}
fried egg {znw.}
Door de bereidingswijze verschilt de voedingswaarde – vooral het energie- en vetgehalte - enigszins tussen een gekookt ei en een spiegelei. Maar beide passen ter afwisseling als onderdeel van een gezonde voeding.
De naam uitsmijter stamt mogelijk van de wijze waarop het gerecht na het bakken uit de pan direct op het bord wordt gesmeten, of omdat dit gerecht nog snel voor sluitingstijd gegeten werd, voordat men er werd uitgesmeten'.
Het beste ei voor je geld krijg je volgens Bestman als je eieren met twee of drie Beter Leven-sterren koopt. Dat zijn eieren van Kipster, Rondeel, Eko, Demeter, vrije uitloop, biologische of biodynamische. ,,Dan weet je zeker dat de kippen, als het kan, weer naar buiten mogen.
Ga voor eieren met een topkeurmerk: Biologisch (het groene blaadje), Beter leven 2 of 3 sterren, EKO, Demeter of On the way to PlanetProof. Lees meer over de keurmerken in de Keurmerkenwijzer. In de buurtwinkel of op de markt kun je ook nog kooi-eieren aantreffen.
Het kippenei bleek bij een kracht van 45 Newton te knappen. Het struisvogelei hield het een stuk langer uit: pas bij 500 Newton begon het barsten te vertonen.
Eiwit is een heldere vloeistof die in vogeleieren zit. Het is het cytoplasma van het ei. Het bestaat hoofdzakelijk uit opgeloste proteïnen (vooral ovalbumine) in water.
Ei met groenblauwe waas
Soms verschijnt er een groenblauwe kleur rondom de eierdooier wanneer een ei te lang heeft gekookt. Dit is een manifestatie van de zwavel- en ijzerhoudende bestanddelen van het ei of een grote hoeveelheid ijzer in het kookwater.
Ook bevruchte eieren zijn overigens gewoon eetbaar en het verschil kun je niet proeven. 'Het ei is gewoon goed.
De schaal vormt de buitenkant van het ei. De schaal van een kippenei is ongeveer 0,3 mm dik. De schaal is poreus voor zuurstof en kooldioxide. Aan de binnenzijde van de schaal zitten twee (vrijwel) waterdichte vliezen, waarin zich zowel het eiwit als de dooier bevinden.
Dat doet u door het ei op een diep bord of boven een schaaltje te breken. Op zo'n manier dat de dooier heel blijft. Houd de fles dan precies boven het eigeel en knijp zacht in de fles. De dooier wordt dan opgezogen, terwijl het eiwit achter blijft.
Doet het pijn als een kip een ei legt? Andere deskundigen zeggen dat er geen wetenschappelijk bewijs is over pijn bij eieren leggende kippen, maar dat het niet onredelijk is te denken dat het niet goed is als het formaat kip en de afmeting van het ei niet bij elkaar passen.
De watertest
Indien ze : plat op de bodem blijven liggen, zijn ze vers. op de bodem blijven liggen maar met de punt rechtop, zijn ze 2 à 3 weken oud, maar nog perfect te eten. blijven drijven zijn ze bedorven en kan je ze niet meer opeten.
Kraakbeenvissen De meeste kraakbeenvissen zoals haaien zijn eierlevendbarend. De moeder legt geen eieren, maar draagt ze in haar buik. De jongen komen uit die eieren als ze groot genoeg zijn om voor zichzelf te zorgen. Even later komen ze dan ook uit hun moeder.