Zolang er nog geen definitieve afspraken zijn gemaakt over wat er met de woning moet gebeuren, zal meestal één van beide partners de woning voorlopig verlaten. In de meeste gevallen lukt het beide partners wel om hier in onderling overleg afspraken over te maken.
Wist je dat jullie allebei evenveel recht hebben om in de woning te blijven. Jullie zullen zelf moeten bepalen wie er blijft wonen en wie er vertrekt. Lukt het jullie niet om een besluit te nemen, dan kun je naar de rechter stappen om de woning toegewezen te krijgen.
Antwoord. Nee, uw man mag u niet op straat zetten in verband met de gelijke rechten die u heeft. Aangeraden wordt om gezamenlijke afspraken te maken over het gebruik van de woning. Als dit niet lukt, kunt u een voorlopige voorziening aanvragen bij de rechtbank.
Je partner uitkopen is dus niet verplicht. Wanneer je dit niet kunt of wilt doen, moet de woning mogelijk verkocht worden. Waren jullie samen eigenaar van de woning? Dan wordt de overwaarde tussen jullie verdeeld na de verkoop, of zijn jullie samen verantwoordelijk voor een eventuele restschuld bij onderwaarde.
Neem contact op met een advocaat
De advocaat kan een kort geding bij de rechter in gang zetten. De rechter zal dan beoordelen of je ex inderdaad geen recht meer heeft om in de woning te verblijven. Als dit het geval is zal de rechter in de beslissing zetten dat je ex-partner uit de woning moet.
Antwoord. U mag uw ex-partner uit de woning zetten als uw ex-partner geen mede-eigenaar is van de koopwoning. Het kan zo zijn dat de ex-partner weigert om de woning te verlaten. In dit geval mogen de sloten van de woning worden vervangen, zodat de ex- partner geen toegang meer heeft tot de woning.
Je hebt het recht om je kind(eren) te zien, ook als ze niet bij je inwonen. Je hebt recht op partneralimentatie als je na de scheiding niet in staat bent om zelf in je levensonderhoud te voorzien. Hierbij wordt uitgegaan van een vergelijkbare levenstandaard als tijdens het huwelijk, voor beiden.
Als jullie er voor kiezen om de woning onverdeeld te laten, dan blijft de woning ook na de scheiding van beide partners. De woning wordt dan niet verdeeld en de hypotheek blijft zoals hij is. In beginsel mag dit voor maximaal vijf jaar.
Rekenvoorbeeld partner uitkopen
Wil jij je ex-partner uitkopen en is er sprake van overwaarde? Dan zal je de helft daarvan aan je ex-partner moeten betalen. In dit rekenvoorbeeld leggen we je uit hoe dat werkt. Bij een overwaarde van € 150.000 heeft de vertrekkende partner recht op de helft hiervan.
U kunt via de rechter vragen om een zogenaamde 'machtiging tegeldemaking' ex artikel 3:174 BW. Met deze machtiging kunt u zonder de medewerking van de ander, zelf de woning verkopen. Meestal wordt deze machtiging via een kort geding gevorderd, zodat u snel verder kunt.
Onder de fysieke inboedel vallen alle spullen in en rond het huis die van jullie samen zijn. Was je getrouwd in gemeenschap van goederen of had je een geregistreerd partnerschap? Dan is automatisch alles gezamenlijk bezit. Ga je scheiden, dan krijgen jullie allebei de helft van de waarde van de totale inboedel.
Eist het huwelijk dat gehuwden samenwonen, kan men trouwen of getrouwd blijven zonder samen te wonen? - Neen. Er dient natuurlijk wel sprake te zijn van een affectieve band tussen de gehuwden met de bedoeling een gemeenschappelijk leefproject aan te gaan en dit in stand te houden en geen schijnhuwelijk aan te gaan.
U kunt voor het regelen van uw scheiding een advocaat of mediator inschakelen. Uw advocaat of mediator kan u en uw ex-partner helpen met afspraken over uw spullen, geld, woning en kinderen. Ook maakt u afspraken over pensioen, bankrekening, schulden en belasting.
Conclusie. Hoeveel kilometers mogen gescheiden ouders uit elkaar wonen na de scheiding? Er bestaat geen officiële afstand in kilometers. Bij gezamenlijk gezag zal een ouder die wil verhuizen altijd toestemming moeten vragen aan de andere ouder.
Ja, het is mogelijk om na een echtscheiding samen eigenaar te blijven van de voormalige echtelijke koopwoning. Dit noemt men het in onverdeeldheid laten van de woning.
Wie betaalt de hypotheek als je allebei in de woning blijft wonen? Dan blijf je samen de hypotheek betalen. Je kunt onderling afspraken maken voor de verdeling van de gezamenlijke kosten en dat je daarnaast ieder je eigen kosten voldoet zodat daar geen discussies over zijn. Een mediator kan je daarbij helpen.
"Taxatie is noodzakelijk als een van beiden de woning overneemt na de scheiding en bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek.
Als je ex niet mee wil werken, kun je via een advocaat aan de rechter vragen om de verkoop af te dwingen in een kort geding. De rechter kan jou dan vervangende toestemming geven om de gezamenlijke woning te verkopen.
Als u uit elkaar gaat, dan kan één van de partners bijvoorbeeld de hypotheek overnemen. De blijvende partner zet dan de hypotheek op zijn of haar naam. In plaats van dat u met zijn tweeën verantwoordelijk bent voor de hypotheek, betaalt de blijvende partner deze voortaan van zijn of haar eigen inkomen.
Kort samengevat: voor gescheiden ouders (of ouders die gezamenlijk gezag over een kind hebben) bestaat in principe geen maximumafstand om uit elkaar te gaan wonen. Het hangt af van alle omstandigheden van het geval en de betrokken belangen.
Onderhoudsplicht na scheiding
Heeft uw ex geen of niet genoeg geld om van te leven, maar u wel? Dan moet u partneralimentatie betalen. De rechtbank bepaalt hoeveel dit is. Deze verplichting stopt na maximaal 12 jaar.
Hebt u eenhoofdig gezag? Dan heeft u in beginsel geen toestemming nodig van uw ex-partner, maar hierop bestaan wel uitzonderingen. U kunt niet zomaar overal naartoe verhuizen. De andere ouder heeft namelijk ook het recht op omgang met de kinderen en een verhuizing kan dit belemmeren.
Een redelijke partneralimentatie houdt rekening met de behoefte aan alimentatie van de alimentatiegerechtigde en de draagkracht van de alimentatieplichtige. Uitgangspunt voor de berekening van de behoefte is 60% van het gezinsinkomen tijdens het huwelijk.
De partneralimentatie bedraagt maximaal 5 jaar. Of korter, als het huwelijk of geregistreerd partnerschap minder dan 10 jaar duurde. Dan ontvangt uw ex-partner alimentatie voor de helft van de tijd dat het huwelijk of partnerschap duurde.
In de praktijk betekent het alle twee dat jullie uit mekaar gaan, maar een echtscheiding veronderstelt een huwelijk en een scheiding niet. Wanneer mensen die gehuwd zijn uit mekaar gaan, dan gebeurt dat via een echtscheiding en heb je de keuze tussen een EOT en een EOO.