Potgrond kun je met een paar trucjes opnieuw gebruiken als je kweek klaar is. Dit is een goede manier om kosten te besparen. Het belangrijkste is dat je nieuwe voedingsstoffen toevoegt aan de aarde. Door dat je plant er een hele kweek in heeft gestaan is de grond vrij leeg, zeker als je geflusht hebt.
Het is verstandig om potgrond van vorig jaar niet opnieuw te gebruiken. Na een bepaalde periode is alle voeding uit de grond. Daarnaast kunnen er bepaalde zouten zijn opgehoopt door watergift en bemesten.
Voeg de oude potgrond in het najaar toe aan je composthoop. Door de vrieskou van de winter sterven alle ziektekiemen af. In het voorjaar is het mengsel van compost en oude potgrond klaar voor gebruik in de tuin. Heb je geen tuin, dan kan je met oude potgrond soms terecht in een containerpark.
Potgrond bederft namelijk niet zo snel. Zo lang u de potgrond droog en koel bewaart, bijvoorbeeld in de schuur of het tuinhuisje, kan er vrijwel niets mee gebeuren en kunt u het later zonder problemen opnieuw gebruiken.
Als een boom of heester in een grote pot hebt geplant, moet je eigenlijk om de een à twee jaar de potgrond deels verversen. De ideale tijd om dit te doen is tussen februari en mei. Door dit te doen verbeter je de structuur van de grond en geef je de planten een verse voorraad voedingsstoffen.
Potgrond verversen
Zorg ervoor dat u de wortels van de plant niet beschadigt. Vul vervolgens de pot of bak met een verse laag potgrond en vermeng het een beetje met de reeds aanwezige potgrond. Druk de potgrond zachtjes aan en geef vervolgens voldoende water.
“We schatten in dat de aarde ergens tussen 1,75 en 3,25 miljard jaar van nu niet langer leefbaar zal zijn,” vertelt onderzoeker Andrew Rushby.
Voordat u de zak opent, moet u de zak iets opschudden om de potgrond in een losse samenstelling te krijgen. U kunt potgrond in zakken lang bewaren. Echter, na ca. drie maanden kunnen schimmels ontstaan in de zak.
Potgrond bewaren
Wanneer je potgrond koopt, is het vaak nog licht vochtig. Het is belangrijk dat dit zo blijft. Van droge potgrond worden planten namelijk niet heel blij. Een donkere en koele plek zoals de garage of schuur is dan ook de beste plek om jouw potgrond te bewaren.
Groenafval. Op zich is potgrond een perfect herbruikbare en composteerbare substantie, dus gooi ze zeker niet bij het restafval! Je mag pure potgrond aanbieden als groenafval in het inzamelpark. Je kan kleine hoeveelheden potgrond ook meegeven met de vuilniswagen in de GFT-bak of –zak.
Via een vernuftig systeem trekt de plant vanuit de wortels het water omhoog, via de nerven, naar alle plekken in de plant waar water en bouwstoffen nodig zijn. Sommige planten hebben wortels die juist gebouwd zijn om steeds nat te staan, de wortels van planten die in moerassen groeien bijvoorbeeld.
Universele potgrond
Je kunt de potgrond gebruiken voor in de tuin maar ook voor in bloempotten. De universele potgrond bevat grondstoffen zoals turfstrooisel, tuinturf, kalk en meststoffen. Hierdoor wordt water beter vastgehouden zodat de planten de voeding op kunnen nemen.
Oorzaak van schimmel op potgrond
Vaak komt het doordat de potgrond te vochtig is, maar het kan ook komen doordat de plant op een te donkere plaats staat. Daarnaast kan een hoge luchtvochtigheid in combinatie met weinig luchtcirculatie de boosdoener zijn.
Ook als de potgrond helemaal uitgedroogd is, doe je beter geen meststoffen in het gietwater maar laat je eerst de kluit gewoon water opzuigen tot de grond weer voldoende vochtig is om de voedingsstoffen op te nemen en door te geven aan de plant.
Daarnaast bevat de tuinaarde (in verhouding met potgrond) te weinig grove delen en hierdoor is de tuinaarde zeer compact. Het aanwezig lucht is minimaal en ook de wortels hebben deze poriën nodig om het gasuitwisselingsproces te kunnen voltooien. Dit zijn de hoofdredenen om nooit rechtstreeks in tuinaarde te planten.
Goede potgrond
Kies voor potgrond zonder kunstmest, en bij voorkeur zonder turf. Diverse fabrikanten en veel tuinwinkels bieden al biologische potgrond aan. In deze biologische potgrond zit dan wel turf, maar geen kunstmest. De meststoffen zijn dan organisch (bijvoorbeeld compost).
Tip: Om te controleren of een plant water nodig heeft kun je een vinger twee vingerkootjes diep in de grond steken. Als er wat aarde aan je vinger blijft zitten is de grond vochtig genoeg. Komt je vinger schoon uit de potgrond, dan is dat een teken dat de grond te droog is en je plant water nodig heeft.
Gebruik hiervoor wel zoet zand en geen zout zand. Zand van het strand is bijvoorbeeld niet geschikt, maar zandbakzand of brekerszand wel. Zaai en stekgrond bestaat meestal uit goede kwaliteit potgrond waar zand doorheen is gemengd.
In potgrond zit meststof voor de eerste zes weken. Daarna moet je erop letten dat je eens per veertien dagen zorgt voor bemesting. Bij een tuincentrum, de supermarkt of online* vind je flesjes vloeibare bemesting voor groene of bloeiende kamerplanten.
Probleem: grond rondom de kamerplant wordt hard
Doordat je de kamerplant regelmatig water geeft gaat de grond rondom de wortels verdichten. De grond rondom de wortels wordt steeds harder en vaster en zakt daardoor verder in. Dit zal na verloop van tijd bij de meeste kamerplanten gebeuren.
Hoe vaak voeding geven
Twee keer per groeiseizoen is vaak al voldoende. Snelgroeiende planten kun je eens per maand voeden, of bij iedere gietbeurt een klein beetje. Op die laatste manier krijgt je plant regelmatig voedingsstoffen binnen, in plaats van een grote hoeveelheid in een keer.