Maar ook sommige dropjes, kruidnoten en zelfs croissantjes (zonder roomboter) kun je als veganist gewoon eten. Deze verrassende dingen bevatten ook geen dierlijke producten: De beste berichten van Libelle in je mailbox ontvangen?
Er gaat heel veel boter in een croissant en niet alle boter is even geschikt om croissantdeeg mee te maken. Dat geldt voor vegan en voor traditionele croissants. Er zijn tegenwoordig heel veel zuivelvrije roomboter-alternatieven op de markt.
croissants. Ben al 20 jaar vegetarier maar kan me niet bedenken wat er voor dierlijks in een croissantje zit? In een echte croissant zit roomboter. En zelfs als het geen echte roombotercroissants zijn zit er vaak niet-veganistische margarine in (met toegevoegde vitamine D3 i.p.v. D2).
Ingrediënten: TARWEBLOEM, 23,5% boter (MELK), water, suiker, gist, TARWEGLUTEN, zout, SCHARRELEI, meelverbetermiddel: E300, enzym (TARWE). Dit product kan sporen van noten bevatten.
Een croissant valt wel degelijk onder de noemer 'brood'. Het is net als de brioche een zoete broodsoort die in Frankrijk als ontbijt gegeten wordt. Het valt onder de luxe broodsoorten.
Volgens Bot mogen we de croissant zelf geen gezond product noemen. „Er zitten weinig stoffen in die een positieve bijdrage leveren aan je lichamelijke gezondheid.” Dat komt volgens haar doordat een croissantje veel verzadigde vetten bevat. Het croissantje levert hierdoor veel calorieën op, met weinig volume.
Eigeel zorgt voor een glanzende donkerbruine kleur korstje als je er deeg mee bestrijkt. Eiwitten, opgeklopt tot opgeklopt eiwit, maken gebak extra luchtig. Hele eieren zorgen ervoor dat je deeg vochtig en tegelijk gebonden is, waardoor het mooi soepel wordt.
Plantaardige margarine
Dit is een van de populairste vegan boter opties. Het wordt gemaakt van plantaardige oliën, zoals zonnebloem-, kokos- of olijfolie en is verkrijgbaar in verschillende smaken en varianten. Plantaardige margarine is perfect om te smeren op brood of te gebruiken bij het bakken van koekjes en cakes.
Voor de croissant moet bloem gebruikt worden, samen met suiker, gist en melk. Na het kneden wordt het tot een dunne laag gewalst. Hier wordt een laag boter overheen gelegd en vervolgens wordt het deeg dubbelgevouwen waardoor de boter in het deeg opgesloten wordt.
Van wokgerechten tot salades, de Vegan Quorn Reepjes zijn dé ideale keuze voor je favoriete gerechten. De reepjes zijn sojavrij en bevatten een bron van vezels. Daarnaast zijn ze ook nog eens eiwitrijk.
Eieren bevatten veel goede voedingsstoffen die belangrijk zijn voor vegetariërs, zoals vitamine B12, mineralen en eiwitten. Het Voedingscentrum beschouwt eieren daarom als een goede vegetarische keuze.
In principe is chocolade een vegan product. De basis van chocolade is immers alleen maar cacao, cacaoboter, suiker en vaak ook lecithine en vanille. Dit zijn allemaal plantaardige, en dus vegan, producten. Pure chocolade is meestal gemaakt met alleen deze ingrediënten.
De meeste pure hagelslag is bijvoorbeeld geheel plantaardig. Check hiervoor goed de achterkant van de verpakking, want soms is er wel nog melkpoeder gebruikt. De meeste huismerken pure chocoladehagelslag kan je echter gewoon naar hartenlust strooien over je bammetje.
Brood is geschikt voor veganisten als het geen dierlijke ingrediënten bevat. De meest voorkomende dierlijke ingrediënten in brood zijn (room)boter en melk. Harde broodjes en stokbrood zijn bijna altijd vrij van dierlijke ingrediënten. Bij zachte broodjes zit er vaker dierlijke ingrediënten in.
Het meeste bladerdeeg in de supermarkt is vegan, tenzij het om 'roomboter bladerdeeg' gaat. Dat geldt voor diepvries bladerdeeg en vers bladerdeeg. Check wel voor de zekerheid altijd de verpakking. Bijna alle soorten 'gewoon' bladerdeeg zijn vegan, maar kunnen sporen van melk bevatten.
Er zijn diverse plantaardige opties voor broodbeleg: hummus, 100% pindakaas, noten- of peulvruchtenpasta, groentespreads, tapenades, plakjes fruit en rauwkost. Tahin - een sesampasta uit de Arabische keuken - is ook een veelgebruikt product door veganisten.
Roomboter is nooit vegan. Plantaardige margarine is niet altijd vegan omdat margarines dierlijke stoffen mogen bevatten zoals melkbestanddelen en vitamine D3 uit schapenwolvet. Staat er in de ingrediëntenlijst 'melk', 'melkbestanddelen', 'lactose' dan weet je meteen dat de margarine niet vegan is.
"In Frankrijk eet men op zondagochtend een croissant in bed met een kop koffie, thee of warme chocolade", zegt Sébastien Roturier, de eerste Franse bakker die in Nederland een winkel opende.
In Frankrijk eten veel mensen af en toe een croissant bij het ontbijt. Maar eigenlijk komt het broodje uit Oostenrijk/Hongarije. Het broodje is bedacht in de zeventiende eeuw.
"Laat ze brioche eten!"
De croissant is voor Fransen het broodje om mee te ontbijten, per hapje besmeerd met boter en jam of gedoopt in hun kopje koffie. Bladerdeegvarianten als het croissantje zie ik op mijn reizen trouwens over de hele wereld terug: van Zweden tot Spanje en India.
1 boterham + beleg kan vervangen worden door:
1 croissant zonder boter. 1 krentenbol dun besmeerd met halvarine. 1 mueslibol zonder boter en beleg. 1 snee suikerbrood dun besmeerd met halvarine.
Wil je het brood met de meeste voedingsstoffen? Kies dan voor volkoren, want daarin zit het beste van de vollédige graankorrel. Het meeste brood wordt gemaakt van tarwe. Al gebruikt jouw bakker ook andere graansoorten zoals gerst, haver, rogge, maïs en spelt – of een combinatie.
Als je een saucijzenbroodje vergelijkt met andere broodjes van bladerdeeg dan zitten er veel calorieen in. In bijvoorbeeld een croissant van gemiddeld formaat zitten maar 215 calorieen. Dat is dus toch al gauw 75 calorieen minder dan in een saucijzenbroodje.