Pink – eenjarig kalf, ook wel 'hokkeling' genoemd; Var – jonge stier; Vaars – jonge koe die voor het eerst is gedekt, ook wel 'maal' of 'eerstekalfskoe' genoemd.
Als een koe een kind krijgt, noem je dat een kalf. Een kalf van 1 jaar noem je een pink. Een jonge koe die voor het eerst zelf een kalfje heeft gekregen heet een vaars.
Over het algemeen is jongvee eigenlijk al het vee dat nog geen koe is: vee dat nog niet gekalfd heeft. Jongvee vanaf een jaar oud wordt een pink genoemd. Jongvee vanaf zo'n vijftien maand, de leeftijd waarop ze gedekt of geïnsemineerd worden, wordt een vaars genoemd.
jonge koe - Woordfeit: Vaars gaat terug op het Middelnederlandse woord verse (of veerse) en op oudere Germaanse woorden die allemaal `jonge koe` betekenen.
Droge koe – koe die enkele weken geen melk geeft om op krachten te komen voor het kalven, ook wel 'droogstaande koe' of 'drooggezette koe' genoemd; Nieuwmelkte koe – koe die net heeft gekalfd en begint aan een nieuwe lactatieperiode, ook wel 'verse koe' of 'nieuwmelkse koe' genoemd.
Oude melkkoeien die niet genoeg melk produceren, gaan vaak meteen naar de slachterij. Vanwege de kwaliteit wordt het meeste vlees vermalen tot gehakt en hamburgers. Terwijl het vlees van oude melkkoeien ook van hoge kwaliteit kan zijn als ze even tot rust kunnen komen.
Een vaarskalf is een runderkalf van het vrouwelijk geslacht. Na ongeveer een jaar noemt men het geen vaarskalf meer maar een pink.
Het werd meestal geschreven als koen of coen, maar dit werd uitgesproken als 'koe-uhn'. Deze vorm koen/coen had twee problemen: ten eerste was hij niet zo gemakkelijk uit te spreken, en ten tweede was hij lastig herkenbaar als meervoud van koe/coe. Daarom werd er een i ingevoegd als overgangsklank.
Elke koe heeft een eigen stemgeluid, waarmee ze emoties kan uiten. Dat blijkt uit onderzoek naar de geluiden van koeien in positieve en negatieve omstandigheden, zoals wachten op voer, afzondering van de kudde, hitte en kou.
Facts & figures over Pink
- De naam Pink is niet afgeleid van de roze haarkleur die ze had aan het begin van haar carrière. - Naar eigen zeggen bloosde ze vroeger veel en daarom werd ze 'Pink' genoemd.
Koeien van vleesrassen zijn gemiddeld 5 of 6 jaar oud als ze geslacht worden. Ze hebben dan 3 of 4 kalveren gehad. Koeien van vleesrassen worden niet gemolken. Ze geven van nature veel minder melk dan melkrassen en bovendien dient de melk om de kalveren te voeden die bij de moeder blijven.
Koeien die een goede voeding en verzorging krijgen, kunnen zo'n 15 tot 25 jaar oud worden. Meestal halen ze die leeftijd echter niet. De gemiddelde Nederlandse melkkoe wordt slechts vijf jaar oud, de gemiddelde zoogkoe (voor vleesvee) tien jaar oud.
Een koe ligt veel - zo'n tien tot vijftien uur per dag is ze aan het herkauwen, rusten, dommelen - maar ze slaapt slechts drie uur per dag en daarvan is ze een uur tot anderhalf uur in een diepe slaap, de zogeheten REM-slaap (1).
Koeien plassen wel vijftien liter per dag. Dat komt allemaal onder een rooster in de stallen terecht. Als het daar mengt met koeienpoep, komt ammoniak vrij. Die stof is schadelijk voor het milieu.
De koe verdient een goed pensioen
Vervolgens behaalde ze opnieuw een bijzondere mijlpaal met een productie van 10.000 kilogram vet en eiwit. Inmiddels is Harmke de leeftijd van 24 jaar gepasseerd en geniet ze van haar welverdiende pensioen. “Deze koe is altijd ontzettend goed voor mij geweest.
Likken voor vrede
'Het lijkt erop dat likken belangrijk is om vriendschappen te sluiten en voor de harmonie in kudde. Oudere koeien likken een groter aantal kuddegenoten, wat kan betekenen dat het hun rol is om de vrede te bewaren', zegt Monti.
Uit eerder onderzoek bleek al dat koeien op een unieke, individuele manier met hun kalfjes communiceren. Dit nieuwe onderzoek voegt daaraan toe dat koeien hun unieke manier van loeien gedurende hun hele leven behouden en onderling met elkaar gebruiken om emoties over te brengen.
Koeien zijn weliswaar normaliter niet agressief, maar kunnen dat wel worden wanneer ze menen dat hun jongen bedreigd worden. En jonge dieren die in een groep bij elkaar staan kunnen ineens de kolder in de kop krijgen en in hun enthousiasme of ballorigheid wandelaars onder de voet lopen.
Zwangere koeien worden ook wel 'drachtig' genoemd. Een koe kan voor het eerst een kalf krijgen als ze ongeveer twee jaar oud is.
Waarom vroeg scheiden? Het scheiden van koe en kalf kort na de geboorte zou de kans op overdracht van pathogenen van koe op kalf verminderen. Pasgeboren kalveren hebben immers een beperkte immuniteit en zijn dus gevoelig voor ziekten.
Water is het belangrijkste voedermiddel bij rundvee. Ze drinken er dagelijks 5 tot meer dan 150 liter van, en dit afhankelijk van hun leeftijd, het productieniveau, de samenstelling van het rantsoen, de omgevingstemperatuur, en de relatieve luchtvochtigheid.
Wat gebeurt er als je koeien lang niet niet melkt? Als de koe haar melk niet meer kwijtraakt, maakt het dier eerst nog wel een tijdje melk aan. Hierdoor neemt de druk op de uier toe. Dit is erg pijnlijk voor de koe, en er kunnen ontstekingen in de uier ontstaan.
Reken op meer dan 500 euro voor een koe. Jonge stieren zijn vaak goedkoper, reken hier de castratiekosten nog bij. Daarnaast zijn er uiteraard nog heel wat andere kosten: een weide, een stal, het stro, het voer en de dierenarts kosten geld. Een halve hectare weide huren kost ongeveer 800 euro per jaar.
Toch wel zo'n 15 liter bloed moet ze intussen kwijt geweest zijn – van zo'n 50 à 60 liter bloed dat een volwassen koe in zich heeft – als ze al niet meer verloren was…