In de jaren '90 van de vorige eeuw werd de Mini Disc geïntroduceerd. Dit werd door Sony gezien als dé opvolger van de cd.
1887: Emile Berliner patenteert zijn "Gramophone", een apparaat dat voor het eerst lijkt op de platenspeler zoals we die in de rest van de 20e eeuw hebben gekend. Hij maakt gebruik van een zinken schijf waarop een mengsel van bijenwas en benzine-oplossing is aangebracht. Tijdens de opname krast de naald in deze laag.
Fonograaf. In 1877 had de Franse dichter en uitvinder Charles Cros een idee ingediend bij de Académie des sciences voor een paleofoon, een instrument dat de met roet getrokken lijn van een fonautograaf met behulp van een fotogravure om kon zetten in een groef op een metalen schijf of cilinder.
Vaak wordt Leonardo DaVinci genoemd als ontdekker van geluid als geluidssgolven rond 1500. Maar de Romein Seneca wordt ook al genoemd in 100 jaar voor de jaartelling. Of Galilei die enkele geluidseigenschappen ontdekte.
Een cd als drager heeft een betere weergave van het top-midden en top-hoog spectrum. Vinyl is juist beter in het lage spectrum. Het heeft natuurlijk ook heel erg te maken met de kwaliteit van het digitale bestand of van de geluidsdrager, die doet ook iets met het geluid.
Werking. Bij de fonograaf worden via een membraan en een stalen naald de geluidstrillingen vastgelegd, zodat de scherpe punt van de naald een groef van wisselende diepte trekt in een metaallaag die om een ronddraaiende cilinder is aangebracht.
Geluid bestaat dus uit bewegende golven van hoge en lage druk. Hoe meer luchtdruk verplaatst wordt, hoe harder het geluid wordt. Dit wordt uitgedrukt in decibel (dB). Het hardste geluid is 194 decibel, dan worden alle luchtmoleculen samengedrukt.
1 Akoestische energie
Akoestische energie of geluid is wat we dagelijks ervaren. Het is in feite trilling van de lucht (geluidsgolven) die door het trommelvlies in het oor wordt omgezet in voor de mens hoorbare geluiden. Wil je dit geluid beperken, dan zal je de geluidsgolven in de lucht moeten afremmen of absorberen.
Mensen kunnen tonen horen van 20 tot 20.000 Hz. Dat is een enorm bereik, maar daarbinnen is het gehoor niet overal even gevoelig. Het beste horen we tussen 100 en 5.000 Hz. Dat is precies het spraakgebied.
Een ode aan de vruchtbaarheidsgodin Nikkal – dat is het thema van het oudste lied, dat 3400 jaar geleden werd gecomponeerd door een muzikant in wat nu Syrië is. In de jaren 1950 deden Franse archeologen een bijzondere vondst in de ruïnestad Ugarit in Syrië, namelijk van een aantal kleitabletten met spijkerschrift.
Er zijn ruim 20 miljoen tracks beschikbaar. Daarvan zijn er liefst vier miljoen nog nooit beluisterd.
Archeologische bronnen hebben aangewezen dat in de tweede helft van de laatste ijstijd (in de periode van 50.000 en 10.000 voor Chr.) de eerste tekenen van muziek kunnen worden gevonden in de vorm van grottekeningen en kleine voorwerpen.
De eerste muziekcassette werd in 1963 ontwikkeld door Philips. Niet in Nederland, maar in het Belgische Hasselt.
Om precies te zijn wordt het digitale schijfje met muziek erop vandaag 30 jaar oud. De techniek werd uiteraard al eerder bedacht en er werden ook al eerder cd's gemaakt, maar op 1 oktober 1982 komt de eerste cd op de markt: 52nd Street van Billy Joel.
Licht gaat sneller dan geluid
De lichtsnelheid is ongeveer 300.000 kilometer per seconde. Het licht, de bliksemflits, is dus heel snel bij je. Veel sneller dan het geluid (de donder). Want de snelheid van geluid is ongeveer 330 meter per seconde.
Geluid kun je dus horen én voelen. Leg je vinger maar eens op je keel als je praat. Geluid is lucht die trilt. Als jij praat, brengen de stembanden in je keel de lucht tot trillen.
Dat is de blauwe vinvis, die kan geluiden maken tot wel 180 decibel. De geluiden kunnen zelfs 800 kilometer verder nog worden waargenomen. De blauwe vinvis is niet alleen de winnaar van de hardste geluidencompetitie, het is ook nog eens het grootste dier ter wereld.
Het hardste geluid ooit gemeten is de Tunguska meteoor, die in 1908 met een geluidsniveau van maar liefst 300-315 dB in Rusland terechtkwam!
Emile Berliners grammofoon verving de fonograaf
Deze werden omgezet in geluid, dat uit de luidspreker kwam.
1886; de grammofoon
De eerste platenspeler zoals wij hem vandaag de dag kennen kwam in 1895 op de markt. Uitgevonden door de Duitse Emile Berliner. Door het gebruik van een platte schijf in plaats van een cilinder werd de grammofoon snel populair.
Thomas Edison (1847-1931) – Uitvinder van de gloeilamp.