Een softshell jas is vaak niet geheel waterdicht, maar wel waterafstotend en zeer ademend. Dit houdt in dat regendruppels goed van de softshell jas afrollen en dat je transpiratievocht goed wordt afgevoerd. Je wordt daardoor dus niet klam en nat. Dit is vaak veel fijner dan een echte waterdichte (hardshell) jas.
Het oppervlak of de buitenste stof van softshell-jassen is meestal behandeld met een waterafstotend middel. Hoewel de jassen dus niet volledig waterdicht zijn, bieden ze wel bescherming tegen lichte regen en sneeuw. Wat de wind betreft, softshells zijn zeer windbestendig en zo goed als winddicht.
Is een softshell jas geschikt voor de winter? Tot bepaalde temperaturen in de winter is een allround softshell jas nog zeer geschikt om te dragen, bijvoorbeeld in combinatie met een trui of andere tussenlaag. Wordt het echt kouder (onder de 6 graden) dan zijn er ook speciale winter softshell jassen met teddy voering.
Een softshell heeft het isolerende karakter van de tweede laag en het winddichte karakter van de derde laag, echter zonder waterdicht te zijn. Het grote voordeel hiervan is dat het ademend vermogen veel hoger ligt dan bij een hardshell, die wel volledig waterdicht is.
Wat draag je onder een softshell skijas? Gebruik altijd een basislaag met een softshell, om te profiteren van de rekbare stof en bewegingsvrijheid. Twee basislagen kunnen een goede optie zijn voor koudere dagen, omdat basislagen behoorlijk wat warmte toevoegen, maar zonder veel ruimte in beslag te nemen.
Softshell is een technische stof die wind- en waterbestendig is, en ook warm. Het is super elastisch en daardoor perfect om flexibiliteit toe te voegen aan ski- en snowboardjassen en -broeken.
Een softshell doet het goed bij droog en koud tot niet te warm weer. Omdat een softshell winddicht of bijna winddicht is, is een softshell vaak de beste oplossing als je actief buiten bezig bent. Wind krijgt geen kans om voor afkoeling te zorgen en zweet kan wel prima naar buiten.
Gebruik daarom een goed oplosbaar wasmiddel bij het wassen en gebruik geen wasverzachter. Bovendien houdt een softshelljas niet van hoge temperaturen in de wasmachine en van centrifugeren. Je kunt de jas het beste aan een kledinghanger laten drogen. Na het reinigen moet je de mantel regelmatig impregneren.
Softshell is een verzamelnaam voor gelaagde synthetische stoffen met bepaalde eigenschappen. Het materiaal bestaat meestal uit een warme binnenlaag, een ademende tussenlaag en een waterafstotende buitenlaag. De precieze samenstelling van deze lagen en materialen kan per merk en product verschillen.
Softshell is een waterafstotende stof die bestaat meestal uit twee of drie membraanlagen. De buitenkant bestaat uit kunstvezel zoals polyester, polyamide of polypropyleen. Hierdoor is de stof waterafstotend en winddicht. Ook transporteert het vocht van binnen naar buiten, zodat je niet transpireert.
Wat is een hardshell? Met een hardshell jas hoef je niet bang te zijn voor een flinke regenbui of winderige dag. Een hardshell jas functioneert als een stevig schild om je lichaam. Deze hardshells zijn water- en winddicht en gemaakt van kwalitatieve stoffen die lang goed blijven.
Een softshell ski-jas is van heel zacht materiaal en voorzien van veel stretch. Je hebt hierdoor veel bewegingsvrijheid. Een softshell ski-jas is vergeleken met een hardshell ski-jas wel iets minder waterafstotend, maar vanwege het rekbare materiaal wel ideaal te gebruiken voor verschillende outdoor activiteiten.
Hybride jassen zijn ontworpen voor de actieve drager. Deze jassen combineren verschillende materialen in lagen zodat je niet van jas hoeft te wisselen als je meer beweegt of als de temperatuur schommelt.
Het verschil tussen waterbestendig en waterdicht zit in het materiaal. Een waterbestendig materiaal is zo nauw geweven dat het water er moeilijk doorheen komt. Materialen als polyester en nylon zijn dus van nature beter bestand tegen water dan katoen, alleen al vanwege de samenstelling van het weefsel.
Vulkracht: hiermee wordt de hoeveelheid dons en luchtigheid van de isolerende voering van de parka aangeduid: een hogere vulkracht betekent meer isolatie en dus meer warmte. Weerbestendigheid: modellen kunnen variëren van niet-waterdicht tot waterbestendig of volledig waterdicht.
Softshell is gewoon te naaien met een universele naald, en dan de dikte 90 of 100.
Een softshell is lekker licht, soepel en rekbaar. Softshell jassen zijn gemaakt met een speciale stretch weefstructuur, die de jassen elasticiteit geven en zijn zodoende voor verschillende activiteiten te gebruiken.
Na de wasbeurt hang je de softshell te drogen of, als het waslabel het toestaat, stop je hem in de droger. Een voordeel van de droger is dat die de werking van de impregneerlaag herstelt. Warmte zorgt er namelijk voor dat die laag weer dekkend over de buitenstof wordt verdeeld.
Je jas impregneren kan op twee manieren: met impregneerspray of impregneerwasmiddel. Het voordeel van impregneerspray is dat je deze alleen op de buitenkant spuit, waardoor de waterafstotende werking van de buitenkant beter blijft.
30 graden is voldoende. Een waterdichte jas hoeft niet veel te centrifugeren. Terwijl je deze jas wast, kun je nog maximaal twee andere kledingstukken wassen, maar wij raden aan om de waterafstotende jas apart te wassen.
De meeste jassen kunnen gewoon in de wasmachine gewassen worden. Op het waslabel in de jas kun je precies zien op welk programma en hoeveel graden de jas gewassen kan worden, maar vaak is dit niet hoger dan 40 graden.
Een hardshell jas of regenjack is vaak puur functioneel, terwijl een softshell jas multifunctioneel is. Een hardshell jack is waterdicht en een softshell is waterafstotend. Een softshell jas biedt u ook meer warmte en is vaak meer ademend dan een puur regenjack.
Een hardshell is volledig waterdicht, volledig winddicht en goed ademend. Textiel wordt waterdicht gemaakt door een coating of een membraan aan te brengen aan de binnenzijde van de stof. Een stof mag waterdicht genoemd worden als de waterdrukkolom minstens 5.000 mm is.
Hoewel het mogelijk is om softshell stof te strijken, zoals bij alle synthetische stoffen, moet je dit alleen bij lage temperaturen doen om de stof niet te beschadigen.