U reist razendsnel vanuit Amsterdam, Brussel, Parijs en andere Europese opstapplaatsen naar Berlijn met de hogesnelheidstrein ICE. Of u neemt de EC Eurocity en IC Intercity om zonder veel overstappen binnen Europa en Duitsland naar uw bestemming te reizen. Aan boord geniet u van het voorbij zoevende landschap.
Vliegen is in principe het snelst en het makkelijkst. Binnen een uurtje zit je vanuit Schiphol in Berlijn, ideaal! Berlijn heeft twee actieve vliegvelden met een goede verbinding naar het centrum; Schönefeld (trein en S-Bahn) en Tegel (pendelbus naar verschillende stations).
De snelle trein van Amsterdam naar Berlijn.
Met de trein kunt u snel, comfortabel en voordelig naar Berlijn reizen. De treinreis van Amsterdam naar Berlijn duurt maar 6, 5 uur en er rijden zeven internationale treinen per dag van Amsterdam naar Berlijn.
Vanuit Amsterdam Centraal rechtstreeks met de InterCity Berlijn. Hoe langer van tevoren je boekt, hoe lager de prijs. De snelste reistijd vanaf Amsterdam bedraagt iets meer dan 6 uur, maar de nachttrein doet er soms wel elf of twaalf uur over.
De gloednieuwe trein gaat maar liefst 620 kilometer per uur. Het gevaarte is daarmee de snelste trein ter wereld. Deze week rolde het voertuig na jaren ontwikkelen uit de fabriek. De trein heet Maglev, een afkorting voor de Engelse woorden magnetic levitation.
Vanaf 25 mei 2023 rijdt de eerste nachttrein van de startup European Sleeper tussen Brussel, Amsterdam en Berlijn. De trein rijdt in eerste instantie drie keer per week en stopt ook in Antwerpen, Roosendaal, Rotterdam, Den Haag, Amersfoort, Deventer en Bad Bentheim.
Voor een eerste bezoek aan Berlijn zouden 3 volle dagen voldoende moeten zijn. Van een bezoek tot het Holocaust Monument tot aan een luchtballonvaart over Berlijn; deze drie dagen geven jou genoeg tijd om de rijke geschiedenis van de stad te ontdekken.
De trein zal wel sneller gaan rijden, maar in 2030 bedraagt de reistijd nog altijd 5 uur en 27 minuten; niet meer dan een klein uur sneller dan nu. De huidige verbinding wordt vooral vertraagd door regionale belangen.
In Nederland heeft de trein een gemiddelde snelheid van circa 80 kilometer per uur, in Duitsland komt de snelheid uit op gemiddeld 115 kilometer per uur.
De belangrijkste conclusie is eigenlijk: de trein naar Berlijn is in het algemeen een stuk goedkoper dan het vliegtuig. Weliswaar is soms een vliegticket goedkoper dan een treinkaartje. Maar de meeste mensen wonen niet op Schiphol, en zoeken ook geen hotel naast het vliegveld.
Over de HSL rijden dagelijks 269 treinen in hoge frequentie. Zowel de Eurostar als Thalys rijdt tussen Amsterdam en Brussel een maximumsnelheid van 300 km/u. De Intercity direct en de Intercity Den Haag-Eindhoven rijden maximaal 160 km/u.
We houden regelmatig een steekproef, om te zien hoeveel je nu daadwerkelijk voor de trein naar Berlijn betaald. Zo betaal je een week voor vertrek meestal 90 tot 120 euro voor een retourtje. Tijdens COVID19 komt het echter voor dat je soms ook een week voor vertrek nog een treinkaartjes voor 39 euro.
Dit wordt ook wel de Intercity Berlijn genoemd. In de Duitse hoofdstad stopt de trein te Spandau, Hauptbahnhof en Ostbahnhof.
Zoals je ziet is eten in Berlijn echt goedkoop. Dit bedrag is voor twee personen, en ongeveer 4,5 dag. We hebben iedere dag buiten de deur geluncht en gedineerd. Een gemiddeld hapje avondeten buiten de deur (bij een simpel pizza- of eettentje) kwam neer op €25 voor twee personen.
Berlijn is een veilige stad, er is weinig vandalisme en geweld. Net als overal ter wereld is het wel raadzaam om goed op je spullen te letten. Diefstal komt ook in Berlijn voor.
Nachttreinreizen nog aantrekkelijker in 2022
Inmiddels kunnen we vanuit Nederland rechtstreeks met de nachttrein naar Wenen, München, Innsbruck, Basel en Zürich. Vanuit Parijs kan je weer naar de Côte d'Azur met de nachttrein. En de European Sleeper nachttrein naar Berlijn en Praag volgt in de zomer.
De trein naar Berlijn stopt op verschillende intercitystations in Nederland waaronder Amsterdam Centraal, Hilversum, Amersfoort, Apeldoorn, Deventer, Almelo en Hengelo (in die volgorde Nederland uit). De reis van Amsterdam Centraal naar Berlijn duurt in totaal zo'n 6 uur en 20 minuten zonder overstappen.
De gemiddelde reistijd van Berlijn naar Amsterdam is ongeveer 11u 10m, maar de snelste bus doet er ongeveer 7u 45m over.
De nachttrein is vaak uitgerust met een aantal dingen die je tijdens het slapen nodig hebt. Dit hoef je zelf niet mee te nemen. Kussen: heb je een bed gereserveerd in de nachttrein? Dan ligt er een kussen voor je klaar.
China: 317,7 km/uur
De snelste treindienst ter wereld raffelt de 1021,9 kilometer tussen Beijing en Nanjing af in 3 uur en 13 minuten. Goed voor een gemiddelde snelheid van bijna 318 kilometer per uur. De hoge moyenne is mogelijk sinds de maximum snelheid op de lijn dit jaar werd verhoogd naar 350 kilometer per uur.
De snelste trein in Nederland is de Thalys. Anderhalve minuut in Nederland tikt hij z'n topsnelheid aan: 300 kilometer per uur. Maar dan moet de hogesnelheidstrein in de remmen. Net als bijna alle andere treinen in Nederland.