Om problemen te voorkomen kun je het beste uitgaan van een leeftijdsverschil van maximaal twee jaar. Een kitten plaatsen bij een oude kat raden we af omdat zelfs als het goed gaat – en de oudere kat de kitten accepteert – ze tegenovergestelde behoeftes hebben.
Ze zullen wat tijd nodig hebben om aan hun nieuwe huisgenootje te wennen. Het beste is dan ook om de nieuwe kat de eerste dagen op een apart kamertje te houden met eten, drinken, een kattenbak, speeltjes en een krabpaal. Er kan pas begonnen worden met de eerste stap als de nieuwe kat zich op zijn gemak voelt.
Elke situatie is anders. Het kan een dag of 2 tot zelfs enkele weken duren voordat katten elkaar tolereren. En het kan zelfs maanden duren voordat katten echt ontspannen zijn in elkaars aanwezigheid. Je bent al goed op weg wanneer je een rustige wapenstilstand hebt bereikt.
Het grote probleem bij introducties met kittens of jonge katten is dat ze enthousiast naar de aanwezige kat willen lopen of ermee willen spelen. Die wil juist liever eerst rustig kijken en ruiken, zelf bepalen of hij toenadering wil of niet. Speel daarom eerst met het kitten voordat je de katten bij elkaar brengt.
Katten maken helaas geen onderscheid tussen familieleden en niet-verwante dieren, er bestaat dus zeker wel een risico op bevruchting door een verwante kat.
Geslacht: Het is gebleken dat katten van hetzelfde geslacht het beste samen kunnen zijn. Dus een kater met een kater, en een poes met een poes. Een kater heeft van nature al een heel ander karakter dan een poes, dus dat kan soms niet goed matchen. Katers spelen vaak ruiger en hebben een groter territorium nodig.
De capaciteit is beperkt en het onthouden kort (gezegd wordt tussen 20 en 30 seconden). Hoe vaker je dus iets ziet, hoort of doet, des te groter is de kans dat het vanuit het korte-termijn-geheugen opgeslagen wordt in het lange-termijn-geheugen.
Meestal wordt er druk geblazen richting de nieuwe huisgenoot. Dit wijst op territoriale agressie of angst. Blazen naar een andere kat betekent: blijf uit mijn buurt! De kat uit hiermee zijn dominantie naar de andere kat.
Sociaal gedrag
Maar vaak zijn de signalen veel subtieler. Welk gedrag vertonen katten die echt tot elkaars groep behoren en die je dus vriendjes kunt noemen? Katten die tegen elkaar aan slapen, elkaar wassen, tegen elkaar wrijven en elkaar begroeten door neus-neuscontact, kun je vrienden noemen.
Stap 1: Aan elkaar laten wennen
Zorg ervoor dat de katten bekend worden met elkaars geur. Wrijf een doekje over de wang van de ene kat en laat dit aan de andere kat ruiken. Herhaal dit een paar keer, zodat de katten elkaars geur leren kennen. Je kan ook een voorwerp ruilen, zodat de katten daaraan kunnen snuffelen.
Wilt u toch een kitten erbij? Dan is het vaak beter om twee kittens te nemen. Een oudere kat wordt over het algemeen niet zo blij meer van een kitten die van alles van hem wil. Als de kittens met z'n tweeën zijn, kunnen ze met elkaar spelen en hoeven ze de oudere kat niet lastig te vallen.
De leeftijd van de kat – een kitten dat je net in huis hebt gehaald laat je het beste maximaal 2-3 uur alleen. Een oudere kat kun je het beste niet langer dan 8 uur alleen laten. En een volwassen, gezonde kat kun je prima 8-12 uur alleen laten met een maximum van 24 uur.
Blijf bij de ontmoeting, het liefst er tussen in. Geef allebei de katten een beloning, maar wel op ruim voldoende afstand van elkaar. Voorkom dat ze te dicht bij elkaar in de buurt komen en voorkom dat ze gaan sissen en grommen. Leid de katten anders meteen af met een speeltje en zet de nieuwkomer terug in zijn kamer.
LAAT KATTEN LANGZAAM AAN ELKAAR WENNEN
Een geleidelijke introductie ligt ook aan de basis van de totstandkoming van groepen katten in het wild, zoals in kattenkolonies. Afhankelijk van de katten kan het enkele dagen tot maanden duren voordat ze aan elkaar gewend zijn.
De meest gebruikelijke oorzaak van vechtende katten is concurrentie om hulpbronnen. Katten houden niet van delen: voerbak, waterbak, kattenbak, krabpaal... Geef elke kat zijn eigen hulpbron. Zet de hulpbronnen in aparte ruimtes of ver genoeg uit elkaar om spanningen veroorzaakt door competitie te voorkomen.
Het kan enkele dagen tot weken duren voor je kat en kitten het goed met elkaar kunnen vinden. Merk je dat het ondanks alle moeite toch niet zo wil vlotten tussen hen? Zylkene helpt je kat beter om te gaan met nieuwe situaties. Vraag ernaar bij je dierenarts!
Als katten andere bevriende katten tegenkomen begroeten ze elkaar door langs elkaar te wrijven met het lichaam en zo ontstaat er een soort groepsgeur, de geuren van beide katten mengen zich. Als je kat langs je benen wrijft doet hij hetzelfde als bij katten waarmee hij bevriend is: geuren uitwisselen.
Zelfs katten die voortdurend met elkaar vechten kunnen na het wegvallen van hun rivaal gedragsveranderingen tonen, die erop duiden dat ze hun maatje missen.
Houd om te beginnen beide katten apart. Geef je nieuwe kat een eigen kamer waar hij zich een paar dagen kan nestelen met zijn eigen voer- en waterbakje, warme slaapplek en een kattenbak. Terwijl de nieuwe kat zich in zijn kamer nestelt, begin je zijn geur aan je bestaande kat te introduceren.
Beeld: Pixabay/Pexels. Sommige kattenbaasjes wisten het al lang, maar het is nu ook wetenschappelijk bewezen: katten luisteren als er tegen ze wordt gepraat. Maar dan wel alleen als hun baasje dat doet.
Gedrag. In de loop van dit proces beginnen kittens de interactie met hun nestgenootjes op te zoeken. Ze zullen elkaar gaan schoonlikken. Ook zullen ze actief spelen, rennen, elkaar bespringen en besluipen.
De knorrende kat
Een kat kan ook gaan spinnen als hij een andere kat tegenkomt. De kat maakt in dit geval een 'prrr' geluid. Dit is een teken van vrede.
Eindelijk is er bewijs gevonden dat katten luisteren naar hun naam als ze geroepen worden. Onderzoekers van de Sophia Universiteit in Japan hebben aangetoond dat uit een door mensen uitgesproken reeks woorden, de kat zijn/haar eigen naam kan herkennen.
Wanneer jij een paar dagen niet thuis bent, vanwege een vakantie of zakenreis, dan zal jouw kat veel verandering in zijn dagelijkse routine zien. Deze veranderingen kunnen bij veel katten voor stress zorgen. Stress kan zich uiten in ongewenst krabben of sproeien in huis, maar ook in angstig gedrag.
Ook bij huisdieren is nooit vastgesteld dat zij verliefd kunnen zijn. Misschien heeft je hond, kat, konijn of papegaai wel een maatje voor het leven, maar dat betekent niet dat ze echt verliefd zijn.