Je komt mensen in je leven tegen die iets voor jou betekenen of voor wie jij belangrijk bent. Ook mensen zonder beperkingen maken daar deel van uit. En je vervult waardevolle sociale rollen in de samenleving. Indien nodig krijg je daarbij ondersteuning.
Vanuit het perspectief van de samenleving betekent inclusie: gezamenlijk bouwen aan een samenleving van en voor iedereen. Een samenleving waarin iedereen welkom is en gelijkwaardig kan meedoen met anderen: op school, op de arbeidsmarkt, aan sport en cultuur en in de wijk.
Inclusie gaat over meedoen en erbij horen (echt meedoen en er echt bij horen). Het gaat bij inclusie om het streven naar een goed leven. Inclusie betekent insluiting, het tegenovergestelde van uitsluiting. Inclusie is twee richtingsverkeer tussen de samenleving en de persoon.
In een inclusieve samenleving heeft iedereen dezelfde rechten en dezelfde kansen om zelfstandig mee te doen op alle terreinen van het leven. Dat kan alleen als men rekening met elkaar houdt en geen drempels opwerpt voor de ander om mee te kunnen doen.
'Door in te zetten op meer diversiteit en inclusie in je organisatie vergroot je de herkenbaarheid voor alle groepen in de samenleving en ben je beter in staat om bij hen aan te sluiten. Daarnaast word je als werkgever aantrekkelijker voor een grotere groep mensen.
Mensen met psychiatrische problemen of verstandelijke beperkingen willen net als andere burgers 'erbij horen' en zoveel mogelijk meedoen in de maatschappij. Dit 'erbij horen en meedoen' noemen we ook wel sociale inclusie.
Inclusie, of inclusiviteit, gaat over wie ergens aan mag meedoen, wie mag meepraten en wie meebeslist. En wie vooral niet. Inclusie is het omgaan met grenzen, leiderschap, macht, privileges, conflicten, verschillen en overeenkomsten.
Bedrijven met culturele verschillen op de werkvloer: hebben vaak een hogere omzet; hebben betere overlevingskansen; zijn vernieuwender, creatiever en lossen problemen beter op.
Een divers publiek of personeel biedt kansen
hebben minder blinde vlekken en zijn innovatiever omdat ze vanuit verschillende invalshoeken denken. kunnen sneller en beter inspelen op de wensen en behoeften van de doelgroepen. hebben een sterk imago bij mensen met migratieroots.
In een inclusieve omgeving voelt iedereen zich erkend, herkend en gerepresenteerd. In de huidige maatschappij zien we vaak een maatschappelijke 'norm' die herhaald en bevestigd wordt. Kijk bijvoorbeeld naar de mensen in advertenties of in films of series.
Welkome werkomgeving
Waar diversiteitsbeleid gericht is op het herkennen van verschillen, gaat het bij inclusie om het creëren van een werkomgeving waarin iedereen welkom is en zichzelf kan zijn. Werknemers moeten zich volwaardig deel van de organisatie voelen en er tot hun recht komen.
Bij inclusieve zorg staat de vraag centraal wanneer en waarom verschil ertoe doet in de zorg. Het maakt de stapeling van factoren zichtbaar die maakt dat mensen geen toegang hebben tot goede zorg. Dat is juist in de zorg, waar biologische en sociale factoren nauw met elkaar verbonden zijn, van belang.
Inclusief Nederland verstaat hieronder gelijke kansen voor het individu. Ongeacht onder andere sekse, geaardheid, culturele- of etnische achtergrond, leer- werkniveau, lichamelijke of psychische beperkingen is ieder individu onderdeel van onze samenleving.
Onder sociale uitsluiting wordt verstaan dat er sprake is van een achterstand op twee of meer van de volgende vier terreinen: participatie, financieel/materieel, toegang tot sociale grondrechten en instituties, en normatieve integratie.
Inclusief onderwijs betekent dat alle leerlingen samen leren in dezelfde schoolomgeving. Zowel leerlingen met of zonder handicap, maar ook anderstalige nieuwkomers of leerlingen uit gezinnen die het wat moeilijker hebben.
diversiteit zorgt voor vernieuwing en creativiteit
Organisaties met een divers personeelsbestand zijn vernieuwender, creatiever en lossen problemen beter op. Dit komt omdat medewerkers verschillende gezichtspunten hebben. Als organisaties mensen in dienst nemen die het anders doen, krijgen ze ook andere inzichten.
In het kort de definitie van inclusiviteit:
Inclusiviteit is het creëren van een omgeving waarin alle individuen, ongeacht hun achtergrond, cultuur, genderidentiteit, seksuele geaardheid, religie, fysieke en mentale mogelijkheden, zich welkom en gewaardeerd voelen en gelijke kansen krijgen.
Iedereen hoort erbij. In een inclusieve samenleving kunnen mensen met een beperking precies dezelfde dingen doen als mensen zonder beperking. Zelfstandig reizen, zelfstandig stemmen, zelfstandig studeren, zelf beslissen waar ze wonen en werken.
Inclusie staat voor gelijkwaardigheid en volwaardig burgerschap, en komt voort uit het sociaal-politiek perspectief op mensen met een functiebeperking, die de verantwoordelijkheid voor de handicap deels bij de samenleving legt.
Inclusief leiderschap stimuleert de waardering en de uitwisseling van verschillende achtergronden, perspectieven en ideeën die teamleden hebben. De leidinggevende zorgt ervoor dat er binnen een team een veilige omgeving is waarin iedereen ideeën naar voren kan brengen en er naar elk teamlid wordt geluisterd.
Diversiteit gaat over de verschillen op zich, over de mix, en dus over aantallen en percentages. Bij inclusie gaat het over hoe we met al die verschillen omgaan en dus over gedrag, waarden en spelregels.
Geef de OR ruimte om diversiteit te stimuleren door bijvoorbeeld onderwerpen te agenderen en het instemmingsrecht te gebruiken bij sociaal beleid. Geef de OR zijn adviesrecht bij de benoeming van bestuurders en schep ruimte voor het voordrachtrecht van de OR als er een nieuwe commissaris wordt gezocht.
Definitie sociale kwaliteit
Sociale kwaliteit definiëren we als “de mate waarin mensen de mogelijkheid hebben om te participeren in sociale relaties onder voorwaarden die hun welzijn, capaciteiten en indivi- duele potenties bevorderen” (socialquality.org).