Aan het spiraaltje zitten twee draadjes vast, die een klein stukje uit de baarmoedermond komen. Als er zachtjes aan deze draadjes wordt getrokken komt het spiraaltje los van de baarmoeder. Het verwijderen van het spiraaltje wordt niet als pijnlijk ervaren, het is niet vergelijkbaar met het zetten van het spiraaltje.
Het spiraaltje verwijderen
De arts trekt met een speciale tang zachtjes aan de draadjes van het spiraaltje. Dat kan tijdelijk wat pijn veroorzaken, die meestal minder erg is dan de pijn bij de plaatsing.
Verwijderen van een spiraaltje (IUD) waarvan het touwtje niet te vinden is. Het spiraaltje wordt via de hysteroscoop in de baarmoederholte opgezocht en kan meestal gemakkelijk met een tangetje worden verwijderd. Als het spiraaltje erg vastzit in de wand van de baarmoeder, kan de ingreep moeilijker zijn.
Heb 7 dagen voor het verwijderen geen seks of alleen seks met condoom. Of laat het spiraal verwijderen als je ongesteld bent. Laat gelijk een nieuw spiraaltje plaatsen.
Zodra dat spiraaltje eruit gesloopt is, ben je eigenlijk direct weer vruchtbaar. Je cyclus moet wel weer even op gang komen. Meestal is die binnen drie maanden weer hersteld. Maar het is dus gewoon mogelijk dat je direct na het verwijderen al zwanger bent.
Als u na uw 45ste een nieuw hormoonspiraal hebt gekregen, kunt u ervan uitgaan dat deze werkzaam blijft tot uw 52ste. U hoeft het spiraaltje dus op uw 50ste niet voor een korte periode te laten vervangen. U kunt het spiraaltje laten zitten en op uw 52ste laten verwijderen.
Spiraaltje – Na verwijdering van het spiraaltje of hormoonspiraaltje (Mirena®), kun je meteen zwanger worden. Geen van beide beïnvloedt immers je natuurlijke cyclus.
Spiraal. Bloedverlies/bruine afscheiding kan een aantal weken tot een paar maanden aanhouden.
Maar het gevaar dat gepaard gaat met het ondergaan van algemene anesthesie is aanzienlijk groter dan het gevaar van alleen het inbrengen van het spiraaltje, voegt ze eraan toe. En het injecteren van lidocaïne in de baarmoederhals is ook pijnlijk en zou het hele proces slechts verlengen.
Het verwijderen van een hormoonspiraaltje
Dit kan natuurlijk ook eerder, bij een kinderwens of als je wilt overstappen naar een ander anticonceptiemiddel bijvoorbeeld. Om het spiraaltje met hormonen te verwijderen, trekt de arts voorzichtig aan de draadjes.
Expulsie (het uitzakken van de spiraal) kan ontstaan door onvoldoende diepe plaatsing van de spiraal of migratie door een menstruatie. Klachten kunnen zijn: spotting (onregelmatig bloedverlies en pijnlijke sensaties in de onderbuik).
De hormoonspiraal, prikpil en het implantatiestaafje veroorzaken niet meer gewichtstoename dan andere anticonceptiva.
Het koperspiraaltje kan 5 of 10 jaar blijven zitten. Je hoeft er tot die tijd niet aan te denken. In het koperspiraaltje zit geen hormoon.
Als het Mirena-spiraaltje is verwijderd, komt de normale menstruatie meestal snel weer terug, tenzij je in de menopauze zit. Er zijn echter gevallen bekend waarin het enige maanden duurt voordat er weer een normaal menstruatiepatroon is ontwikkeld. Door het gebruik van de Mirena is het bloedingspatroon verstoord.
Op www.spiraalcheck.nl kun je je spiraal tegen een kleine bijdrage laten registreren waarbij je automatisch een bericht krijgt als deze vervangen moet worden. De Mirena moet na 8 jaar worden vervangen, de T Safe na 10 jaar. Alle andere spiralen zijn 5 jaar betrouwbaar als anticonceptiemiddel.
Het hormoonspiraaltje voorkomt zwangerschap heel goed. De kans is heel klein dat je toch zwanger wordt. Van de 1000 vrouwen met een hormoonspiraal, worden minder dan 5 per jaar toch zwanger. Als je overgeeft of diarree hebt, werkt het spiraaltje nog steeds.
Bij de pil is, als je deze trouw slikt, de kans op zwangerschap 0,3 procent, bij de hormoonspiraal 0,2 procent en bij de koperspiraal (zonder hormonen) 0,6 procent. Ze verschillen dus niet zoveel." "Maar", zegt Kalmijn, "de combinatie van anticonceptie én een condoom is altijd het beste.
Alle spiraaltjes werken voor een periode tussen de 5 en 10 jaar. Het is gebruikelijk het spiraaltje te vervangen na 5 jaar. Hierdoor blijft de werking van het spiraaltje betrouwbaar.
Wil je graag afvallen, dan zal dat niet makkelijk worden wanneer je de pil gebruikt. De hormonale disbalans, extra vetopslag en lekkere trek belemmeren alledrie dat je gewicht verliest. Ook het spiraaltje (Mirena) bevat hormonen die je natuurlijke hormoonhuishouding verstoren en het afvallen bemoeilijken.
Het spiraaltje zal niet verschuiven door wilde seks
Hoe wild de seks ook is, het zal er niet voor zorgen dat dit sneller gebeurt. Als je spiraal eruit komt, kun je in principe gewoon een nieuwe laten plaatsen en is de kans klein dat dit nog een keer gebeurt.
Noteer in uw agenda wanneer het spiraaltje is ingebracht, welk soort spiraaltje het is, en wanneer het vervangen moet worden. Het kan waarschijnlijk geen kwaad om een spiraaltje langer te laten zitten, maar het is niet zeker of het dan nog werkt.
Bij een zwangerschap met een spiraal in de baarmoeder, is er namelijk een grotere kans op een miskraam of een vroegtijdige bevalling. In elk geval moet een dergelijke zwangerschap nauwlettend worden gecontroleerd.