Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree.
In gedroogde dadels meer dan verse dadels. Daarom adviseren we om van gedroogd fruit maximaal 20 gram per dag te eten. Dat zijn ongeveer 3 dadels. In totaal is het advies voor fruit om elke dag 200 gram te eten.
Dadels bevatten behoorlijk veel calorieën, waardoor het niet is aan te raden om veel dadels te eten tijdens het afvallen. Wanneer je ongemerkt te veel dadels eet en daardoor veel energie binnenkrijgt, kan het afvallen vertragen of helemaal stilstaan.
Het eten van dadels is een goede manier om je vezelinname te verhogen, want ze zitten vol vezels. Dit houdt in dat dadels ook heel goed zijn voor je spijsvertering en ze bevorderen een regelmatige stoelgang. Dit kan weer helpen bij het voorkomen dat de bloedsuikerspiegel te hoog wordt na het eten.
Het Voedingscentrum adviseert om van gedroogd fruit maximaal twintig gram per dag te eten [5]. Dat zijn drie gedroogde dadels. Verse dadels bevatten minder suiker. Hiervan kun je er met gerust hart 4 tot 6 per dag eten als je wilt afvallen met dadels.
Spijsvertering
Dadels bevatten veel oplosbare vezels die van belang zijn voor een goede spijsvertering. Vezels nemen namelijk veel vocht op, de vezels trekken water naar het spijsverteringskanaal. Dit helpt tegen constipatie. Het kalium die de dadels bevatten, kan als behandeling werken tegen maagpijn en diarree.
Deze combinatie staat voor geluk, voorspoed en vruchtbaarheid. Men eet er dan altijd 1 of 3 of meer, maar altijd een oneven aantal. Dit, omdat de profeet Mohammed dit ook deed, en de meeste moslims op dezelfde manier proberen te leven als hij.
De 7 dadels wegen in totaal 70-100 g en bevatten exact voldoende vitamines en mineralen die het lichaam voorziet van de benodigde vitamines en mineralen voor het lichaam. De 7 dadels wegen samen 70 g wat betekent dat je 70 mg calcium binnen zal krijgen wat goed is voor je botten.
Medjoul dadels zijn enorm gezond. De bodem waarop dadels geoogst worden heeft een impact op de voedingsstoffen die aanwezig zijn in de vruchten. Meerdere soorten vitamines zijn in deze vrucht aanwezig: A, B2, B3, B5, B11 en K. Daarnaast is choline aanwezig in deze dadel.
Vijgen zijn gezonder dan de dadel. Ze bevatten veel meer vezels en ongeveer hetzelfde aantal aan vitaminen en mineralen. Gedroogde vijgen bevatten aardig wat vitamine B6, vitamine C en vitamine B11. Ze zijn ook erg rijk aan kalium.
Een verse dadel bestaat dus gemiddeld voor 30% uit suiker. Dit komt neer op ongeveer 2 gram suiker per verse dadel van 6 gram (3). Dit zijn natuurlijke suikers oftewel suikers die een stuk gezonder voor je zijn dan andere soorten suikers.
Dadels zijn rijk aan vezels, die je spijsvertering in optimale conditie houden. Een goede weerstand begint in de spijsvertering. Vezels voeden de goede bacteriën in de darmen en 'schrobben' de darmwand schoon. Ook helpen vezels bij het verbeteren van de stoelgang.
Een verse dadel eet je lekker uit het vuistje of gebruik je in gerechten, de toepassing is niet anders dan die van een gedroogde. Wacht wel met eten tot ze goed rijp zijn, de schil van een onrijpe dadel is vrij taai en een onrijpe dadel is ook niet zo lekker zoet.
Er zitten 8 kilocalorieën in 1 stuk (6 gram) verse dadels. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'verse dadels'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Medjoul dadels worden over het algemeen beschouwd als de "beste" dadels ter wereld. Het zijn zeker de grootste dadels en zijn ook erg prijzig in aanschaf.
Vlinders kunnen er in zitten, nachtvlindertjes. Motjes. En dan heb je ook nog een aantal kevertjes die dat doen, met name ook snuitkevertje. De fabriek controleert de dadels steekproefsgewijs op die beestjes.
Verse of ontdooide dadels zijn 2 dagen houdbaar in een plastic zakje in de koelkast. Gedroogde dadels zijn lang houdbaar, wel maanden. Bewaar ze op een droge, koele plek. Bij erg lang bewaren kunnen ze wel uitdrogen en versuikeren.
Pas op met suiker
Het Voedingscentrum adviseert daarom om maximaal 3 gedroogde dadels per dag te eten. Varieer met fruit, zo geniet je van verschillende smaken en texturen. Belangrijker nog, zo krijg je verschillende gezonde voedingsstoffen binnen.
Verse dadels zijn uiterst geschikt als tussendoortje op het werk omdat je ze lekker met schil kan opeten en ze meteen zorgen voor een energieboost.
Ook in de Koran wordt er gesproken over dadels. Allah (God) zei: “En schud de stam van de palmboom naar u toe, deze zal verse, rijpe dadels op u doen neervallen.” (Koran 19:25). Dadels worden gezien als een zegening voor het huis en de gezondheid.
In de Hadith volgens Al-Boechâri wordt bijvoorbeeld gezegd: "Degene die de dag begint met zeven 'adjwa-dadels, zal die dag geen last hebben van gif noch sihr (zwarte magie)." (Deel 7, Boek 65, Nummer 356). Het regelmatig eten van 'adjwa-dadels zou de lever herstellen en reinigen.
Verschillen tussen dadels
Medjoul dadels zijn groter, zachter en een stuk smaakvoller en liggen bij het verse fruit. De kleine harde variant is vaak bewerkt (gekonfijt), medjoul dadels zijn dat niet. Dat is ook gelijk de reden waarom medjoul dadels een stuk prijziger zijn.
Dadels en melk
Deze beschikken beiden over een prachtige symboliek. De dadels staan namelijk voor vruchtbaarheid in het huwelijk en de melk voor reinheid en maagdelijkheid.
3. De heilige dadel. Moslims verbreken hun vasten bij zonsondergang door als eerste minimaal één dadel te eten en eventueel wat melk te drinken. Dadels bevatten naast suikers ook essentiële koolhydraten en vezels die het lichaam een boost geven en je helpen te herstellen van het vasten.
Verder bevatten ze grote hoeveelheden van essentiële micronutriënten en zijn ze rijk aan verschillende vitamines zoals vitamine A, B1, B2, B6 en K en aan mineralen zoals koper, ijzer, magnesium en zink. Vitamine B6 in dadels kan bijdragen aan het verbeteren van de hersenfunctie.