De witte bloedcellen in colostrum produceren antistoffen die bacteriën of virussen kunnen neutraliseren. Deze antistoffen zijn met name effectief tegen spijsverteringsproblemen en diarree – belangrijk voor jonge baby's met hun nog onvolgroeide darmen.
Colostrum is onderzocht vanwege zijn immunologische voordelen voor pasgeborenen, maar ook voor volwassenen. Het bevat ook voedingsstoffen zoals calcium, eiwitten en vitamine D die helpen bij de botontwikkeling.
De eerste moedermelk bevat veel waardevolle stoffen voor uw kindje. Deze moedermelk heet colostrum. U maakt dit aan vanaf de 16e zwangerschapsweek tot enkele dagen na de bevalling. Colostrum is rijk aan antistoffen, groeifactoren en eiwitten.
Per voeding kan het verschillen hoeveel colostrum er is. Dit kan tussen de 5 ml tot 30 ml zijn. Dit is voldoende voor een gezonde, op tijd geboren baby. Een gezonde, op tijd geboren baby heeft genoeg reserves voor de eerst 24 uur en heeft naast colostrum niets extra's nodig.
Deze melk bevat lactose en eiwitten, maar (bij de mens) vrijwel geen vet. Het bevat daarnaast veel mineralen, de in vet oplosbare vitaminen A en E en immunoglobulinen, die de pasgeborene tegen infecties beschermen zolang het eigen immuunsysteem nog niet goed genoeg is ontwikkeld.
Samenvatting. Colostrum heeft als functie om antilichamen, bioactieve stoffen en voedingsstoffen te geven aan pasgeboren zoogdieren. Colostrum van mensen helpt om de baby te versterken en hun lichaam te laten ontwikkelen en gezond te laten worden.
De eerste melk die uit je borsten komt na de bevalling is vanillegeel van kleur. Deze melk wordt ook wel 'colostrum' genoemd en is een kickstart voor de groei van je baby. Het bevat hoge concentraties eiwitten en suikers. Ook bevat het veel ziektewerende stoffen die je baby beschermen.
Afkolven van colostrum tegen het einde van de zwangerschap kan voorkomen dat baby's na de geboorte moeten worden bijgevoed met kunstvoeding. Ervaring met het afkolven met de hand vergroot het zelfvertrouwen van moeders in hun vermogen hun baby zelf te voeden.
De eerste moedermelk, 'het colostrum', wordt vanwege het grote belang wel ingevroren en zo mogelijk als eerste voeding gegeven. Geef dit op het flesje aan door duidelijk naam en tijd te noteren. Daarna wordt de oudste melk, niet ouder dan 48 uur, als eerste opgebruikt.
Colostrum en de eerste melk zien er vaak gelig tot oranje en romig uit. Later ziet moedermelk er over het algemeen waterig, soms wat blauwig'“wit uit. Als moedermelk een tijdje heeft gestaan ziet zij er gelaagd uit omdat het melkvet boven komt drijven.
Colostrum is heel geconcentreerd en heel voedzaam voor je baby. Slechts een of twee milliliter is de eerste dag al een hele voeding. Kolven vóór de bevalling, het zogenaamde antenataal kolven, is een optie, maar het hoeft niet. De melk is er sowieso, ook als je besluit niet te kolven.
Moedermelk nuttigen is volgens Steele zelfs gevaarlijk als volwassenen een gezond en gevarieerd dieet voor de moedermelk inruilen. Een ander gevaar schuilt in bacteriën: kolfapparatuur moet goed gesteriliseerd worden en de gekolfde melk moet op de juiste manier opgeslagen en getransporteerd worden.
WAT IS COLOSTRUM Colostrum of biest (biestmelk) is een bijzonder en natuurlijk produkt, het voorziet pasgeborenen van belangrijke stoffen voor het opbouwen van hun immuunsysteem. Het bevat voedingsstoffen, groeistoffen, immuuneiwitten, vitamines en mineralen.
Colostrum, de eerste melk die je lichaam na de bevalling aanmaakt, is vaak geel van kleur. Je eet veel groentes met bètacaroteen. Groentes zoals wortel, pompoen en zoete aardappel zijn rijk aan deze vitamine en kunnen je moedermelk een lichte gele of oranje kleur geven.
De belangrijkste reden om te kolven in de zwangerschap is dus het verzamelen van colostrum om te voorkomen dat je kindje met kunstmatige zuigelingenvoeding gevoed wordt.
Je kan je melkproductie extra stimuleren door warmte aan te brengen voor het kolven en door je borsten goed te masseren voor en tijdens het kolven. Wanneer je melk al na korte tijd stopt met stromen, kan je een nieuwe toeschietreflex proberen op te wekken, door opnieuw je borsten te masseren.
Het is belangrijk om melk uit je borsten te kolven op de momenten waarop je baby normaal gesproken zou drinken – daardoor blijven je borsten het signaal krijgen om melk aan te maken. Streef in het begin naar acht tot tien kolfsessies per 24 uur 3 en houd deze frequentie aan zodra je melk doorkomt.
Wil je je eigen moedermelk geven, maar wil je je baby om persoonlijke reden liever niet aanleggen? In dit geval is fulltime kolven wellicht een fijne optie voor je. Wat houdt fulltime kolven in? Fulltime kolven betekent voldoende melk afkolven om je baby enkel met moedermelk te kunnen voeden.
De melk die vlak na de bevalling wordt aangemaakt is afgestemd op je baby: eerst is dat colostrum, en daarna gaat het over in rijpe moedermelk. De colostrum zal niet opraken, dus je oudere kind mag na de baby gerust drinken.
Uit onderzoek is gebleken dat een combinatie van handkolven en elektrisch kolven tijdens de eerste 3 dagen na de bevalling helpt om zo snel mogelijk de melkproductie op gang te brengen. Voor de langere termijn geeft deze methode een hogere melkproductie per 24 uur.
Sommige vrouwen krijgen vocht uit de tepels door warmte, bijvoorbeeld na een warm bad. Als er melk uit de tepel stroomt zonder dat er sprake is van een recente zwangerschap of wanneer het geven van borstvoeding langer geleden is dan 6 maanden, dan is er sprake van galactorroe.
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.
Bovendien is moedermelk met een gemiddelde prijs van 1 euro per 33 ml niet het goedkoopste voedingssupplement dat er te krijgen is. En je weet natuurlijk niet hoe het gesteld is met de gezondheid van de moeder en de hygiëne van de borstkolf.
Het laurinezuur uit de melk werkt heel goed tegen huidveroudering, puistjes en ontstekingen. Gewoon wat moedermelk op een wattenschijfje druppelen en je gezicht mee insmeren na je gezichtsreiniging.