Op de factuur dient vermeld te worden welke en hoeveel producten en/of diensten het betreft; Je moet de btw vermelden op de factuur in zowel percentage als in euro's; Het totaal te betalen bedrag dient duidelijk vermeld te worden; Vermeld ook jouw bankrekeningnummer en de betaaltermijn.
Sinds 16 maart 2013 moeten bedrijven, zonder dat er iets is vastgelegd over de betalingstermijn, facturen binnen dertig dagen aan elkaar betalen. Indien van de betalingstermijn wordt afgeweken moet dit in een overeenkomst worden vastgelegd tot een maximumtermijn van 60 dagen.
In principe moet een factuur uiterlijk de 15e dag -van de maand die volgt op de maand waarin uw product of dienst is geleverd- worden uitgegeven. Achteraf betalen heeft meestal de voorkeur bij klanten en is het meest gebruikelijk bij B2B.
Is één opdrachtgever mogelijk als zzp'er? Eén opdrachtgever per jaar is genoeg om als zzp'er te worden aangemerkt, mits er geen gezagsverhouding bestaat tussen jou en je opdrachtgever.
Zzp'ers werken per week meer dan werknemers, die gemiddeld 31,0 uur werken. Zelfstandigen met personeel maken aanzienlijk langere werkweken: gemiddeld 48,7 uur. Van de mannelijke zzp'ers werkte 71 procent voltijds. Dat is vrijwel vergelijkbaar aan dat van de mannelijke werknemers.
U mag voor meerdere opdrachtgevers werken zolang u maar bij elke opdrachtgever aan de voorwaarden voldoet. U kunt bijvoorbeeld 2 dagen bij opdrachtgever A werken, 3 dagen bij opdrachtgever B en ook nog 2 dagen bij opdrachtgever C.
Factureer regelmatig
In sommige gevallen kan dit al na een week zijn, maar vaak is 2-wekelijks tot 1 keer per maand factureren gebruikelijk. Regelmatig factureren is niet alleen goed voor een vlotte geldstroom, maar brengt ook eventuele discussies over je factuur en betalingsonmacht aan het licht.
Het is namelijk niet toegestaan om als particulier een factuur te sturen. Ook bonnetjes zijn niet mogelijk. Er is ook geen limiet of iets dergelijks: het mag simpelweg niet. Dat komt omdat je simpelweg geen ondernemer bent.
U maakt een factuur op voor alle goederen en diensten die u levert aan andere ondernemers. Ook rechtspersonen die geen ondernemer zijn (ook buitenlandse), stuurt u een factuur. Dit kunnen bijvoorbeeld zijn: verenigingen en stichtingen.
Bij de consumentenovereenkomst wordt vaak een betalingstermijn van 14 dagen gehanteerd. Ondernemingen mogen de betalingstermijnen zelf bepalen, mits dit een redelijk termijn is voor de consument om tot betaling over te gaan. In de praktijk komt dit neer op een redelijke betalingstermijn van 14 dagen.
Regelgeving betalingstermijn
Als u niets afspreekt met uw klant, moet de factuur binnen 30 dagen betaald zijn. De wet is heel duidelijk over de betalingstermijn van facturen: Spreekt u niets af, dan moet de factuur binnen 30 dagen betaald zijn. In een overeenkomst mag u een termijn van maximaal 60 dagen afspreken.
Als je opdrachtgever niet op tijd betaalt, mag je als zzp'er tegenwoordig direct een vergoeding rekenen voor incassokosten aan bedrijven. Dat is minimaal € 40. Ook mag je jaarlijks een wettelijke handelsrente van 8% rekenen over het openstaande bedrag.
Een factuur zonder kvk-nummer is ongeldig. Als privépersoon of particulier een factuur maken zonder KVK-nummer heeft dus weinig nut. Je kunt wél een kwitantie sturen. Ook als je een bedrijf wilt beginnen en nog geen KVK-nummer hebt, mag je geen facturen sturen zonder KVK-nummer.
De wet maakt onderscheid tussen zakelijke klanten en consumenten. De verjaringstermijn is in principe vijf jaar voor facturen aan zakelijke klanten. Bij consumenten verjaart een factuur na vijf jaar als het gaat om een dienst en na twee jaar als het gaat om een product.
Als u diensten levert aan klanten in EU-landen die btw-aangifte doen, brengt u meestal geen btw in rekening. De klant berekent de btw en geeft die aan in eigen land. U stuurt een factuur zonder btw en vermeldt daarop: de btw-identificatienummers van u én uw klant.
Factureren vanuit privé aan uw eigen onderneming is juridisch niet mogelijk en kan zelfs als fraude worden beschouwd. Waterstof en vlees. Dit blijkt (nog maar eens) uit een recente rechtszaak voor Rechtbank Zeeland-West-Brabant, 12.12.2017 (RBZWB:2017:7515) .
Dienst of levering aan een particulier
Indien je als ondernemer een dienst of levering verricht aan een particulier, dan ben je in principe niet verplicht hiervoor een factuur te sturen. Zodoende is ook een vermelding van je btw-(identificatie)nummer in feite niet aan de orde.
Wat je zeker moet vermelden in je factuur zijn: Je btw-identificatienummer en het btw-tarief dat van toepassing is. Het bedrag in- en exclusief btw. Je KVK-nummer.
Standaard moet je 21% afdragen, maar in sommige gevallen betaal je 9% of ben je zelfs helemaal vrijgesteld van de btw. Onder welke tarieven jouw producten en/of diensten vallen, vind je op de website van de Belastingdienst.
In dit geval is sprake van een nog te ontvangen bedrag, oftewel een nog te factureren bedrag over omzet die al gerealiseerd is. De omzet (credit) wordt dan alvast geboekt met als tegenrekening de balansrekening "nog te factureren" (debet). In het nieuwe boekjaar wordt bovenstaande boeking dan direct weer teruggeboekt.
Maar als je je houdt aan onze richtlijnen (min. 3 opdrachtgevers, grootste max. 70% van de werkbare uren) dan zal je geen problemen krijgen. Als je maar 1 opdrachtgever hebt over een heel jaar dan zal de Belastingdienst dit als loondienst kunnen beschouwen.
We handhaven als we u als kwaadwillend zien
Dat bent u als u 'opzettelijk een situatie van evidente schijnzelfstandigheid laat ontstaan of voortbestaan omdat u weet – of had kunnen weten - dat er feitelijk sprake is van een dienstbetrekking'. We kunnen u dan correctieverplichtingen of naheffingsaanslagen opleggen.
Er zijn geen regels voor werktijden en rusttijden voor u als zzp'er. Behalve als er een gezagsverhouding is tussen de opdrachtgever en u. Dan geldt de Arbeidstijdenwet wel.