Omdat een kanaalbehandeling veel tijd kost, soms wel meer dan twee uur, wordt de behandeling vaak in twee afspraken gepland. Na de eerste behandeling krijgt de tand of kies een tijdelijke vulling en wordt er vaak een desinfecterend middel in de wortelkanalen aangebracht (E19).
Een wortelkanaalbehandeling kan daarom tussen de 30 minuten en 3 uur duren. Soms is een herbehandeling van het wortelkanaal noodzakelijk.
Of de behandeling in één keer mogelijk is, hangt af van het aantal kanalen van de tand of kies en de moeilijkheidsgraad. Ook maakt het uit of u met spoed bij de tandarts bent gekomen. Bij een herbehandeling moet eerst het oude vulmateriaal uit de wortelkanalen worden verwijderd.
De kies/tand is afgesloten met een tijdelijke vulling. Deze vulling kan maximaal 3 maand blijven zitten. Ons advies is om de wortelkanaalbehandeling te laten afmaken binnen een maand na de start van de behandeling.
De tandarts kan er ook voor kiezen om de behandeling in twee keer te doen als de wortelkanalen moeilijk toegankelijk zijn, hij de kanalen niet goed droog krijgt of er een actieve ontsteking is rond de wortelpunt.
Na de behandeling
De wortelkanaalbehandeling vindt plaats onder lokale verdoving. Wij raden u dan ook aan om te wachten met het nuttigen van warm eten en drinken. Omdat u door de verdoving niet merkt dat iets heet is, kunt u zich verbranden. Het uitwerken van de verdoving duurt gemiddeld twee uur.
Een wortelkanaalontsteking gaat niet vanzelf over. Ook een pijnstiller of ontstekingsremmers hebben geen effect. Als het weefsel eenmaal ontstoken is zal het niet meer genezen. Als u geen wortelkanaalbehandeling uitvoert dan sterft het tandweefsel af.
Deze pijn kan worden verlicht met een endodontische behandeling. Voor veel patiënten is een wortelkanaalbehandeling versus een extractie niet pijnlijker dan het vullen van een gaatje. Dit dankzij het gebruik van plaatselijke verdoving en moderne endodontische technieken en instrumenten.
Een wortelkanaalbehandeling slaagt meestal in één keer. Maar soms geneest een wortelpuntontsteking niet helemaal of ontstaan er opnieuw klachten. Dan kan door een kleine chirurgische behandeling de tand of kies vaak behouden blijven.
Doordat er in de kies of tand is 'gerommeld', kunt u na de wortelkanaalbehandeling napijn krijgen. Ook kan in het behandelde gebied een zwelling ontstaan. De wat zeurende napijn duurt meestal slechts enkele dagen, maar kan soms ook wat langer duren. Het kan ook zo zijn dat napijn pas optreedt bij het kauwen.
De tand doet 3-4 dagen veel pijn, daarna neemt deze pijn langzaam af. Dit is de fase waarin de zenuw van de tand sterft. U merkt de tand na 3-4 dagen van de pijnsensatie niet meer op omdat de zenuw nu is afgestorven.
Een tand heeft meestal één wortelkanaal.
Soms kunnen moeilijk bereikbare en zeer nauwe wortelkanalen ervoor zorgen dat er toch nog ontstekingsbacteriën achterblijven na een wortelkanaalbehandeling. Het gevolg is dat de ontsteking helaas weer opvlamt. In sommige gevallen zal de tandarts antibiotica voorschrijven.
Veel mensen zien erg op tegen een wortelkanaalbehandeling. Maar wanneer je de behandeling uitstelt of negeert, wordt het alleen maar erger en kan er zelfs een abces in je kaak ontstaan.
Om de pijn wel zo snel mogelijk te verlichten kunt u een korte spoedafspraak krijgen, waarbij het grootste deel van het kanalenstelsel wordt gereinigd. Een tijdelijke vulling zorgt ervoor dat de tand of kies weer wordt afgesloten. Dit wordt ook wel de endo-start genoemd. De infectie is hiermee niet volledig verholpen.
Dat is niet nodig: deze behandeling is tegenwoordig niet meer zo pijnlijk als vroeger. U wordt bij onze wortelkanaalbehandelingen altijd verdoofd. Het kan echter gebeuren dat de ontstoken zenuw minder goed reageert op de verdovingsvloeistof.
Een tand of kies kan tijdens de behandeling beschadigd raken of na de behandeling verzwakt zijn en breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen instrumenten afbreken in het wortelkanaal. Ook kunnen perforaties (onbedoelde openingen naar tandvlees of kaakbot) ontstaan.
Hoewel implantaten een mogelijke oplossing zijn voor ontbrekende tanden, zijn ze niet beter dan de wortelkanaalvullingen die in natuurlijke tanden geplaatst worden. Implantaten hebben vaak zelfs meer vervolgonderhoud nodig en brengen extra kosten met zich mee om hun voortbestaan te verzekeren.
Vaak is er sprake van pijn als reactie op de behandeling. Het is goed om de patiënt na de kanaalbehandeling uit te leggen dat het ontstoken weefsel niet weggehaald is (alleen de oorzaak): de wond is nog pijnlijk maar kan nu genezen.
Een tand of kies kan tijdens een wortelkanaalbehandeling beschadigd raken of breken. De tand of kies moet dan gerestaureerd worden. Tijdens de behandeling kunnen er perforaties ontstaan. Dit zijn onbedoelde openingen naar tandvlees of het kaakbot.
Voordeel van het trekken van een tand of kies is dat deze behandeling snel is uitgevoerd. De kosten hiervoor vallen ook lager uit dan bij een wortelkanaalbehandeling. Nadeel is dat er een gat ontstaat, dit moet gevuld worden middels een kroon met implantaat, een brug of op een andere manier.
De ontstekingen kunnen ontstaan als bacteriën tot in het wortelkanaal doordringen door bijvoorbeeld tandbederf, een lekke vulling, maar ook door een (onge)val en de weerstand van de tand of kies niet sterk genoeg is.
De wortelkanaalbehandeling heeft een slechte naam, maar vrijwel altijd is deze behandeling gevoelloos uit te voeren, soms zelfs zonder verdoving.
Een antibioticum is meestal niet nodig. Meestal heeft een wortelkanaalbehandeling het gewenste resultaat, maar soms lukt het niet om de ontsteking helemaal weg te krijngen. Het kan voorkomen dat bacteriën buiten de wortel niet goed reageren op de behandeling.