Gebruik 'onbehandelde bloem'; dat is een bloem zonder toevoeging van ascorbinezuur. Hierdoor wordt het beslag minder snel koppig en taai. Dit is belangrijk voor het model van de oliebol zowel bij machinaal als handmatig vormen.
Ook is het erg belangrijk om tarwebloem te gebruiken met een hoge eiwitkwaliteit. Dit zorgt voor een goede vochtopname in het deeg, waardoor er een maximale hoeveelheid gebonden water is. Hierdoor neemt de oliebol bij het bakken minder vet op.
Frituurvet is echt een no-go. Dit vet wordt namelijk hard tijdens het afkoelen en dat wil je niet. Ook het te lang bakken van de oliebollen op een lage temperatuur kan ervoor zorgen dat de oliebollen minder lekker worden. De oliebollen zuigen dan namelijk al het vet op en krijgen geen knapperig laagje.
Oliebollen opwarmen
Opwarmen kan het beste in de oven, want dan krijgt de bol zijn krokante jasje weer terug. Doe de bollen 5 minuten in een voorverwarmde oven op 145 graden en ze zijn weer zo goed als nieuw. In de magnetron opwarmen kan ook, maar de kans is dan wel klein dat de buitenkant krokant is.
Zorg ervoor dat het oliebollenbeslag niet op de tocht staat. Laat het beslag niet te lang rijzen. Te lang rijzen zorgt ervoor dat het oliebollenbeslag te luchtig wordt.
1 Bier maakt je beslag luchtiger
Het koolzuur en de gist in het bier maken een pannenkoeken-, wafel– of beignetbeslag op natuurlijke wijze luchtiger. Vervang gewoon de helft van de melk of het water in een recept door bier en roer dat voorzichtig door de rest van de ingrediënten.
Maak het beslag een avond van tevoren en zet het dan de hele nacht in de keuken. Oudejaarsochtend kun je vroeg beginnen met bakken. Het beslag is dan goed gerezen en het is niet te snel gegaan. Het is beter om het langzaam te laten rijzen.
Zet het beslag op een warme, tochtvrije plek, het liefste in de buurt van de verwarming. Zet het beslag níet buiten of in een koude schuur. Laat het beslag ongeveer een uur rijzen. Het is nu in volume verdubbeld!
Dan is er een grote kans dat het water te koud of te warm was. Dit heeft invloed op het gist, waardoor het oliebollen beslag niet gaat rijzen. DIt probleem kan je heel gemakkelijk oplossen. Verwarm je oven op 50℃ en zet je oven vervolgens weer uit.
Oliebollen bak je het best in een olie die neutraal is van smaak, zoals zonnebloemolie, arachideolie (pindaolie), rijstolie, of maisolie. Aan het gebruik van vloeibaar frituurvet en frituurolie voor oliebollen zijn we misschien minder gewend, maar ook dat kan prima.
50 minuten - laat het beslag 30 minuten rijzen, roer door en laat dan nog ongeveer 20 minuten rijzen. Gevuld oliebollenbeslag ca. 70 minuten - laat het beslag 40 minuten rijzen, roer door en laat dan nog ongeveer 30 minuten rijzen.
Als je wil zien of je olie helemaal klaar is om je vlees, vis of groenten van 'n heerlijk korstje te voorzien, gooi dan eens een rijstkorrel in de pan. Bij de juiste temperatuur (dat is rond de 180°C) zal het korreltje naar de oppervlakte komen en beginnen garen.
Oliebollen bak je op maximaal 190 °0. Om te checken of je olie heet genoeg is voor je oliebollen kun je de truc met het broodkorstje toepassen: houd een broodkorstje in de olie. Bij de juiste temperatuur zal deze dichtschroeien. Als er een walm ontstaat, is de olie te warm.
Om te zorgen dat de oliebollen niet te vet worden, doe ik een klein beetje boter door het beslag. De boter stoot de olie af waardoor ze dus niet te vet worden.
Bij het bakken van oliebollen hanteren we een olietemperatuur van 180ºC. Tijdens het bakken mag de olie niet te snel afkoelen. De frituurpan moet dan ook voldoende vermogen hebben.
Oliebollen bewaren
Laat ze goed afkoelen en verpak ze daarna luchtdicht buiten de koelkast. De oliebollen blijven dan ongeveer twee dagen goed. In de vriezer blijven ze ongeveer twee maanden goed. Als je ze in de vriezer bewaart, is het belangrijk dat je de oliebollen eerst volledig ontdooit voordat je ze opwarmt.
Een goede oliebol
Heeft een korte afbeet en goede baksmaak, een oliebol moet gaar zijn, de kleur regelmatig en goudbruin, ronde vorm, eventueel kleine stekels als deze maar niet hard zijn en de vulling is goed verdeeld.
Dompel een ijsboltang of lepel even in de hete olie en schep hiermee een bolletje uit het gerezen deeg. Laat de bol voorzichtig in de olie glijden. Het deeg zakt naar beneden, maar komt als het gaar wordt bovendrijven. Bak zo 4-5 oliebollen tegelijk.
De provinciewinnaars van de Oliebollentestonline 2021 zijn bekend. De oliebollen van de Zuid-Hollandse Gebakkraam Nico Sterrenberg kregen de beste beoordeling van de jury, een 10.
Antwoord van Jeroen Meus
In principe is dat geen probleem. Je kan het brood de eerste keer laten rijzen zoals je het altijd zou doen. Kneed het deeg dan een tweede maal en laat het de tweede keer rijzen in de koelkast. Het deeg zal wat minder snel rijzen omdat het op een lagere temperatuur rust.
Een deeg dat een te lange rijs heeft gehad kan in gaan zakken tijdens het bakken, ook kan het deeg extreem plakkerig worden waardoor het niet meer te bewerken is (dit noemen we ook wel overfermentatie).
De tweede rijs is nodig om het deeg zijn volume en luchtigheid te geven. Als je het deeg maar één keer laat rijzen zal het al snel plat en zwaar worden.
De beste bloem voor oliebollen is de Super Patent Kristal. Dit is een premium tarwebloem met een hoog eiwitgehalte en een hoog gashoudend vermogen. Hierdoor is het krachtig op het gebied van aroma & smaak.
- Vul eventueel de vulling toe en laat 1 minuut meedraaien. - Het beslag is dikker dan pannenkoekenbeslag, vergelijkbaar met een cakebeslag, maar iets elastischer. Het beslag moet ongeveer 27 graden zijn.
Antwoord: Zonnebloemolie of arachideolie (pindaolie). Zonnebloemolie is het meest neutraal van smaak. Met arachideolie kun je langer bakken.