Iemand die zichzelf 'kwijt' is, is qua gedachten afwezig, voelt geen sprankeling meer in zijn leven en doet dingen op de automatische piloot. De dingen die gedaan worden zijn vaak dingen omdat ze gedaan 'moeten' worden/omdat ze verwacht worden, maar niet omdat je ze echt wilt doen.
Je kan 24 uur per dag terecht bij de Luisterlijn voor een gesprek van mens tot mens: 088 07 67 000. Het kan gaan over verdriet, verlies, zorgen of eenzaamheid. Of iets anders. De vrijwilligers van de Luisterlijn hebben tijd en aandacht voor jouw verhaal.
Erover praten
Uit je gevoelens. Mensen die dit doen, voelen zich geestelijk en lichamelijk beter. Het uiten van gevoelens kan op veel verschillende manieren: praten, schrijven, tekenen, componeren, uithuilen of bulderend lachen.
De gevoelens voor elkaar kunnen niet alleen terugkomen, ze kunnen ook verdiepen. Verliefdheid in het begin van de relatie overkomt je. Stel je verwerkt samen zoiets pijnlijks als vreemdgaan, bedrog of helemaal uit elkaar gegroeid zijn en je krijgt dan het verliefde gevoel weer terug.
Een gevolg van de zelfbeschermingsmodus of het persoonlijke afweermechanisme is dat je niet meer het contact met jouw omgeving maakt. Je sluit jouw gevoelens en emoties af voor de buitenwacht en daardoor krijg je geen verbinding met anderen. Dat kan bij jou gevoelens van eenzaamheid oproepen en bij de ander onbegrip.
Misschien mis je wel een stuk van jezelf of weet je zelf niet meer wie je écht bent. Jezelf kwijt zijn ontstaat vaak doordat je (onbewust) van iets of iemand anders uit gaat, in plaats van jezelf. Wellicht heb je veel stress gehad de afgelopen tijd en ben je dingen gaan doen voor anderen, in plaats van voor jezelf.
Jezelf verliezen is een rouwproces. Zonder emoties zal het niet gaan. Gevoelens van verdriet blijven niet achterwege wanneer je je hier bewust van bent. Je kunt op zoek zijn naar jouw identiteit.
Door te mediteren en dit regelmatig (dagelijks) te doen, weet je beter hoe je je voelt zowel fysiek als mentaal, welke gedachten erbij je spelen en het helpt je terug te komen bij jezelf. Bouw regelmaat in en mediteer. Start de dag met een meditatie.
Een belangrijke reden dat het ons niet lukt om gelukkig te zijn of om te genieten, is het hebben van bijvoorbeeld een burn-out of depressie; of het piekeren; het hebben van angst, een gebrek aan zelfvertrouwen, schuldgevoel of gevoelens van schaamte; tegen spanningen of stress in je relatie of werk aanlopen; of je ...
Wanneer je jezelf ongelukkig voelt, vertelt dat iets. Het wijst je misschien naar een onvervulde behoefte. Het geeft aan dat de situatie waarin je zit onbevredigend is. Dat wil zeggen: jouw aanwezige behoefte blijft onbevredigd, blijft onvervuld.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Als je het leven niet meer ziet zitten is het belangrijk om aan de bel te trekken en deze gedachten te delen met iemand in je omgeving die je vertrouwt. Praten lucht op en helpt je weer toekomst te zien. Praat je liever met een onbekende over je gedachten met betrekking tot suïcide?
Door allerlei gebeurtenissen raakt onze innerlijke vreugde bedekt door een laag van teleurstellingen en pijn. Maar je vreugde kan je weer terug vinden. Het kan terug komen door anders in het leven te gaan staan, anders met dingen om te gaan. Het komt terug door je eigen acties en je levens houding.
Masseer je borstbeen: maak met duim en wijsvinger roterende bewegingen van boven naar beneden op je borstbeen. Ga alle punten langzaam af en wees liefdevol naar jezelf want dit kan pijnlijk zijn. Als je dit iedere dag doet zal de pijn verdwijnen en je hart zich meer openen.
Wat verstaat men onder een emotionele blokkade? Bij emotionele blokkade kun je denken aan: niet bij je gevoel kunnen, gevoelens niet durven herbeleven. niet open staan voor bepaald gevoel.
Gezien en gewaardeerd worden. Je afgewezen, gekwetst en aangevallen voelen, heeft vaak alles te maken met de menselijke behoefte om gewaardeerd en geaccepteerd te worden door anderen. We verwachten vaak van anderen dat zij ons zien, waarderen en accepteren en zijn teleurgesteld als onze behoeften niet vervuld worden.
Om te weten of je genoeg van hem houdt, moet je eerlijk naar je gevoel kijken. Zijn de gevoelens aanwezig? Een ding is zeker: als je ons om hulp vraagt, hou je in ieder geval genoeg van hem om er moeite voor te doen! Als 'houden van' niet genoeg is.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
Hoe weet u of uw relatie voorbij is? Je voelt je nu verontwaardigd als ze je vragen iets voor hen te doen – hoe klein ook. Je wilt niet dat ze op je leunen als ze hulp nodig hebben. Je wilt dat ze hun problemen zelf oplossen, want jij ziet die problemen niet als iets wat met jou te maken heeft.