Wist je dat alle spinnen bijten?! De spinnen die in Nederland voorkomen zijn alleen te klein om hun kaken in onze huid te zetten. De enige uitzondering is de Florentijnse muurspin!
Een beet van een spin in Nederland is in de meeste gevallen niet ernstig. Dit komt onder andere omdat de gifkaken van de spinnen die in Nederland voorkomen, te klein en niet sterk genoeg om door de huid van een mens te bijten. Het gif komt daardoor niet in je bloed terecht.
Na een spinnenbeet kun je last krijgen van de volgende symptomen: Jeuk of huiduitslag. Brandende pijn. Spierkramp.
Huisspinnen bijten over het algemeen niet, ze rennen liever naar een rustig hoekje waar ze niet gestoord worden. Hun gifkaken zijn niet gebouwd om mensen te bijten. Mochten ze toch bijten, dan is de beet niet heel erg pijnlijk, de bult wordt binnen enkele dagen minder. Ga bij twijfel wel even langs de huisarts.
50.000 beschreven spinnensoorten zijn er maar enkele waarvan de beet echt gevaarlijk kan zijn voor de mens. Geen van deze soorten komt in Nederland of België voor. Hier komt wel de gerande oeverspin (grote, kleine) voor. Daarvan is de beet zeer onaangenaam, vergelijkbaar met een wespensteek.
Een beet van de wolfspin is giftig en kan verschillende symptomen hebben. "Het kan heftig zijn als je allergisch bent, maar voor de meeste mensen is een beet niet gevaarlijk", legt Dekkers uit. Over het algemeen is de beet te vergelijken met een wespen- of bijensteek.
Wolfspinnen kunnen behoorlijk bijten
Hoewel een spinnenbeet van een kruis- of huisspin óók giftig is (ja, echt), is de beet van een valse wolfspin pijnlijker en te vergelijken met de steek van een wesp. Na een wolfspinnenbeet kun je last krijgen van een rode, jeukende, opgezwollen bult.
Maak de beet en de huid rond de beet proper en spoel de zone met koud water. Een koudekompresop de spinnenbeet, gedurende 10 minuten, kan een eventuele zwelling als gevolg van de beet voorkomen en werkt tegelijkertijd pijnstillend.
Wel hebben de spinnen minuscuul kleine gifkliertjes en kunnen de kaken van de spin niet door onze huid heen bijten.
Kruisspinnen zijn niet gevaarlijk, maar ze kunnen wel bijten als je ze met de hand pakt. Vaak blijft het bij een beet, maar als een kruisspin echt bang is, kan hij ook een gif injecteren. Dit gif is absoluut niet dodelijk. Je kunt de beet wel voelen prikken en het kan een paar uur flink gaan jeuken.
Spinnen kunnen bijten, maar over het algemeen heb je daar geen last van. Spinnen gebruiken het bijten namelijk vooral voor een prooi. De huid van een mens is bovendien de stug voor een spin om goed te bijten.
De spinnen bijten alleen uit zelfverdediging en alleen de vrouwtjes kunnen een giftige beet veroorzaken. De beet is vaak pijnloos of vergelijkbaar met een bijensteek. Soms zijn op de plaats van de beet twee kleine wondjes zichtbaar. De huid rondom de beet is warm, lichtrood van kleur en eventueel licht gezwollen.
Je herkent een insectenbeet door jeuk, pijn, zwelling, rode vlekken op de huid en een allergische reactie. Behandelmogelijkheden zijn een verkoelende gel smeren op de plek van de beet, het gif eruit zuigen en het verwijderen van een teek met een tekenpen of tang.
Wanneer de huisspin de trilling van de bewegende prooi in haar web voelt, komt ze aangesneld en bijt ze het slachtoffer meestal direct. Wanneer het om een gevaarlijke prooi gaat, zoals een wesp, zal de huisspin verschillende keren kort bijten en direct weer loslaten.
Spinnen houden niet van de geur van pepermunt en wierook. Je kunt bijvoorbeeld pepermuntolie mengen met water en een beetje afwasmiddel en dit spuiten in hoeken en kieren waar spinnen (kunnen) voorkomen. Een alternatief is het branden van wierook.
Wolfspinnen zijn lichtgrijs tot donkerbruin, vaak getekend met strepen of vlekjes. De lichaamslengte varieert van 0,4 tot 4 centimeter.
Hooiwagens zijn ten slotte totaal ongevaarlijk voor de mens. Ze kunnen niet door de menselijke huid bijten. ' Nog een weetje: niet alle hooiwagens hebben lange poten.
Valse wolfspinnen zitten vaak erg stil en zijn niet zo snel, dus ze zijn goed te vangen. Pak hem in ieder geval niet op met je handen, want ze kunnen dus bijten.”
Mensen die een valse wolfspin in of rond thuis tegenkomen, kunnen deze het beste op zijn plek laten zitten, adviseert Van Helsdingen. "Maar mocht je de spin in huis tegenkomen en naar buiten willen brengen, dan volstaat een glas met een kartonnetje eronder.
Valse wolfspin nestelt zich in huizen
In Zuid-Europa houden ze zich meestal rondom huizen schuil, in Nederland lijkt dat ook het geval te zijn. “Dat is de plek waar ze zich het beste thuis voelen, omdat het daar lekker warm is”, aldus Koomen. “Er zijn er een paar die zich in huizen verschanst hebben.
Als er een prooi in het web belandt, springt de huisspin tevoorschijn om de prooi te overmeesteren.
De valse wolfspin zal niet zomaar aanvallen; ze is assertief wanneer ze zich bedreigd voelt en kan bijten om zichzelf te verdedigen. Vrijwel alle spinnen zijn giftig; dat is hoe ze hun prooi vangen. Spinnen die hier voorkomen zijn echter niet giftig voor de mens, dus ook de valse wolfspin niet.
Hoe komen spinnen in je woning terecht? De meeste overlast door spinnen ontstaat bij (vrijstaande) woningen en bedrijven die aan het water gelegen zijn. Door al het vocht worden spinnen aangetrokken. Die gaan dan in en rond de gebouwen veel webben aanmaken.
Tip 3: bestrijd spinnen met de stofzuiger
De meeste spinnen stikken door het stof in de stofzuigerzak. Als het een heel grote spin is, dan kan het wel even duren voordat hij sterft. Die dood is best wel gruwelijk. Wees maar niet bang dat het beest de stofzuiger weer uit kruipt.
De valse wolfspin komt oorspronkelijk uit Zuid-Europa. Maar omdat het in Nederland steeds warmer wordt, is 'ie ook hier steeds vaker te vinden. De spin is in alle provincies gezien, behalve in Flevoland. Soms kan de valse wolfspin bijten uit zelfverdediging.