Je hebt een IP-adres nodig om online informatie te verzenden en te ontvangen. Maar als een hacker je IP-adres kent, kan hij dit gebruiken om achter persoonlijke informatie te komen, zoals je locatie en online-identiteit.
Met een IP-adres zijn computers zichtbaar voor andere computers op het internet. Ook smartphones, tablets, routers, printers en andere computerapparatuur kunnen elkaar op die manier vinden. Ze zijn vervolgens in staat met elkaar te 'praten'.
Kan je je woonadres via je IP-adres achterhalen? Nee, dat kan niet. IP-adressen onthullen wel je geolocatie, maar niet je huisadres, naam, telefoonnummer of andere persoonlijke informatie.
Een IP-adres is een uniek adres dat een apparaat op internet of in een lokaal netwerk identificeert. IP staat voor 'Internet Protocol', wat de verzameling regels is voor de indeling van de gegevens die via internet of het lokale netwerk worden verzonden.
WiFi routers hebben meestal niet de mogelijkheid om precies te zien wat iemand op het internet doet. Daarnaast is dit zelfs als je toegang hebt tot het 'ruwe verkeer' vaak niet mogelijk. Dit heeft te maken met de technologie, waarbij het verkeer vaak versleuteld is.
Wie kunnen meekijken met wat ik online doe? Iedereen die toegang heeft tot je internetverbinding kan zien welke websites je bezoekt. Dit geldt onder meer voor je internetprovider, de overheid en eventuele hackers. Daarnaast kunnen de websites die je bezoekt, zoekmachines en nog veel meer partijen ook meekijken.
De eenvoudigste manier om iemands IP-adres te krijgen, is door een van de online IP-opzoektools te gebruiken, zoals WhatsMyIPAddress.com. Ga gewoon naar de site, voeg een IP-adres toe dat u wilt volgen en het geeft u informatie zoals geolocatie en meer.
De enige manier om er achter te komen of er een hacker actief is op je pc, is door je netwerk te monitoren. Daar zijn middelen voor, zowel software als hardware. Er bestaat ook speciale apparatuur die IP-adressen controleert.
Voor 100% zekerheid heb je de hulp van de opsporingsdiensten nodig, met een gerechtelijk bevel kunnen zij via bijvoorbeeld een internet service provider, werkgever of de social media website de persoonsgevens achter een IP-adres opvragen.
U kunt het IP-adres van uw apparaat automatisch wijzigen door verbinding te maken met een VPN of een proxyserver. Het IP-adres van het apparaat wordt hierdoor gewijzigd, maar het IP-adres voor andere apparaten op uw netwerk blijft hetzelfde.
Het verbergt onder andere je externe IP-adres, versleutelt je internetverkeer – en daarmee dus je bijbehorende data – en geeft je toegang tot webcontent die zonder VPN niet beschikbaar is in Nederland. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de Amerikaanse Netflix en andere buitenlandse websites.
Je eigen IP-adres kun je meestal niet veranderen, omdat dat door je provider wordt bepaald. Je kunt wel het IP-adres veranderen waaronder een website jou ziet. Dat doe je door via een proxy te werken. Dat houdt in dat jouw computer verbinding maakt met die proxy.
Een statisch IP-adres blijft altijd hetzelfde. Bij een gewoon particulier internetabonnement krijg je echter vaak een dynamisch IP-adres. Zakelijk internet biedt daarentegen doorgaans wel een statisch IP-adres, ook omdat het voor bedrijven erg interessant en nuttig kan zijn.
Aangezien u verbonden bent met het internet, bent u verbonden met een IP-adres en dit vanaf elk type toestel. Door het IP-adres te controleren dat aan een telefoon of apparaat is gekoppeld, kunt u het identificeren, op internet, in het algemeen, maar ook op uw thuisnetwerk, dat " domestique ".
Hoe weet ik of ik gehackt ben? Controleer op https://haveibeenpwned.com/ of je e-mailadres of eventuele andere gegevens zijn buitgemaakt door hackers na een datalek. Check je recente bestanden. Ga naar Windows Verkenner en zie onder 'Snelle toegang' de lijst met bestanden die het laatst geopend zijn.
Tekenen dat je bent gehackt kunnen zijn dat je geen toegang meer hebt tot je apparaat of bestanden, het opduiken van programma's of software die je niet herkent of dat je apparaat plots veel langzamer is.
Wat gebeurt er als je telefoon gehackt is? Wees alert op afwijkend gedrag, bijvoorbeeld vreemde activiteit op je onlineaccounts, oproepen, berichten, sms'jes van onbekenden en vooral als je telefoon opeens heel traag wordt en de batterij snel leegloopt.
InspectLet is een service waarmee gebruikers het IP-adres kunnen lokaliseren van iedereen met wie je praat op WhatsApp of Facebook. Dit is niet de normale manier die we gebruiken om iemand te vinden die WhatsApp gebruikt, maar je kunt het proberen.
Schakel locatiemachtigingen voor WhatsApp in via Instellingen > Apps > WhatsApp > Machtigingen > Locatie > schakel WhatsApp in. Je kunt kiezen uit Alleen bij gebruik van de app, Elke keer vragen en Niet toestaan. Open een individuele chat of groepschat. Tik op > Locatie > Live locatie delen.
Hackers kunnen op je smartphone heel wat schade aanrichten. Als jij je toestel niet goed genoeg beveiligt, door bijvoorbeeld de nieuwste updates te installeren of niet op te letten waar je op tikt, dan kunnen hackers zo meeluisteren met je gesprekken, je geld stelen of met je camera meekijken.
Het simpele antwoord is: hoogstwaarschijnlijk niet, maar technisch gezien absoluut wel. Als jij bij tante of bij kennissen gebruik maakt van hun WiFi met hun medeweten dan is de kans heel erg klein dat deze mensen het kunnen zien, simpel vanwege het feit dat ze daar geen moeite voor (willen) doen.
Bij consumentenproducten is het IP adres altijd dynamisch. Vaak wel voor langere tijd hetzelfde, maar bij onderhoud of restart van systemen kan het gewoon veranderen. Daarom is er een mechanisme uitgevonden, dat heet “DynDNS” .
Nee. Het ip-adres van de computer is op een lokaal netwerk LAN. Deze gaat via een router het internet op (WAN). Het ip-adres wat een website kan zien is het ip-adres van de router op het internet.