Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
De meest voorkomende gezondheidsklachten
De volgende klachten kunnen ontstaan door een vervuilde airco: verkoudheid, keelpijn, een grieperig gevoel, benauwdheid, vermoeidheid, misselijkheid, geïrriteerde luchtwegen en een toenemende last van allergieën, zoals hooikoorts en astma.
Een moderne airco – en dat geldt zeker voor de lucht-lucht warmtepompen – voor particulieren is helemaal niet ongezond in je slaapkamer. Integendeel zelfs, de geluidsarme airco zorgt voor een optimaal binnenklimaat waar het heerlijk is om te slapen.
Airco's hebben gevolgen voor het klimaat doordat ze stroom verbruiken. Een mobiele airco waarmee je één kamer koelt en die je 110 uur gebruikt, verbruikt 110 kWh aan stroom. Dat is 20 keer zoveel als een ventilator die 110 uur aanstaat: die verbruikt maar 5,5 kWh aan stroom! Daarnaast bevatten airco's koudemiddel.
"Je kunt niet ziek worden door de airco. Maar als je al wat bij je draagt, bijvoorbeeld verkoudheid, kan dit virus door afkoeling wel sneller worden verspreid." "Hetzelfde geldt wanneer je van een koude aircoruimte ineens naar warme buitenlucht gaat. Je kunt daardoor niet verkouden worden.
Hoe langer je de airco aan laat staan, hoe sneller de levensduur zal verminderen. Gebruik je de airco alleen in de zomer? Dan kan de airco ruim 15 jaar mee. Maar airco's die dagelijks intensief worden gebruikt hebben 'maar' een levensduur van 5 tot 10 jaar.
Toxicologen en longspecialisten zijn het er al langer over eens: airconditioning is eigenlijk helemaal niet ongezond. Je kunt er dan ook niet ziek van worden. Het is wel waar dat je kans loopt op een infectie als je je airco foutief gebruikt.
Een airco kopen is een verstandig idee als je een te warme slaapkamer hebt. Het vooruitzicht van verkoeling tijdens bloedhete dagen. Naar bed gaan in de wetenschap dat je kamer koel is.
Het meest voorkomende advies is dat 21 à 22°C de ideale en gezondste temperatuur is voor binnen, het hele jaar door. Dat cijfer zal echter variëren per persoon - bijvoorbeeld een warmere omgeving voor baby's, oudere mensen en mensen die ziek zijn.
Over het algemeen is de prettigste instelling 23 graden met de middelste circulatie stand wanneer u aan het koelen bent. Door de ontvochtiging van de lucht is de gevoelstemperatuur dan 21 graden. Wanneer u aan het verwarmen bent is 19 a 20 graden een prettige temperatuur om in te werken.
Is een airco te gebruiken als hoofdverwarming? Ja, maar het is niet aangeraden. Airco als hoofdverwarming is alleen een goed idee voor kleine en optimaal geïsoleerde woningen. In de meeste gevallen gebruik je een airco vooral als extra bijverwarming.
Dankzij de filters filtert de airconditioner schadelijke stoffen, zoals stof, pollen, rook en bacteriën uit deze vervuilde lucht. Een airconditioner zorgt ervoor dat je steeds gezonde lucht inademt.
Wanneer de verdamper en filters niet regelmatig worden schoongemaakt, stapelen de bacteriën en schimmels zich op en die worden dan samen met de koude lucht verspreid in de ruimte. Daar kun je keelpijn van krijgen, geïrriteerde luchtwegen en tranende ogen.
Een airco zonder, of niet goed ingestelde, luchtvochtigheidsregulatie kan zorgen voor geïrriteerde ogen en slijmvliezen. Dit kan leiden tot hoesten en lichte keelpijn.
Te grote temperatuurverschillen
Te droge lucht in je kamer is niet gezond; dat irriteert de slijmvliezen in neus en keel en veroorzaakt droge ogen en hoofdpijn. Let er ook op dat het verschil tussen binnen- en buitentemperatuur niet te groot is.
Een split unit airco is een vaste airconditioning die vast geïnstalleerd wordt naast het huis. Een split-airconditioning werkt met een buitenunit en één binnenunit. Hiermee kunt u dus ook één ruimte in huis koelen. Dit noemt men ook wel een single split airconditioning.
De ideale temperatuur om te slapen is ongeveer 18 graden. Uiteraard verschilt dit per persoon, maar veel warmer of kouder is niet fijn. Naast de juiste temperatuur, is het belangrijk dat een airco zo min mogelijk geluid maakt in de slaapkamer. Daarom kies je voor een airco die minder dan 30 dB produceert.
Laat de airco niet de hele dag aan staan, dat slurpt energie op! Het is beter om de airco alleen aan te zetten in de kamer die je op dat moment gebruikt.
Het beste is de airco op niet lager dan 20 graden en niet hoger dan 26 graden af te stellen.
Een airco met 4 units heeft normaal gesproken een gebruik van ongeveer 3000 kWh per jaar. Je hebt in dit geval 11 zonnepanelen nodig om alle energie op te kunnen wekken. Wat kost airco op zonnepanelen? Voor 3.000 kilowattuur per jaar heb je ongeveer 12 zonnepanelen nodig.
Een andere en eenvoudige manier voor een optimale luchtvochtigheid is een luchtbevochtiger. Een luchtbevochtiger helpt je met de luchtvochtigheid het gehele jaar door tussen 40% en 60% te houden. De te droge lucht door verwarming, airconditioning of ventilatiesystemen wordt zo verrijkt met de gewenste luchtvochtigheid.
De airco is bijna altijd goedkoper dan de CV ketel, op één uitzondering na. Als de temperatuur buiten zakt tot onder de 15 graden, is de CV ketel goedkoper. Je kunt naast je huis ook andere objecten verwarmen met een airconditioning, namelijk de boot, loods, caravan, schuur of chalet.