Even buiten de rondweg van Parijs liggen de banlieues, de Parijse voorsteden, onderdeel van het grote Parijs. In de zogeheten achterstands- wijken, die veelal in de banlieues liggen, wonen zo'n vijf miljoen Fransen.
Letterlijk wil "banlieue" niets anders zeggen dan "voorstad", maar het woord is synoniem geworden voor de troosteloze buitenwijken aan de rand van grote Franse steden.
Parijs is opgedeeld in 20 stadswijken, 20 arrondissementen. De meeste toeristen zul je vinden in deze arrondissementen die liggen binnen de ringweg om Parijs, de Boulevard Périphérique. Dat is niet altijd zo geweest, in de 18e eeuw werd de stad voor de eerste keer opgedeeld in 12 gedeeltes.
Een banlieue is het Franse woord voor buitenwijk die aan de rand van een grote stad ligt. Het is een onderdeel van het stadsgewest van de stad waartoe het behoort, maar bevindt zich strikt gesproken net buiten de stedelijke agglomeratie. De verstedelijking van de banlieue is meestal een fenomeen van de 20ste eeuw.
Wat zijn hun plannen met FC Banlieue? Georginio Wijnaldum, Hakim Ziyech, David Neres: allemaal dragen ze Clan de Banlieue. Het Rotterdamse label ontwierp in 2019 ook al shirts voor Sparta. De band met voetbal en voetballers is dus close.
Als men Parijs als een metropolitane regio beschouwt, zijn er meer dan 12,4 miljoen inwoners. En het aantal groeit nog steeds. Nationaliteiten: In Parijs wonen ongeveer 40 verschillende nationaliteiten, van Noord-Afrikaanse streken tot Indochina en gebieden in Zuid-Amerika.
De wijk Le Marais - verdeeld over het 3e en 4e arrondissement - is de hipste wijk van dit moment. Het is ook een van de oudste en mooiste delen van de stad, van oorsprong een Joodse wijk. Wie wil shoppen zit hier helemaal goed en ook voor hippe koffiebars, goede restaurants (check mijn tips!)
In welke wijken kan je het best overnachten in Parijs? De beste wijken om te logeren en overnachten in Parijs zijn Saint-Germain-des-Prés (6e), Le Marais (3e & 4e), Quartier Latin (5e) en Montmartre (18e). Zeker als je Parijs voor de eerste keer bezoekt.
Een arrondissement is een onderdeel van het grondgebied van de staat, dat wordt opgedeeld om administratieve of bestuurlijke redenen. Elk arrondissement is een ambtsgebied van colleges en ambtenaren. Het komt oorspronkelijk uit het Frans en betekent letterlijk afronding.
De stad Parijs is verdeeld in 20 arrondissementen die weer zijn verdeeld in totaal 80 wijken. Deze wijken worden in het Frans Quartier genoemd.
Het Rotterdamse streetwearmerk Clan de Banlieue begon in 2014 als een schoolproject van Sinan Karaca, Levie Merckens en Richard Lopes Mendes. Uit een bescheiden examenopdracht ontstond een gewild label dat aanvankelijk sterk beïnvloed werd door sportkleding.
Etymologie. De originele naam van Paris was Lutetia, ook wel Lutetia Parisiorum, in het Frans bekend onder de naam Lutèce. Lutetia als naam verviel later en de naam Paris kwam ervoor in de plaats, gebaseerd op de naam van de Gallische stam Parisii.
De eerste buitenwijken rond het centrum van Parijs ontstonden toen de plannen van de stedenbouwkundige Georges-Eugène Haussmann in de tweede helft van de negentiende eeuw in opdracht van Napoleon III werden uitgevoerd. In het centrum kwamen lange brede boulevards met huizen die voor arbeiders onbetaalbaar waren.
De Moulin Rouge is gevestigd onderaan de butte Montmartre, de wijk waar lange tijd een gevoel van feestvieren en non-conformisme heerstte ten tijde van de Belle-Époque.
Er zijn bepaalde andere buurten, waar je je beter niet laat zien (zie verderop in dit artikel onder het kopje “welke wijken vermijden”). Pigalle (onderkant van het 18e) en Porte de la Chapelle (noordelijkste puntje) zijn sowieso plekken om te vermijden.
Zakkenrollers en oplichters
Zakkenrollen is een veelvoorkomend misdrijf, vooral in toeristische en drukke gebieden waaronder Montmartre, Châtelet en rondom het Louvre. De metro is ook een hotspot voor zakkenrollers.
In Frankrijk is op dit moment geen acute dreiging van terrorisme. Toch blijft de kans op een terroristische aanslag aanwezig.
Parijs dankt haar naam aan de Galliërs. Heel vroeger heette de stad Lutetia. De Gallische stam Parisii noemden de stad Civitas Parisiorum: 'Stad van de Parisii'. In 1163 werd begonnen met de bouw van de Notre-Dame van Parijs: een kathedraal die op het eiland Île de la Cité staat.
,,Parijs is even groot als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag bij elkaar.''