Het Flip-flo® katheterventiel moet elke week vervangen worden. Dit kan door de thuisverpleegkundige gebeuren. AANSLUITEN VAN DE NACHTZAK 's Nachts kan u best een nachtopvangzak gebruiken. U moet steeds de handen wassen voor en na het aansluiten van de nachtzak.
Dit betekent dat u ongeveer elke 3 à 4 uur de blaas leegt via het Flip Flo katheter-ventiel. Dat is zo'n 6 à 8 keer per dag. Wacht nooit langer dan 6 uur. Dit kan betekenen dat uw blaas te vol kan raken en dat kan veel pijn geven en de nodige problemen veroorzaken.
Wanneer en hoe verwisselt u een katheterventiel? U vervangt het katheterventiel 1 keer per zes weken. Was de handen en droog deze.
Je mag de zak 5 dagen gebruiken. Daarna moet je de zak loskoppelen van de blaassonde en een nieuwe monteren. Op de blaassonde wordt een kraantje gemonteerd. Je kunt het dicht zetten en verstoppen in de onderbroek.
Full siliconen katheter
Deze katheter bestaat uit 100% siliconen. De verblijfsduur van deze katheter 8 tot 12 weken is, mits er geen problemen zijn van steenaanslag, verstopping e.d. De katheter wordt gebruikt bij patiënten met een latex-allergie en voor langdurig gebruik.
U kunt de duurzame urine-nachtzak 5 tot 7 dagen gebruiken. Zo nodig verwisselt u de zak eerder bij bijvoorbeeld geurvorming. Hoe u de zak verwisselt en de nieuwe zak koppelt aan de katheter leest u hieronder.
Meestal wordt een suprapubische katheter om de 6 tot 12 weken vervangen. De eerste keer wordt de katheter altijd in het ziekenhuis vervangen. Daarna kan uw huisarts of wijkverpleegkundige dit doen.
Flip-Flo, katheterventiel. Ventiel voor het tijdelijk afsluiten van een katheter, met aftapmogelijkheid. Minder risico van vermindering van de blaascapaciteit. Voor wie een volle blaas kan voelen, verstandelijk bewust is en het ventiel zelf kan bedienen.
Gebruik het katheterventiel niet wanneer de verpakking beschadigd is. Een katheterventiel is discreet en comfortabel in het gebruik. Door het gebruik van het katheterventiel behoudt de blaas haar normale opslagfunctie.
Als er urine langs de katheter naar buiten lekt:
de katheter doorspoelen. de katheter weer op de juiste plaats brengen. een nieuwe katheter inbrengen. medicijnen, bijvoorbeeld tegen blaaskramp.
Er moet op gelet worden dat de zak en de slang onder het niveau van de blaas hangen, anders ontstaat het probleem dat urine, ondanks de terugslagklep, uit de opvangzak terug kan lopen in de blaas. Het gebruik van beenzakken moet daarom goed gecontroleerd worden en beperkt blijven tot gebruik overdag.
Als bij u een stopje of kraantje aan de katheter is bevestigd en geen urinezak, moet u de blaas iedere drie uur legen door het stopje los te maken (of het kraantje open te zetten) en de urine uit de blaas te laten lopen. Dit kan in het toilet of in een opvangbakje.
Mannen en vrouwen met een katheter kunnen seks hebben. Bij een suprapubische katheter geeft dit geen problemen. Vrouwen met een transurethrale katheter kunnen de katheter op de buik vastplakken. Mannen met een transurethrale katheter kunnen de katheter vastmaken op de penis en een condoom omdoen.
Verschrompeling van de blaas is het krimpen van de weefsels waaruit de blaas is opgebouwd, waardoor de opslagcapaciteit van de blaas afneemt. Aangezien er dan minder urine in kan, moeten patiënten over het algemeen vaak plassen.
U kunt hem ook in een emmer naast uw bed leggen. Zorgt u ervoor dat ook wanneer u in bed ligt de zak lager is dan het niveau van uw blaas. Anders kan de urine niet aflopen. Ook mag het kraantje niet op de grond hangen in verband met infecties.
Met de katheter kunt u uw dagelijkse activiteiten gewoon blijven doen. Ook sporten en zwemmen is mogelijk. Door de ballon blijft de katheter goed zitten. U kunt ook gewoon douchen of in bad.
Frequentie en tijdstippen van intermitterend katheteriseren
Als u helemaal niet kunt plassen is intermitterende katheterisatie meestal vier tot zes keer per dag nodig om er zeker van te zijn dat de urine-hoeveelheid in de blaas tussen de 300 ml en 500 ml blijft.
Een suprapubische katheter wordt meestal om de 8 weken vervangen. Soms zijn er redenen om de katheter eerder te vervangen. De eerste keer wordt de katheter in het ziekenhuis vervangen. Nadien kan de huisarts of de wijkverpleegkundige van de thuiszorg dit doen.
Met een suprapubische katheter kunt u gewoon douchen. Was minimaal 1 keer per dag de huid rondom de suprapubische katheter. Het is voldoende om dit met water te doen. U kunt de insteekopening ook onder de douche reinigen en droog deppen met een schone handdoek.
Naarmate de blaas zich vult, wordt de urine via de katheter afgevoerd naar een opvangzak. U kunt dus niet normaal plassen wanneer u een katheter met beenzak heeft. Spontaan plassen is wel mogelijk als u een suprapubische katheter heeft met een stopje.
's Avonds kunt u een nachtzak aan de dagzak bevestigen. In een nachtzak kan twee liter urine. Hij is dus groot genoeg voor de hele nacht, zodat u er 's nachts niet uw bed voor uit hoeft. Het bevestigen doet u door de nachtzak aan het kraantje van de dagzak te bevestigen.
Als u de nachtzak loskoppelt, spoelt u deze door met water en met een beetje azijn (tegen de geur). Zo kunt u de zak tot maximaal zeven dagen gebruiken. Daarna neemt u een nieuwe nachtzak. De dagzak moet u om de zeven dagen vervangen.
Voorkom herhaalde ontkoppeling van dagzak en katheter om de kans op een urineweginfectie te verkleinen. Bevestig voor de nacht een urineopvangzak onderaan de dagzak (doorkoppelen). Sommige urineopvangzakken hebben een slang die op maat geknipt kan worden.