Dode kittens worden vaak met intacte vruchtvliezen geboren met placenta. Indien de vruchtvliezen nog niet kapot zijn zal de poes ze open bijten. Het kitten zal ook bewegen om de vliezen open te maken. Indien dit niet gebeurt, kunt u ingrijpen door het vruchtvlies te openen en het van het kitten af te halen.
De belangrijkste doodsoorzaken bij pasgeboren kittens zijn zuurstoftekort, onderkoeling en trauma. In principe verzorgt het moederdier na de bevalling zelf haar kroost. Zo likt ze de vruchtvliezen van de snuit van het kitten om de ademweg vrij te maken.
Onder normale omstandigheden, heeft een kitten enkel en alleen moedermelk nodig vanaf haar geboorte totdat ze vier weken oud is. Tot dan dienen uw kittens geen vast voedsel te eten. Als ze jonger dan vier weken oud zijn, zult u ze de fles moeten geven met vervangende kittenmelk-flesvoeding.
Ze zijn wild en volledig ongeschikt als huisdier. Als ze in handen komen zijn ze meestal zeer agressief en kunnen zelfs gevaarlijk zijn! Net als jonge pups, gaan ook jonge kittens in hun nieuwe thuishaven op verkenning uit. Ook een jonge kat moet leren wat hij wel en niet moet en mag.
Na de geboorte van elk kitten neemt de poes rust en verzorgt de eerder geboren kittens, in deze rustfase wordt er niet geperst. De gemiddelde tijd tussen 2 geboortes is 1-2 uur, maar helaas is nogal wat variatie mogelijk. Dat maakt het vaak moeilijk om te voorspellen of er nog wel een jong in de baarmoeder zit of niet.
Bij een niet vorderende bevalling kan het nuttig zijn om het aantal kittens te weten. Er kan door middel van een röntgenfoto of echo een inschatting gemaakt worden van het aantal kittens dat in de buik zit. Echo verdient hierbij de voorkeur omdat op deze manier de beste inschatting kan worden gemaakt.
Met een echo is het tijdstip van de geboorte dan met een nauwkeurigheid van plus of min 2 dagen te bepalen. Tijdens deze echo kunnen we ook de levensvatbaarheid van de kittens beoordelen aan het hand van de hartslag.
zelf mag je de kittens wel meteen aanraken,je kat vertrouwd jou (als het goed is)en ook je eventuele huisgenoten,maar wel vooraf handen wassen,zo breng je geen bacterien op de kittens over.
Een kitten alleen thuis laten is dus ook goed mogelijk. Toch is het per ras en per kat verschillend hoe goed ze alleen kunnen zijn. Sommige katten zijn heel aanhankelijk en hebben graag iemand om zich heen. Door je kitten van begin af aan steeds iets langer alleen thuis te laten, train je hem zelfstandiger te worden.
Na de geboorte
Een nest bevat meestal 4 tot 6 kittens, hoewel het niet ongebruikelijk is om een nest met meer of minder kittens te hebben. Zodra alle kittens geboren zijn, laat je je kat voor haar kittens zorgen. Zodra alle kittens zijn geboren, moet je je kat de tijd geven om haar kittens schoon te maken en te voeden.
Een pasgeboren kitten verliest extra veel warmte zolang het nog nat is van de geboorte en moet daarom zo snel mogelijk afgedroogd worden. U kunt een kitten warm houden met een in doeken gedraaide kruik warm water, met behulp van een elektrische warmtemat of van een warmtekussen dat u in de magnetron kunt opwarmen.
Iedere 2-3 uur drinken de kittens melk bij de moeder. In de eerste dagen is het vooral belangrijk om bij te houden of een kitten groeit. Weeg elk kitten minstens 1x per dag, dan kun je zien of ze genoeg melk binnenkrijgen en goed groeien.
De eerste dag/nacht
Dit wordt de eerste keer dat je kitten zonder moeder, broertjes en zusjes slaapt. Meestal went het snel, maar je kan de eerste nacht(en) een kruikje in de slaapplaats leggen ter herinnering aan de warmte van het nest. De meeste katjes zijn erg moe na een dag vol indrukken en zullen goed slapen.
De poes is na de bevalling vaak heel moe en wil veel slapen. Het is normaal dat ze veel slaapt, de kittens goed verzorgt en een tevreden indruk maakt. De poes wil vaak, net na de bevalling, niet bij de kittens weg komen om te eten. Bied daarom wat voedsel aan in de doos of andere plek waar de kittens liggen.
De ideale omgevingstemperatuur voor kittens van 1 week: 30 graden celcius. De ideale omgevingstemperatuur voor kittens van 2 weken: 27 graden celcius. De ideale omgevingstemperatuur voor kittens van 3 weken: 24 graden celcius. De ideale omgevingstemperatuur voor kittens van 4 weken: 21 graden celcius.
Katten houden van warmte
Ze kunnen warmte over het algemeen erg goed verdragen, maar let op: het kan voor katten soms ook té warm zijn. Katten kunnen namelijk nauwelijks zweten. De enige plek waar zij kunnen zweten is vanuit hun voetkussentjes. Ze raken hun warmte dus niet zo makkelijk kwijt.
De eerste weken moet het kitten om de 2 tot 4 uur gevoed worden, dus ook in de nacht! Er moet per voeding ongeveer 4 ml per 100 gr lichaamsgewicht gegeven worden. Met de kittenmelk krijgen ze voldoende vocht, energie en voedingsstoffen binnen. U moet ook het kitten helpen met poepen en plassen.
Het is vaak voorkomend dat bij hoge stress de kittens opgegeten worden. En als er een andere kat mee wil gaan lopen, is dat hoge stress. Dus zorg dat ze zich eerst veilig voelt.
Zorg voor de eerste nacht voor een veilige plek voor je kitten om in te overnachten. Vaak wordt een kartonnen doos aangeraden. Hierin krijgt je kitten de mogelijkheid om zich te verstoppen in een donkere ruimte. Zo kan jouw kitten zich toch even terugtrekken na een dag vol veranderingen en de nieuwe omgeving.
Het belang van samen spelen
De kans dat een kitten alleen zich gaat vervelen en kattenkwaad gaat uithalen (krabben aan de meubels, spullen vernielen), is veel groter bij één dan bij twee kittens. Bovendien is het natuurlijk veel gezelliger voor kittens om samen op te groeien.
Als u een kitten heeft, is het verstandig om de kat niet langer dan 5 uur alleen te laten. Zeker in het begin is het handig om de kat niet langer alleen te laten. Lees ook: Gezichtsuitdrukkingen van katten lastig te interpreteren.
Raak de kittens niet aan, want anders ruikt de moederpoes onraad en gaat mogelijk haar nestje verplaatsen naar een andere plek. Het beste is om ons direct te bellen: 010 - 522 15 28. Laat het nestje verder met rust, dat maakt de kans groter om het voltallige gezinnetje op te kunnen vangen.
Zwangerschap: De normale dracht bij katten duurt gemiddeld 65 dagen, maar kan variëren van 58 tot 70 dagen. Het moment van de bevalling is bij katten lastiger in te schatten dan bij honden, omdat de kat geen duidelijke temperatuursdip heeft vlak voor de bevalling. Onrustig gedrag, nestplaats zoeken.
De dracht van een kat is gemiddeld tussen de 63-67 dagen, zo'n negen weken. Als je het moment van de dekking weet, kun je het moment ongeveer inschatten. Weet je dat niet, dan kan jouw dierenarts een schatting geven van het bevallingsmoment.
* Het risico is groter dan bij een dracht van 3 of meer kittens, maar heel vaak kunnen 1 of 2 kittens toch normaal geboren worden. Het gaat overigens relatief vaker goed bij de kat dan bij de hond. De voortekenen van een naderende geboorte zijn bij de kat veel subtieler dan bij de hond.