'Zie elkaar slechts één keer per week in de eerste maand dat jullie elkaar leren kennen,' adviseert klinisch psycholoog Seth Meyers. Loop niet te hard van stapel bij prille liefde, waarschuwt psycholoog Seth Meyers, maar doe het kalm aan door maximaal één keer per week te daten in de eerste maand.
Volgens een studie, uitgevoerd door Teamsport, spenderen koppels soms té veel tijd samen. De helft van 1000 respondenten maakt maar 3 avonden per maand tijd voor vrienden.
Over het algemeen verschilt het per persoon en per koppel wat het beste aantal berichten op een dag is. Bedenk je wel gewoon waarom jullie op een bepaalde manier appen. App je je partner veel omdat je je lief niet helemaal vertrouwt? Dat is niet goed.
Gemiddeld duurt het drie maanden van daten tot een serieuze relatie, maar dit kan ontzettend variëren. Cliché maar waar: uiteindelijk zal je merken dat naast verliefdheid het gevoel 'houden van' steeds meer gaat groeien en kun je spreken van een relatie.
De ruzie, leren en groeien fase
Dit is de moeilijkste fase in jullie relatie en het zit voor het eerst tegen. Sommige relaties overleven deze periode niet. Je gaat je partner anders zien en ontdekt meer dingen die je niet zo leuk vindt. Hierdoor ontstaan ruzies.
Wel zijn er een paar terugkerende signalen die je in de gaten kan houden. Volgens Kromwijk-Lub is een van de eerste tekenen van wegkwijnende liefde dat je je steeds meer aan elkaar gaat ergeren. Je gaat elkaar vermijden, in gesprekken wordt er kortaf gereageerd en er is minder interesse in elkaars leven.
Er is goed nieuws en er is slecht nieuws; volgens de wetenschap, dan. We komen er maar gelijk mee voor de draad: 4,2 jaar, dat is hoe lang gemiddelde een relatie van een huidige twintiger duurt, wijst dit onderzoek onder Britse twintigers uit.
Onderzoeker Brian Ogolsky van de Universiteit van Illinois onderzocht de relaties van 376 koppels en kwam erachter dat de zogenaamde 'gefocuste partners' het langst bij elkaar blijven. Dus koppels die hun partner belangrijker vinden dan andere zaken en veel tijd met elkaar doorbrengen.
Onderzoek claimt het magische aantal dates voor seks te hebben gevonden: 3.53. Na drieëneenhalve date vinden de meeste mensen het tijd om tot seks over te gaan. Kortom: op de vierde date, nét na het hoofdgerecht? (Wij zeggen: eet gerust lekker nog een dessert hoor!).
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt. Vaak wordt geadviseerd om de eerste periode nadat je relatie voorbij is, je partner zo veel mogelijk met rust te laten.
Je moet respect hebben voor elkaar, je moet elkaar kansen geven en als één van de twee iets niet wilt dan moet je dat aanvaarden. Het belangrijkste is vertrouwen en elke dag klaarstaan voor je partner. Laten weten en voelen dat je elkaar graag ziet. Respect, je moet elkaar bijna alles kunnen zeggen, geen geheimen.
Uit onderzoek van InSites Consulting is gebleken dat 23% van de jongeren tussen de 15 en 25 jaar een relatie heeft en dat daarmee dus 77% single is.
Jullie respecteren en aanvaarden elkaar, ook waarin jullie verschillen. Jullie dragen zorg voor elkaar en hebben vertrouwen in elkaar. Jullie hebben echt iets voor elkaar over. Er is een evenwicht tussen jullie in wat je geeft en krijgt.
Vrouwen zijn gemiddeld 26,3 jaar en mannen 28,3 jaar als ze voor het eerst gehuwd of ongehuwd gaan samenwonen. Met 25 jaar woonde 34,5 procent samen in 2022 en 39,8 procent in 2012. In de jaren zestig ging samenwonen meestal samen met een huwelijk. Jongere generaties gingen vaker eerst ongehuwd samenwonen.
Ongeveer een derde van de mannen en de vrouwen had al binnen de maand na hun eerste afspraakje seks, 28 procent wachtte hier minstens zes maanden mee. Daaruit blijkt dat vooral de vrouwen die gewacht hadden om de eerste keer te vrijen met hun nieuwe partner gelukkiger waren.
Van de vrouwen geboren tussen 1945 en 1950 had 17 procent op 40-jarige leeftijd een relatiebreuk meegemaakt. Van de vrouwen die zijn geboren tussen 1955 en 1960 was dat 25 procent. De ontwikkeling zet daarna door.
Mensen in een relatie hebben gemiddeld 1,4 keer seks per week. De hoeveelheid seks per week vermindert naarmate men ouder wordt en naarmate men langer in een relatie zit.
Zo blijkt uit het onderzoek dat koppels het in de meest sexy maand - juli, dus - gemiddeld vier keer per week doen. In augustus, de maand die volgens de koppels op de tweede plek komt, wordt het gemiddeld 3,7 keer gedaan en in juni, plek drie, gemiddeld 3,2 keer.
Nederlanders hebben drie keer per maand seks
Uit de laatste monitor van sekskenniscentrum Rutgers (2017) blijkt dat een gemiddelde van twee keer per week voor de meeste mensen niet opgaat. Veruit de meeste 25-plussers hebben niet meer dan drie keer per maand seks.
Maar net als je denkt dat dat het zou zijn, heb je het mis: in een studie uit 2018 hadden mannen gemiddeld 26 seksuele partners voordat ze 'gingen settelen'; voor vrouwen was de het gemiddelde 19.
Genegenheid en respect zijn de belangrijkste elementen van iedere relatie, en het koesteren hiervan noemt Gottman de tweede pijler. Dit wordt bevestigd door ander onderzoek, bijvoorbeeld van de Amerikaanse psychologe Fran Dickson. Zij vroeg paren die meer dan vijftig jaar een goede relatie hadden naar hun geheim.
Meeste ontmoetingen in vrije tijd
Nog steeds hebben de meeste stellen die gaan samenwonen elkaar ontmoet bij het uitgaan, op vakantie of tijdens een andere vorm van vrijetijdsbesteding, maar de rol hiervan loopt duidelijk terug. Dat geldt ook voor ontmoetingen via een vereniging (sport of hobby) of via de kerk.
Wat blijkt? Vrouwen ontmoeten iets eerder hun eerste grote liefde dan mannen. Vrouwen leren 'm gemiddeld op hun 25e kennen, bij mannen is de gemiddelde leeftijd 28 jaar.
39% van de koppels gaf aan elkaar via een app te hebben leren kennen. Ter vergelijking: in 2009 was dit nog maar 20% van de koppels. Verder gaf zo'n 20% van de koppels aan elkaar ontmoet te hebben door een gezamenlijke vriend(in). In 1990 lag dit percentage hoger, namelijk rond de 34%.
De grens tussen verliefdheid en houden van ligt (met een beetje spreiding) dus rond de acht maanden tot een jaar.