Cholera is in Nederland een importziekte. Cholera wordt veroorzaakt door de bacterie Vibrio cholerae en wordt gekenmerkt door heftige, waterige diarree. Tegenwoordig is cholera een importziekte en zeer zeldzaam in Nederland.
Het typische klinische beeld van cholera begint met het acuut optreden van braken en grote hoeveelheden waterdunne diarree. De diarree wordt beschreven als 'rijstwater', licht geelgroen met vlokjes, met een vis-achtige geur. Opvallend is de afwezigheid van ernstige buikkrampen.
Cholera kan op een eenvoudige en zeer doeltreffende manier behandeld worden: de patiënt moet gerehydrateerd worden om de verloren hoeveelheden water en elektrolyten zoals natrium en kalium te vervangen. Bij matige uitdroging worden rehydratatiezouten gebruikt, die oraal worden toegediend.
Veel mensen die een besmetting met cholera oplopen, merken hier niet veel van. Mensen die wel klachten krijgen, kunnen de klachten al een aantal uur na besmetting merken. Mensen met cholera verliezen veel vocht en daarom is het toedienen van vocht meestal de belangrijkste behandeling voor cholera.
1817 het eerste rampjaar
Waar kwam deze ziekte vandaan? De delta van de Ganges in India bleek de bakermat van deze wereldwijde epidemie te zijn. Rond 1817 ontstond daar een zeer virulente cholera stam door mutaties, die zich in de delta van de Ganges ver- spreidde.
Cholerapatiënten hebben geen buikkrampen, maar kunnen wel een zeurende buikpijn of drukpijn hebben. Het grootste gevaar bij cholera is uitdroging, omdat patiënten veel vocht kwijtraken. Dit kan oplopen tot een liter per uur. De behandeling bestaat uit herstellen van het vochtverlies.
Nederland maakte in 1832 kennis met cholera. Bij verschillende uitbraken in de decennia daarna vielen ruim 54.000 doden. Beide vreselijke ziektes dus, maar de pest bestaat veel langer en heeft overduidelijk véél meer slachtoffers geëist. Medisch gezien is het dus duidelijk: de pest is erger dan de cholera.
Jaarlijks zijn er naar schatting tussen de 1 en 4 miljoen mensen die worden getroffen door cholera en tussen de 20.000 en 140.000 mensen die er aan overlijden. Het merendeel van de gevallen doet zich voor in Afrika, maar ook in Zuid-Azië en Zuid-Amerika.
Doxycycline, TMP-SMZ, erytromycine, azitromycine en fluorochinolonen zijn alle even effectief gebleken bij de behandeling van Vibrio cholerae infecties. Een eenmalige dosis volstaat voor doxycycline (300 mg), ciprofloxacine (1000 mg) en azitromycine (1000 mg).
John Snow (York, 15 maart 1813 - Londen, 16 juni 1858) was een Brits wetenschapper. Hij was de grondlegger van de huidige wetenschappen van de epidemiologie en de volksgezondheid. Snow ontdekte dat de cholera-epidemie van 1854 in Londen werd veroorzaakt door besmet water uit de waterpomp op Broadstreet.
Het choleravaccin bestaat uit twee zakjes poeder die je 1 tot 6 weken na elkaar moet innemen. Het vaccin beschermt vanaf 1 week na de tweede dosis en is 2 jaar geldig. Kinderen van 2 tot 6 jaar hebben een derde dosis nodig. Bij hen geldt een beschermingsduur van 6 maanden.
Een cholerastempel is een stempel in uw vaccinatieboekje en voorkomt dat u bij de grensposten problemen krijgt, zoals een verplichting om u daar te laten vaccineren tegen cholera met alle risico's en kosten van dien. Een cholerastempel is zes maanden ”geldig”, omdat ook het vaccin tegen cholera zes maanden geldig is.
Wat is buiktyfus? Buiktyfus is een besmettelijke ziekte, veroorzaakt door een salmonella bacterie. Buiktyfus veroorzaakt vooral darmklachten. De bacterie zit in de ontlasting van zieke patiënten of mensen die de bacterie bij zich dragen.
Ziekteverschijnselen pest
Builenpest begint met koorts, hoofdpijn en koude rillingen, gevolgd door het ontstaan van zeer pijnlijke builen, met name in de liesstreek en de oksels. Zonder behandeling dringt de bacterie in ongeveer de helft van de gevallen door in de bloedbaan en veroorzaakt sepsis (bloedvergiftiging).
De ziekte komt het meest voor in de longen, maar kan ook voorkomen in andere organen, zoals hart, wervels en lymfeklieren. Tuberculose (tbc (Tuberculose)) is een infectieziekte die je krijgt door een bacterie. Meestal zit tuberculose in de longen.
Cholera is een acute infectieziekte veroorzaakt door een toxineproducerende Vibrio cholerae. De infectie verloopt meestal asymptomatisch, maar kan ook ernstig en zelfs fataal verlopen. Het begin is acuut met heftig braken en hevige, kortdurende diarree, zonder koorts of buikkrampen.
Doxycycline doodt bacteriën (antibioticum). Bij infecties van luchtwegen, huid, darmen of geslachtsorganen. En bij de ziekte van Lyme, malaria en Q-koorts. Doxycycline werkt binnen een paar dagen.
Zorgvuldig gebruik van antibiotica kan ervoor zorgen dat bacteriën minder snel resistent worden en dat de antibiotica ook werkzaam blijven voor volgende generaties. Uit onderzoek blijkt dat door heel Europa steeds meer mensen besmet raken met antibioticaresistente bacteriën.
Resistentie tegen antibiotica ontstaat onder andere door langdurig of vaker gebruik van hetzelfde type antibioticum. Als een antibioticum te vaak wordt gebruikt, gaan de bacteriën zichzelf beschermen tegen het geneesmiddel. Ook bij verkeerd gebruik kunnen resistente bacteriën ontstaan.
Hoe onstaat cholera-epidemie? Cholera wordt dus verspreid via de cholerabacterie. Onder slechte hygiënische omstandigheden kan deze bacterie goed overleven en zich snel verspreiden.
Waarom verdween de pest/de Zwarte Dood? Waarschijnlijk verdween de pest door een combinatie van factoren. Ten eerste omdat mensen besmette gebieden eerder in quarantaine plaatsten en wachtten totdat de ziekte uitgestorven was. En ten tweede omdat een groot deel van de bevolking immuun werd.
De pest is meerdere malen ontstaan in de loop van de geschiedenis en dit kan opnieuw gebeuren, zo waarschuwen wetenschappers.
Maar de ziekte bestaat vandaag ook nog. De uitbraken zijn echter veel beperkter en vooral: dankzij antibiotica is de ziekte te genezen. Er bestaan verschillende soorten van pest, die allemaal door hetzelfde type bacterie worden veroorzaakt, de Yersinia pestis.
In Nederland vinden we het belangrijk dat u kunt zien welke informatie we van u hebben over uw coronavaccinatie. Daarom hebben we uw vaccinatiegegevens bij elkaar gezet op MijnRIVM. Daar ziet u welk vaccin u heeft gekregen tegen COVID-19, de ziekte die wordt veroorzaakt door het coronavirus.
Gele koorts is een tropische ziekte die wordt veroorzaakt door het gelekoortsvirus. Het virus wordt overgedragen door tropische muggen. Een uitbraak van deze ziekte verloopt altijd via de gelekoortsmug (Aedes aegypti). Gele koorts komt alleen voor in bepaalde tropische regio's van Afrika en Zuid-Amerika.