Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan. Op die manier gebruik je de stroom die jouw zonnepanelen opwekken en niet de stroom via het net (afkomstig van je energieleverancier).
Probeer sluipverbruik te vermijden en zet apparaten die u niet nodig heeft uit. Wanneer u nieuwe apparaten koopt, let dan op hoe slim ze zijn. Zo zijn er al wasmachines, drogers en vaatwassers die u zo kunt programmeren dat ze aangaan als zonnepanelen veel stroom opwekken.
Er zijn verschillende manieren om je eigen opgewekte zonnestroom te gebruiken om je was te draaien. De meest simpele oplossing is de wasmachine aan te zetten in een periode dat de zon schijnt. Je gebruikt zo direct de stroom van je zonnepanelen. Het komt erop neer dat je de was in ieder geval overdag draait.
Ter vergelijk: een gemiddeld gezin in Nederland draait 208 wassen per jaar. Met een zuinige wasmachine kost dit totaal ongeveer 168 kWh. Met andere woorden: één zonnepaneel is dus al genoeg om de energiekosten van deze wasmachine af te dekken.
Niet alleen op daken, maar bijvoorbeeld ook in of op vervoersmiddelen zoals auto's en vliegtuigen worden zonnepanelen ingezet. Daarnaast zijn zonnepanelen ook toepasbaar op verschillende apparaten. Zonnepanelen zijn echter niet de enige beschikbare techniek om gebruik te maken van zonne-energie.
Naast de zonnepanelen heb je bekabeling nodig, een omvormer en een extra groep in de meterkast. Daarnaast is een monitoringssysteem erg handig. De omvormer zet de spanning van de zonnepanelen om naar het elektriciteitsnet.
Het beste moment is de apparaten in huis te gebruiken op het moment dat de stroomproductie hoog is. Dat is over het algemeen overdag. Zet bijvoorbeeld de wasmachine, droger of afwasmachine juist op dat moment aan.
Mensen denken wel eens dat zonnepanelen op een snikhete zomerdag meer opwekken. Maar dat is een misvatting. Zonnepanelen vangen namelijk geen warmte op, maar licht. Daarom wekken ze ook in de winter gewoon energie op.
Dit hangt af van de zonnepanelen installatie. Wanneer je zonnepanelen enkel aangesloten zijn op het elektriciteitsnet, werken zonnepanelen niet bij stroomuitval of panne.
Hoewel zonnepanelen overdag het meeste stroom opwekken, hebben ze wel degelijk zin als je overdag niet thuis bent. Zo kan je de stroom van je zonnepanelen overdag gebruiken door je vaatwasser, wasmachine, … overdag in te schakelen. Je kan hiervoor bijvoorbeeld gebruik maken van een timer of de uitgestelde startfunctie.
Wekelijks je dak op om je zonnepanelen schoon te maken is zeker niet nodig. Omdat het in Nederland regelmatig regent, volstaat een goede schoonmaak eens in de vijf jaar vaak al. Wel adviseren we je om je zonnepanelen een aantal keer per jaar op vuil te controleren. Zo ben je er zeker van dat ze schoon zijn en blijven.
Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de stroom uit zonnepanelen. Zet bijvoorbeeld energieslurpers als de wasmachine of de afwasmachine aan terwijl de zon op je panelen schijnt. Op deze manier verbruik je je zelf opgewekte elektriciteit in plaats van de elektriciteit van de energieleverancier.
Omdat de salderingsregeling langzaam afloopt, is het beter om zo veel mogelijk gebruik te maken van de energie die jouw zonnepanelen opwekken. Dat betekent dus: stem je gebruik af op de piekuren. Laat je wasmachine of vaatwasser overdag draaien. Dan produceren jouw panelen namelijk de meeste stroom.
Met 10 zonnepanelen bespaar je ongeveer €1000 per jaar op jouw energierekening. Hoeveel je precies bespaart met zonnepanelen, hangt van allerlei factoren af. Zoals onder andere de kwaliteit en het vermogen van de zonnepanelen en hoeveel zonuren er dat jaar zijn.
Op een gewoon stopcontact mag je wettelijk maximaal 600 Wp aansluiten. Dat komt neer op 1 set van 2 zonnepanelen. Als je dus meerdere zonnepanelen rechtstreeks op een stopcontact wil plaatsen, heb je een aparte groep nodig in je meterkast.
Hoe je de zonnepanelen stroom direct gebruiken kan
Om de opgewekte zonnestroom te kunnen gebruiken zijn omvormers nodig, deze omvormers zorgen ervoor dat de stroom bruikbaar wordt. Zodra de omvormer de zonne-stroom heeft omgezet in bruikbare wisselstroom, kan je de stroom van jouw zonnepanelen wel direct gebruiken.
Tijdens een stroomstoring kun je geen gebruik maken van je zonnepanelen. Dat komt omdat de omvormer zonder stroom de opgewekte zonne-energie niet kan omzetten naar gelijkstroom. Dit gebeurt binnen 0,2 seconden na de spanningsuitval.
Gemiddeld over het jaar produceert een zonnepaneel 0.7 kWh per dag. Op een pikdonkere regenachtige dag wordt vrijwel geen energie geproduceerd. Op een zonnige dag produceert een zonnepaneel 2.1 kWh. Op een zonnige dag wordt daarom ongeveer 3 keer zo veel zonne-energie geoogst dan gemiddeld over het jaar.
Zonnepanelen produceren 's nachts geen energie. De fotovoltaïsche cellen in zonnepanelen moeten zonlicht hebben om elektriciteit op te wekken.
De zonnepanelen voor warm water vallen daar ook onder. De Fransen zelf zijn door het nog steeds hoge prijsniveau, terwijl de prijzen op de wereldmarkt al jaren stevig dalen, door de bureaucratische hordeloop die is opgeworpen en de vele schandalen in deze branche nog steeds wat aarzelend.
Als je je huis dus met zonne-energie wil verwarmen door het plaatsen van zonnepanelen, moet het dus gaan om een centrale verwarming op elektriciteit. Op die manier zorgen de panelen dus (deels) voor de stroomvoorziening van je elektrische verwarmingstoestellen.
Zoals we hierboven beschrijven, leveren gemiddelde nieuwe zonnepanelen per stuk dus rond de 300 kWh elektriciteit per jaar. Een gemiddeld huishouden gebruikt per jaar zo'n 3000 kWh aan stroom. Voor dit stroomverbruik heb je 10 gemiddelde zonnepanelen nodig. Maar dit is een gemiddelde van grote en kleine huishoudens.
Als je meer stroom opwekt dan je zelf verbruikt, krijg je een terugleververgoeding van je energiemaatschappij. Dit heet ook wel een kale vergoeding. De terugleververgoeding ligt tussen de 4 en 9 cent per kWh. Hieruit wordt zo weinig winst gemaakt dat dit ook niet aantrekkelijk genoeg is voor de consument.
Als het donker wordt, heb je nog steeds stroom nodig. Deze stroom krijg je dan van je energieleverancier en zie je terug op de energiemeter. Natuurlijk zijn er ook dagen dat de zon schijnt, maar de woning de opgewekte energie niet nodig heeft. Bijvoorbeeld als je op vakantie bent.
Om dit te doen, moet u naar de meterkast gaan en de hoofdvoeding van de AC-omvormer uitschakelen. Daarna moet u de AC-onderbreker uitschakelen. Vanaf dat moment levert uw PV-systeem geen energie meer aan het net.