Uit onderzoek door de Universiteit van Tenessee uit 2017 blijken de twee grootste redenen om vreemd te gaan het gebrek aan liefde en de behoefte aan meer seksuele partners. Het boosten van zelfvertrouwen is een andere reden die vreemdgangers vaak noemen.
AMSTERDAM – Vrouwen gaan met 40 procent vaker vreemd dan mannen, die in 30 procent van de gevallen de scheve schaats rijden. De grootste reden voor de vrouw om ontrouw te zijn is verveling, maar ook te diep in het glaasje kijken gaat nog wel eens ten koste van de monogamie.
Kan vreemdgaan ook goed zijn voor je relatie? Vreemdgaan kan zelfvertrouwen en energie geven, bijvoorbeeld omdat die ander je weer het gevoel geeft dat je aantrekkelijk bent. Dat kan je relatie oppeppen, bijvoorbeeld doordat het je een beter humeur bezorgt. Maar dat geldt alleen zolang de affaire geheim blijft.
Duitse vrouwen gaan volgens dit onderzoek het vaakst vreemd: 43 procent gaf aan ontrouw te zijn geweest door sex te hebben gehad met een ander. Frankrijk staat op de tweede plek met 37 procent, terwijl het Europese gemiddelde 36 procent is.
Ongeveer 22 tot 25 procent van de mannen is weleens vreemdgegaan, blijkt uit verschillende internationale onderzoeken en steekproeven, en 11 tot 15 procent van de vrouwen.
Vrouwen schijnen volgens onderzoek gepubliceerd in The Journal of Sex Research het vaakst vreemd te gaan als ze tussen de zes en tien jaar met hun partner zijn. Dit is waarom wetenschappers nu denken dat de theorie van de 'seven-year itch' klopt.
Zo blijken mensen uit Thailand het vaakst vreemd te gaan: meer dan de helft van de getrouwde mensen daar geeft toe weleens een scheve schaats te hebben gereden. Ook in landen als Denemarken, Italië en Duitsland geeft bijna de helft van de mensen aan weleens te zijn vreemd gegaan.
Uit onderzoek blijkt dat de gemiddelde leeftijd dat vrouwen vreemdgaan rond hun 37e levensjaar is (36.6 om precies te zijn). Dus tóch rond het begin van die gevreesde midlifecrisis. Voor de één een stressvolle tijd in hun leven waarin twijfel en veranderingen centraal staan.
Misschien denk je dat je als twintiger je meest wilde jaren hebt, maar op het gebied van vreemdgaan is dat totaal niet het geval. Integendeel juist. Mannen die 55 jaar zijn gaan het meest vreemd en bij vrouwen is die vreemdgangerspiek op hun 45ste.
Wel weten we nu beter dan voorheen hoe veel mensen vreemdgaan. De meest betrouwbare gegevens daarover zijn dan afkomstig van grootschalige, langlopende onderzoeken. Daaruit blijkt dat 40 procent van de vrouwen en 60 procent van de mannen weleens een buitenechtelijke relatie heeft gehad.
Er is een verschil tussen een zwoele sekspartij en emotioneel vreemdgaan. Hoewel beiden niet worden gewaardeerd, vinden de meeste mannen (63%) en vrouwen (57%) seksueel vreemdgaan het ergst. Maar er zijn ook mannen (37%) en vrouwen (47%) die het erger vinden als hun partner emotioneel vreemdgaat.
Je bent niet de enige: 43 procent van de jongeren is wel eens bang dat de wederhelft vreemdgaat. Iets meer dan de helft (53 procent) zegt dat dat direct het einde van hun relatie zou betekenen.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
De impact is groter op vrouwen dan op mannen. De invloed die overspel heeft op jouw relatie maar ook op jou als persoon mag niet onderschat worden. Vreemdgaan deukt je zelfvertrouwen, je verliest het vertrouwen in je huidige en toekomstige partners en je geloof in het begrip 'relatie' daalt.
Behoorlijk wat mensen die de enquête hebben ingevuld, zoeken hun gerief wel eens buiten de deur. Bij hun huidige partner is bijna 31 procent van de vrouwen en ruim 40 procent van de mannen vreemdgegaan. De mate waarin dat gebeurt verschilt, maar als iemand eenmaal vreemdgaat, is de kans groot dat dat niet eenmalig is.
Er zijn mensen die het normaal vinden om te swingen, maar het merendeel van Nederland vindt het niet normaal – en doet het toch. ' Roodvoets kan het weten; zij ontvangt in haar praktijk dagelijks mensen die moeite hebben om het vreemdgaan te laten. 'Dat zijn heel normale mensen hoor, zonder psychiatrische achtergrond.
Je kunt het beste goed letten op Watermannen - die zijn het vaakst overspelig. In het onderzoek was 10,9 procent van de mensen die vreemdgingen een Waterman (20 januari - 18 februari). Ze zijn vaak dwars en onvoorspelbaar. Ook een beetje stout zijn Vissen (19 februari - 20 maart) en Rammen.
Zo vertel je je partner dat je bent vreemdgegaan
Als je hebt besloten eerlijk te zijn, vertel het haar dan op een zo rustig mogelijke manier. Regel nummer 1: focus op je eigen fouten, niet op die van haar. 'In de vroege stadia van erover praten, kan alles wat je zegt een manier lijken om je fout recht te praten.
Van de vrouwen in de dertig had 46 procent een one-night-stand en 45 procent in de leeftijdscategorie 40 tot 49 deelde ook het bed voor één keer met een man. Daarnaast had een derde van de vijftigers eenzelfde avontuur.
Zo geeft 1 op de 4 Vlamingen (oftewel 26 %) toe dat hij of zij zijn of haar partner al een keertje bedrogen heeft. Ook hier komen mannen op een hoger percentage uit. 30 % bedriegt zijn partner, dit ten opzicht van 22 % bij de vrouwen. Als mannen hun lief bedriegen, gaat het in 50 % van de gevallen om een onenightstand.
De 'verliefde'-fase van een affaire duurt echter meestal ongeveer 6 tot 18 maanden. Deskundigen zijn het er unaniem over eens dat affaires voortduren zolang beide partijen uit de affaire krijgen wat ze willen en meestal wordt de affaire na zo'n 6-12 maanden beëindigd.
Als iemand in de vorige relatie is vreemdgegaan is de kans maar liefst 45 procent dat hij/zij dat in de volgende relatie ook zal doen, tegenover 18 procent van mensen die trouw waren in hun vorige relatie. Alsnog best een hoog percentage: de kans is dus op z'n best één op vijf dat je partner zal vreemdgaan.
Als je partner vreemd is gegaan kun je het gevoel hebben dat de wereld onder je vandaan is geslagen. Pijn kan letterlijk hartverscheurend door je lijf razen en je de ene keer tot grote woede drijven en de andere keer tot diep en intens verdriet. Al deze emoties zijn een gezonde reactie op een heftige gebeurtenis.