Azijn is één van de populairste huishoudelijke schoonmaakmiddelen. Het is goedkoop en effectief voor het schoonmaken van een aantal verschillende dingen. Je moet echter nooit azijn gebruiken om je stoep schoon te maken. Dat komt omdat azijn erg zuur is en na verloop van tijd het beton kan wegvreten.
Denk hierbij aan een het gebruik van een borstel, groene zeep of azijn. De meest milieuvriendelijke, maar ook meest arbeidsintensieve manier om tuintegels te reinigen is een borstel. Maak de tuintegels schoon met een voegenkrabber, water en een stevige, harde borstel.
Heb je een terras van betontegels of natuursteen? Dan raden wij af je terras schoon te maken met schoonmaakazijn en zelfs natuurazijn raden we af, omdat het nadelige gevolgen kan hebben op je bestrating. Azijnzuur breekt namelijk kalk af. In zowel natuursteen als beton zit veel kalk.
Do voor het verwijderen van groene aanslag op tegels: schoonmaakazijn. Een eerste do voor het verwijderen van groene aanslag op tegels in de tuin, is het gebruik van schoonmaakazijn.
Groene aanslag verwijderen
Groene vlekken op de bestrating of groene tegels maak je het beste schoon met groene zeep. Los dit op in een emmer heet water en verdeel het met een bezem over de tegels. Laat het inwerken en spoel het daarna met water weg.
Voeg een halve fles schoonmaakazijn of een flinke scheut vloeibare groene zeep toe aan de emmer warm water, ervan uitgaand dat je terras uit gewone klinkers, tegels of beton bestaat. Maak de tegels, klinkers of het beton goed nat met dit mengsel en laat het een half uurtje intrekken.
Dit ouderwetse schoonmaakmiddel, dat voor veel doeleinden in het huishouden gebruikt kan worden, blijkt ook hét middel voor het verwijderen van groene aanslag op terrastegels. Het werkt zo; Meng 1 liter water met 1 liter (schoonmaak)azijn in een grote emmer. Schrob dit mengsel over het schoon te maken deel bestrating.
In principe kunt u alles wat u met schoonmaakazijn kunt reinigen, ook schoonmaken met natuurazijn. Het verschil tussen de 2 is dat natuurazijn iets minder zuur is, waardoor het veiliger is om met deze azijnsoort af en toe de wasmachine te reinigen.
Spuit de schoonmaakazijn van boven naar beneden over je badkamertegels. Laat de azijn ongeveer 15-30 minuten intrekken. Schoonmaakazijn heeft namelijk de goede eigenschap kalk en vet op te lossen, maar heeft hier wel een beetje tijd voor nodig.
Zoals de naam het zegt, dient schoonmaakazijn om schoon te maken. Het wordt op synthetische wijze geproduceerd en bevat ook veel meer azijnzuur dan natuurazijn. Daardoor is het absoluut niet geschikt voor consumptie.
Ook azijn is erg heftig voor je voegen, met hetzelfde resultaat als bij het gebruik van bleekmiddel. Als je azijn wilt gebruiken moet je deze altijd verdunnen met water. Wij raden aan om op zoek te gaan naar baking soda/zuiveringszout en een flesje waterstofperoxide.
Azijn, citroenzuur of sinaasappelschillen
Net als bij het schoonmaken van douches, wastafels en badkuipen, kunt u de zuren ook gebruiken bij het reinigen van de tegels. Verdun de azijn of het citroenzuur met water, veeg de tegels ermee schoon en spoel daarna af met schoon water.
Tuintegels schoonmaken met azijn? Natuurazijn is minder schadelijk voor je tuintegels dan schoonmaakazijn, maar we raden je het toch echt beide af. Azijnzuur breekt kalk af, dus elke product met kalk wordt aangetast. Grote kans dus dat je je tuintegels beschadigt wanneer je ze schoonmaakt met azijn.
Als je het terras gaat schoonmaken met azijn mix je eenzelfde hoeveelheid warm water en schoonmaakazijn in een emmer. Bijvoorbeeld één liter azijn en één liter water. Giet het mengsel gelijkmatig over droge tegels en laat het opdrogen. Afhankelijk van hoe zonnig het is duurt dit een paar uur tot een hele dag.
Meng 5 eetlepels soda en 5 eetlepels groene zeep in een emmer met 10 liter heet water. Gooi de inhoud van de emmer gelijkmatig over het hele terras en verdeel het met een harde bezem over de tegels. Laat het even inwerken en spoel de tegels af met water. De vieze aanslag is weg!
Veel mensen gebruiken azijn tegen onkruid of groene aanslag op hun terras of oprit, maar dit is niet toegestaan. Het gebruik van azijn tegen onkruid en groene aanslag kan een risico vormen voor mens en milieu.
De naam natuurazijn doet misschien anders vermoeden, maar azijnzuur is gewoon schadelijk. De rijksoverheid zegt daarom dat u geen azijn ter bestrijding van onkruid in de tuin mag gebruiken; het is geen goed alternatief voor wettelijk goedgekeurde middelen.
Maar kan je onkruid verwijderen met azijn? Het antwoord: nee! Het klopt dat planten verleppen, vergelen en verdwijnen na gebruik van schoonmaakazijn, maar de wortels zullen grotendeels ongeschonden blijven. Wanneer het zichtbare topje van de plant weg is, zal in een kwestie van tijd een nieuw topje opkomen.
Kalkaanslag verwijderen
Doe de azijn, het liefst wat verwarmd, in een spuitfles en spuit hier de aangedane oppervlakten (badkamer, douche, wasbak) mee in. Laat de azijn vervolgens 15 tot 20 minuten intrekken. Vervolgens even goed poetsen met een sponsje, en u bent weer (grotendeels) van de kalkaanslag af.
Om gebruik te kunnen maken van schoonmaakazijn in de strijd tegen het onkruid welke zich tussen de tegels bevindt is het belangrijk om een droge dag af te wachten. Bovendien mag schoonmaakazijn niet puur worden gebruikt.
Badkamertegels schoonmaken
Om je badkamertegels schoon te maken gebruik je een lauwwarm sopje met een mild schoonmaakmiddel, zoals schoonmaakazijn of de Baden+ sanitairreiniger. Laat het even intrekken en veeg het daarna goed droog met een zachte doek. De voegen kun je met hetzelfde sopje schoonmaken.
Wil je de vloer graag ontkalken? Gebruik dan schoonmaakazijn. Dit natuurlijke goedje uit grootmoeders keukenkastje doet het supergoed in de strijd tegen kalk. Op vinyl- en tegelvloeren is azijn het meest efficiënt.
Schoonmaakazijn is een erg geschikt middel om gemakkelijk buitenshuis vervuiling en aanslag mee te verwijderen. Het gebruik ervan is relatief eenvoudig en ongevaarlijk als je het op de juiste manier gebruikt. Schoonmaakazijn bevat circa 10% azijnzuur, daarnaast hebben wij ook Azijnzuur 20% en Azijnzuur 80%.
Vanaf 10 procent kan azijn huidirritatie en ernstige oogirritatie veroorzaken als het op de huid of in de ogen komt. Vanaf 25 procent kunnen ernstige brandwonden en oogletsel ontstaan. Als gebruikers damp of nevel inademen, zullen vergelijkbare effecten op de luchtwegen optreden.