Het ontbijt 's ochtends heet 'esmorzar' in het Catalaans of 'desayuno' in het Spaans en wordt vaak thuis of in een café genuttigd. Het ontbijt bestaat meestal uit een stukje geroosterd stokbrood of tostada, die je insmeert met boter of olijfolie en wat kaas of vleeswaren.
Spaanse eetgewoonten: maaltijden
Het ontbijt, desayuno, bestaat normaal gesproken uit een kop koffie, café con leche, met een croissant of ander gebakje. Een traditioneel Spaans ontbijt bestaat uit de populaire churros met suiker of lekkere warme chocolademelk om in te soppen.
Houd rekening met de volgende zaken. De eettijden in Spanje zijn veel later dan in Nederland. Lunchen gebeurt meestal tussen 14.00 en 15.30 uur en aanschuiven voor het diner kan volgens de échte Spanjaard zeker niet voor 20.00 uur. De meeste restaurants gaan ook pas op rond deze tijd open.
Spanjaarden zijn zeer goede eters. Gebruikelijk is dat ze 5 keer per dag eten, waarvan lunch en het avond eten over het algemeen een warme maaltijd zijn. Dit zal veel lijken, maar alle maaltijden bestaan uit kleinere porties.
Vaak eten Spanjaarden een toastje (tostada) als ontbijt met wat boter of olijfolie en wat kaas of vlees. Zoetekauwen kiezen voor een toast met confituur, of voor een croissant of boterkoek.
Het merendeel van de Spanjaarden gaat op een doordeweekse dag slapen tussen de 23 en 1 uur, erg laat gezien de tijden van andere Europeanen. 7% van de Spanjaarden geeft aan later dan 2 uur naar bed te gaan, een percentage wat twee keer zoveel wordt tijdens het weekend en op feestdagen.
Spanjaarden genieten van eten
Zeker op zondag en tijdens feestdagen duurt la Comida (de lunch) rustig enkele uren met diverse gangen en de bijbehorende drankjes erbij. Vaak neemt iedereen ook wat mee bij een lunch thuis met een gemengd gezelschap. Een gerecht, een delicatesse uit een bepaalde streek of een fles drank.
Soorten brood
Dan gaat het over stokbroden (baras de pan of de Franse baguettes), kleine broodjes (panecillos), hele broden (pan de molde), boerenbrood (pan de pages), roggebrood (pan de centeno) en bruin brood (pan integral) welke vaak van slechte kwaliteit zijn.
Wat is de reden voor deze Spaanse gewoonte? De belangrijkste oorzaak van het verschil in eetgewoonten heeft te maken met de tijdsindeling. Als de zon op haar hoogst staat, dat wil zeggen om 12 uur, geven de klokken in Spanje 13.30 uur aan. Die anderhalf uur achterstand op de 'natuurlijke' tijd dateert uit 1942.
Om de tijd tot de lunch door te komen eten de Spanjaarden tijdens hun ochtendpauze meestal een bocadillo, een lekker belegd stuk stokbrood. Ook zijn croissants, tortilla de patatas (stevige aardappelomelet) en pan con tomate (geroosterd brood met geraspte tomaat, knoflook en olijfolie) erg populair.
Spanje en Portugal
Geeft u niets of minder, dan wordt dat gezien als een belediging. In Spanje is dat echter omgekeerd. Daar wordt het geven van fooi niet verwacht, maar is 5 procent wel acceptabel. Geef echter niet (veel) meer dan dat, want dit wordt als vernederend ervaren.
In kleinere steden kun je tussen de 2 en 3 euro ontbijten, inclusief toast, koffie en jus d'orange. In grote steden als Madrid of Barcelona kan een ontbijt oplopen tot 5 of 6 euro. Kortom, toast is het goedkoopst, gevolgd door gebak. Een broodje daarentegen kost tussen de 3 en 6 euro, afhankelijk van de inhoud.
Hoe zit het dan precies met die Spaanse etenstijden? Het ontbijt (desayuno) eten ze als ze opstaan en is vaak simpel: cafe con leche en voor de kinderen melk of chocolademelk met wat toast, churros of koekjes. Veel Spanjaarden eten ook pan con tomate als ontbijt.
Een siësta is een middagdutje, vaak na de lunch als de zon haar hoogste positie bereikt heeft. Dit is een veel voorkomende traditie in warme landen, die heden ten dage voornamelijk nog in Spanje in ere wordt gehouden; het woord wordt dan ook voornamelijk met dat land in verband gebracht.
In Spanje drinkt men vooral de witte (fruitig, licht en verfrissend) en gemengd met bruiswater helemaal hip en/of rode Vermut die vaak als aperitief wordt genuttigd vanwege de bitterzoete kruidensmaak.
Stierenvechten, flamenco, siesta, tapas, paella en sangría. Wie kent ze niet. Je hoeft geen Spanjekenner te zijn om het land Spanje te koppelen aan de eerder genoemde stereotypische gewoontes van Spanje.
Zonder twijfel is de Café con leche de meest gedronken koffievariant en wellicht onder de buitenlanders de meest bekende koffiesoort, een grote kop koffie met warme melk. Deze koffie wordt het meeste gedronken in de ochtend bij het ontbijt en is te vergelijken met de Nederlandse koffie verkeerd.
Rond deze tijd komen de Spaanse Specialiteiten op tafel en eet iedereen gezellig met elkaar. De mensen nuttigen vaak alcohol in deze uren, en doen soms na het eten een klein dutje. Normaal gesproken duurt deze Siësta een uur, maar dat verschilt per regio en bedrijf.
Groenten zijn onderdeel van de meeste stoofschotels en rijstgerechten ( tomaat, ui , paprika , wortelen ) of als garnituur bij vlees- of visgerechten. Groente wordt gebakken , gekookt , in een omelette verwerkt of in lekkere salades verwerkt, waarbij sla, tomaat, komkommer , ui en olijven de overhand hebben.
Waar onze oer-Hollandse boodschappen bestaan uit pindakaas, hagelslag, rookworst en een halfje bruin, hebben de Spanjaarden ook hun typische producten die ze iedere keer tijdens de boodschappen in hun karretje leggen.
Het Spaans gebruikt er 24. Dus, sprekers van het Spaans produceren dan wel meer lettergrepen per seconde, ze hebben misschien ook meer lettergrepen nodig om hetzelfde te zeggen. Zo'n verband lijkt inderdaad te bestaan.
Onderstaand geven we de meest gebruikte Spaanse begroetingen die u kunt gebruiken tijdens een ontmoeting. ¡Hola! ¡Buenos días! ¡Buenas tardes!
Een siësta duurt vaak tussen de 15 en 30 minuten. De Spanjaarden duiken dan niet hun bed in, maar zoeken een rustig plekje op in de schaduw. In het park, languit onder een boom of in hun luie stoel. Dit middagdutje is heilig!