Romeinse stadsrechten: 98 na Chr. Volgens de Nijmeegse hoogleraar Romeinse archeologie Jan Kees Haalebos is er wetenschappelijk bewijs dat Nijmegen rond het jaar 98 stadsrechten heeft verkregen. De Maastrichtse stadsarcheoloog Titus Panhuysen concludeerde dat Nijmegen al in 17 na Chr.
In 1051 werd voor het eerst de naam Masetrieth genoteerd, wat uiteindelijk Maastricht werd. Maastricht behoort tot de steden die zich "oudste stad van Nederland" noemen.
Historie. Nimwèège, oftewel Nijmegen, is een stad en gemeente in de provincie Gelderland en ligt dicht bij de grens van Duitsland. Meer dan 2000 jaar geleden streken de Romeinen neer en dat maakt Nijmegen de oudste stad van Nederland. Naast de Romeinen heeft ook Karel de Grote zijn stempel gedrukt op de stad.
Nijmegen wordt over het algemeen beschouwd als de oudste stad van Nederland. Helemaal vast staat dit niet, en uiteraard zijn er meer Nederlandse steden die voor deze belangrijke historische titel gaan. Bewezen is in elk geval dat al voor de jaartelling de Bataven zich vestigden op de plek die wij nu Nijmegen noemen.
De eerste Nederlandse stad die stadsrechten kreeg was in 1061 Stavoren. En de laatste keer dat er stadsrechten werden verleend was in 1586 aan Willemstad in Noord-Brabant.
Geschiedenis in het kort
Nijmegen werd ruim 2000 jaar geleden gesticht door Romeinen van meer dan 1500 km ver. Rond het begin van de jaartelling begon de stad als Romeins/Bataafs bestuurscentrum in het uiterste noorden van het Romeinse rijk. Vier eeuwen lang bleef de stad onder Romeins bestuur.
DORDRECHT - De Atlas verstedelijking van Nederland zet Dordrecht in de groep van zeven oudste echte steden van Nederland. Dordrecht zit daarbij in het gezelschap van Groningen, Deventer, Utrecht, Arnhem, Nijmegen en Maastricht.
Jongste stad van Nederland
Groningen is een bruisende studentenstad in het noorden van Nederland. De stad telt meer dan 200.000 inwoners die een gemiddelde leeftijd hebben van 36,4 jaar, waarmee Groningen de jongste stad van Nederland is!
In Bulgarije is het oudste stadje van Europa ontdekt. Het is een nederzetting uit het vijfde millennium voor Christus, zeggen Bulgaarse archeologen van het National Institute of Archeology. De prehistorische stad uit de kopertijd ligt in de buurt van Provadia bij de Zwarte Zee.
Negenduizend jaar geleden verrees op een heuvel te midden van de wetlands een van de oudste menselijke nederzettingen: Çatalhöyük.
Op 2 juni 1122 gaf de Duitse keizer Hendrik V de Utrechters stadsrechten. Daarmee heeft Utrecht het op één na oudste stadsrecht van Nederland. Alleen Stavoren was in 1061 eerder. De Utrechtse stadsrechten werden niet zomaar verkregen.
Dordrecht is de oudste stad van Holland en was lang de belangrijkste stad van Holland. De stad ontstond rond 1120 aan het riviertje de Thuredriht en in 1220 kreeg Dordrecht als eerste stad in Holland stadsrechten.
In de Romeinse tijd werden de eerste steden in het huidige Nederland gesticht: Oppidum Batavorum (stad der Bataven, rond het huidige Valkhof) aan het begin van de jaartelling, later het iets ten westen daarvan gelegen Noviomagus (Nijmegen) in 104.
De naam Mosa Trajectum komt pas voor het eerst voor bij Gregorius van Tours in de 6e eeuw. Op de middeleeuwse kopie van de Peutingerkaart komt Maastricht niet voor. Rond 270 na Chr. werd de nederzetting Maastricht verwoest door invallende Germaanse stammen.
De oudste straatweg in Nederland buiten de steden is die tussen Utrecht en De Bilt.
1. Amsterdam. Op nummer één van de leukste Nederlandse steden prijkt uiteraard Amsterdam, de hoofdstad van Nederland en een stad bomvol bezienswaardigheden. Je vindt er de beste musea van het land, de langste winkelstraten, bijzondere culinaire initiatieven en tal van culturele podia.
De oudste continu bewoonde stad ter wereld is Jericho in Palestina. Naar schatting is de stad ongeveer 9.000 tot 11.000 jaar geleden gesticht.
We zijn in de kleinste stad van Nederland, Staverden, en hier ligt het, in de provincie Gelderland, op de Veluwe, vlakbij Ermelo. Het is zo klein dat het eigenlijk niet eens op de kaart staat. Kijk, en dit is het bewijs. Staverden, de kleinste stad van Nederland.
De oudste stad van Nederland is een status die door verschillende steden wordt opgeëist. Zowel Heerlen, Maastricht, Nijmegen als Voorburg kunnen vanuit de Romeinse oudheid aanspraak maken op deze status.
Almere wordt ook wel 'de nieuwste stad van Nederland' genoemd. Het gebied waar Almere werd opgetrokken was begin vorige eeuw nog de Zuiderzee. Nadat deze werd ingedamd en het IJsselmeer werd, konden delen worden drooggemalen om extra land te winnen.
Alkmaar al jaren geen stad meer
In 1851 om precies te zijn, door de Gemeentewet die staatsman Thorbecke in het leven riep. Daarvoor was een plaats, zoals Alkmaar, een stad als het stadsrechten had gekregen. Door de Gemeentewet vervielen deze rechten en ook de privileges.
Potosí is met een ligging van 4090m, de hoogste stad ter wereld! De stad, die vanwege de grote zilver voorraden in de omliggende Cerro Rico mijnen, ooit tot een van de rijkste steden van Latijns Amerika behoorde, is nu een stad die met moeite economisch overeind blijft.
Ulpia Noviomagus Batavorum. Dat is de naam die de Romeinen rond het jaar 100 na Chr. gaven aan de nederzetting aan de Waal. Nijmegen is daarmee de oudste stad van Nederland!
De Latijnse naam voor Nijmegen, 'Noviomagus', herinnert aan het Romeinse verleden van de stad. Het eerste deel van die naam komt van het Latijnse 'novus', dat 'nieuw' betekent. 'Magus' is hoogstwaarschijnlijk van Keltische oorsprong en betekent 'markt'.
Nijmegen is ontstaan als Romeins administratief en economisch centrum ten behoeve van de Bataven, en heette eerst Oppidum Batavorum, gelegen op het moderne Valkhof. De oudste Romeinse resten zijn die van een groot castrum op de Hunnerberg uit 15 v. Chr.